איך להביא כסף נוסף לסל התרופות?
המשרתים במערכת הביטחון משלמים מס בריאות מופחת עד כדי 50% מאזרח רגיל. אז למה לא לבטל את ההטבה בשם העקרון החברתי של "העזרה ההדדית"?
ועדת סל שירותי הבריאות ("סל התרופות") מתכנסת בימים אלה, כאשר לרשותה תקציב נמוך (300 מיליון שקלים), נמוך בהרבה מהתקציב בשנים הקודמות, ובלתי מספיק בעליל לצרכים הגוברים בנושא התרופות והקידום הטכנולוגי.
עוד בערוץ הדעות
לפני מספר חודשים, סגן שר הבריאות, שמייצג את המגזר החרדי, ביקש להנהיג טיפול שיניים חינם לילדים (יוזמה מבורכת כשלעצמה), ולאחר שנכשל בניסיונו לשכנע את משרד האוצר, הגה רעיון עוועים: הוא לקח נתח נכבד מתקציב ועדת סל שירותי הבריאות, והעביר את הכסף לטובת טיפול שיניים בילדים, שהם רבים במיוחד במגזר החרדי שלו. בכך פגע פגיעה אנושה בצרכים של כלל האוכלוסייה.
זו הסיבה שכיום עומדת הוועדה בפני שוקת שבורה, ולא תוכל לתת מענה לצרכים הגוברים של מערכת הבריאות המודרנית אליה אנו שואפים.
מקור אחר
אבל קיים מקור תקציבי נוסף עבור מערכת הבריאות - שנובע מתוך ההסדרים המיוחדים בעניין מס בריאות עבור המשרתים במערכת הביטחון. המצב כיום הוא שמי שמשרת במערכת הביטחון משלם מס בריאות מופחת עד כדי 50% מאזרח רגיל, שנאלץ לשלם סכום נכבד ביותר משכרו (4.8%) כמס בריאות.תלוש השכר הקולקטיבי של אנשי מערכת הביטחון מסתכם במיליארדים רבים. תשלום מס בריאות מלא על-ידי אנשי מערכת הביטחון יכול לגייס למערכת הבריאות סכומים נכבדים ביותר.
כאשר נחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי (1994), יצחק רבין היה לא רק ראש ממשלה, אלא גם שר ביטחון. "המזימה" המקורית הייתה לפטור את אנשי מערכת הביטחון מכל תשלום (סעיף 55 לחוק), ורק לאחר מאבק עיקש עם יצחק רבין, שלמרות היותו יו"ר תנועת העבודה, לא הפנים לעומק את עקרון "העזרה ההדדית", הוא הסכים לבסוף לתשלום מופחת.
הרבה מס שפתיים נאמר היום בחוגי הממשלה והכנסת בעניין תנועות המחאה, שעוסקות גם בחמאה. ואולם, בנושא הבריאות אין חמאה, יש שאלות של חיים ומוות. יש לעשות מעשה, ולגייס את המקור התקציבי הזה עבור הצרכים המיידיים והדחופים של מערכת הבריאות.
כיום שר הבריאות הוא גם ראש הממשלה. יש ביכולתו להודיע לשר הביטחון את העובדה, שהחיילים בצבא קבע, שהם היום צעירים ובריאים, מחר הם יהיו הזקנים והחולים שנזקקים לשירותי בריאות. ולכן, בשם העקרון החברתי של "העזרה ההדדית", עליהם לשלם היום מס בריאות מלא, בכדי שיהיה כסף לטפל בחולים של היום.
פרופ' יורם לס, בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות
פרופ' יורם לס
צילום: אורי לס
מומלצים