"היחסים עם ישראל - תרומה אסטרטגית לארה"ב"
על רקע קריאות לשקול את הסיוע לישראל, הציגו בכירים לשעבר בממשלים שונים מחקר שטוען ששיתוף הפעולה הוא "נכס" לארה"ב. "ציוד ישראלי הציל חיי אמריקנים, בתחום המודיעין יש לישראל נכונות לעשות דברים שאנחנו נמנעים מהם"
היחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב הם "תרומה אסטרטגית" לביטחון האמריקני. זוהי מסקנת מחקרם של שני בכירים לשעבר בממשלים דמוקרטים ורפובליקנים. וולטר סלוקומב ורוברט בלקוול הציגו היום (יום ג') את עבודתם המשותפת במכון וושינגטון למזרח התיכון. לטענתם, הסיוע האמריקני אינו רק מחווה מוסרית מצד הידידה, כי אם נכס ביטחוני, שאינו גובה מחיר ביחסיה של וושינגטון עם מדינות ערב.
הצד השני:
מאבק בסאבוויי: "לעצור את הסיוע הצבאי לישראל"
סיאטל: היהודים לחצו, הקמפיין נגד הסיוע לישראל בוטל
סלוקומב היה סגן שר ההגנה בממשל ביל קלינטון ומילא תפקידים בפנטגון בממשל ג'ימי קרטר. בלקוול היה שגריר ארה"ב בהודו ובכיר במועצה לביטחון לאומי של ג'ורג' בוש הבן.
"היחסים מספקים לארה"ב יתרונות גדולים", אמר סלוקומב. "יש יחסי שיתוף פעולה קרובים של תמרונים משותפים בין הצבאות. יש חילופי דוקטרינה בלחימה בשטח בנוי ונגד טרור. ארה"ב נהנית מגישה לטכנולוגיה צבאית ישראלית".
"ישראל נמנעה מפעולה"
"בעבר ישראל נמנעה מפעולה כשזה היה האינטרס האמריקני, ולאו דווקא הישראלי", ציין סלוקומב.
הבכירים ציינו מספר תחומים שבהם הסיוע ניכר, ובהם טכנולוגיית מל"טים וטכנולוגיה להגנה על כלי רכב של הצבא האמריקני. "הציוד הישראלי נגד מטעני צד הציל חיי אמריקנים בעיראק ובאפגניסטן", אמר סלוקומב.
לדבריו, "בתחומי ההגנה הלאומית, ארה"ב לומדת מישראל כיצד לטפל באבטחת מטוסים. בתחום הגנה מפני טילים, לא מוגזם לומר שישראל היא היחידה פרט לארה"ב ורוסיה שפיתחה מערכות להגנה מטילים בליסטיים. ארה"ב מכניסה כסף ומקבלת תמורה. ישראל מעמידה לרשות ארה"ב טכנולוגית הגנה מפני רקטות.
"אין מחיר ערבי"
"תחום המודיעין הוא הנושא שבו שיתוף הפעולה הוא ההדוק ביותר", הדגיש סלוקומב. "לישראל יש יתרונות מיוחדים בנושא ונכונות לעשות דברים שאנחנו נמנעים לעשות. אנחנו גם מקבלים גישה לניסיון וידע ישראלי במלחמת סייבר".
התמורה האמריקנית:
ארה"ב תסייע ברכישת 4 סוללות כיפת ברזל
הממשל יטיל וטו על מדינה פלסטינית באו"םבלקוול התייחס לטענה לפיה ארה"ב משלמת מחיר בעולם הערבי בגלל תמיכתה בישראל: "ניתחנו ומדדנו את המחיר שארה"ב משלמת. המסקנה שלנו היא שאחרי אמברגו הנפט של 73' לא מצאנו דוגמאות למקרים שבהם ארה"ב שילמה מחיר על יחסה כלפי ישראל".
"הדיפלומטים האמריקנים ומקבלי החלטות שישבו עם עמיתיהם הערבים שמעו מהם גינוי של היחסים, אבל כשממשלות ערביות פועלות, הן פועלות על פי האינטרסים הלאומיים שלהן. לא מצאנו דוגמאות של פעולות מעשיות שנקטו מדינות ערב, שגבו מחיר מארה"ב בגלל יחסיה עם ישראל", פסק בלקוול.
Read this article in English