אזרחי יוון יקבעו אם העולם ייכנס למיתון
בשנת 2012 חוזרת מולדת הדמוקרטיה אל שורשיה ומבקשת מאזרחיה ליישב סוגיה שתשפיע באופן דרמטי על הכלכלה העולמית. האם העם היווני יאשר את תוכנית הצנע או יפרוש מגוש האירו? האנליסטים חלוקים ובשוקים נשברים שיאים של חרדה ודריכות. "זה מסוכן מאוד לאירופה"
ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פנדראו, הפתיע השבוע את העולם, כשהודיע שהסכם החילוץ הנדיב, שהאיחוד האירופי חתם עם ממשלתו, אמור לעמוד ביוון לאישור במשאל עם. במסגרת ההסכם, אמור האיחוד למחוק כ-50% מחובותיה ולהעניק לה סיוע של כ-100 מיליארד אירו. בתמורה לקיצוצים נדרשת יוון לבצע קיצוצים בתקציב, פיטורים במגזר הציבורי והעלאת מסים.
- סרקוזי לקמרון: שתוק, נמאס מהביקורת על האירו
- לפתוח תקציבים: על המנהיגים להציל את אירופה / סבר פלוצקר
- המנהיגים הסכימו למחוק מחצית החוב של יוון
הודעת פפנדראו שלחה את שוקי ההון בארץ ובעולם ליומיים של ירידות חדות. מה אומרים האנליסטים על ההתפתחויות? האם המשאל מסכן את ההסכם, ומה יקרה אם הוא יבוטל? ומה יקרה בשווקים עד שהיוונים יכריעו?
"ההודעה על המשאל זיעזעה את השוקים כי היא היתה הפתעה גמורה, לפחות למי שלא חי ביוון וצורך תקשורת יוונית", אמר ל-ynet חיים ישראל, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מריל לינץ'. "המשאל מסכן את ההסכם כי ההיסטוריה מלמדת שעמים מצביעים על משאלים בנושאים שהם לא מבינים בהם לפי האינטרסים בטווח הקצר".
"אף אחד לא רוצה שיקצצו לו בשירותים, יפטרו אותו ויגבו ממנו מסים, ולכן אני מעריך שיהיה קשה להעביר את ההסכם במישאל. זה מסוכן מאוד לאירופה. ברגע שיוון תפרוש, פורטוגל תשאל את עצמה, למה לא לעשות אותו דבר"?
"אפשרות אחרת היא שהמנהיגים האירופים יתקפלו ויציעו ליוון ולמדינות אחרות שבקשיים הצעות עוד יותר נדיבות, שאחר כך לא יקבלו אישור בפרלמנטים המקומיים. באיזשהו שלב, הגרמני הממוצע לא יסכים לוותר יותר על תשלומי הרווחה שלו בשביל מדינות אחרות".
"ההגיון ינצח וההסכם יאושר"
לא כל האנליסטים מסכימים עם התחזית הקודרת של ישראל. אמיר כהנוביץ', אנליסט המאקרו של בית ההשקעות כלל פיננסים, אומר: "יכול להיות שפפנדראו עשה מהלך פוליטי מחוכם. ההסכם היה אמור ממילא לעבור לאישור הפרלמנט. לפפנדראו יש ממשלה צרה שנשענת על 153 חברי פרלמנט מתוך 300, והאופוזיציה מנסה להפיל אותו ועלולה להכשיל את ההסכם. דווקא מישאל עשוי להביא לאישור".
הסקרים מראים ש-60% מהיוונים מתנגדים
"זה תלוי איך מציגים להם את השאלה. כששואלים אותם, האם אתם בעד קיצוצים ומסים, הם נגד, כמובן. אבל כששאלו אם הם רוצים לעוף מגוש האירו ולחזור לחיות בדראכמות ולא לקבל יותר שום סיוע, 70% הצביעו נגד, ומנהיגי אירופה הבהירו היטב שאלה החלופות היחידות. אני מעריך שההגיון ינצח וההסכם יעבור".
החברה היוונית לא הפגינה עד עכשיו היגיון. יוונים רבים לא שילמו מסים והממשלה הוציאה יותר ממה שהיה לה. למה שזה ישתנה?
"אני לא חושב שיש להם בעיה גנטית. ברגע שהם יבינו שאין להם ברירה, הם יתעשתו".
גם ד"ר מיכאל שראל, ראש מחלקת הכלכלה והמחקר בבית ההשקעות הראל פיננסים, מעריך שההסכם יאושר במשאל. "ההסכם הוא התקווה היחידה שלהם", אומר שראל.
כשאיסלנד נמצאה במצב דומה הם ערכו משאל והחליטו לצפצף על העולם ולמחוק לעצמם את כל החובות באופן חד-צדדי. האם היוונים לא עלולים לנהוג כך?
"באיסלנד זה היה מלווה בפיחות חד במטבע המקומי. היוונים לא יכולים לבצע פיחות כי הם בגוש האירו ואין להם מטבע משלהם. הם יכולים לפרוש מהאירו, אבל המשמעות היא קריסה של הבנקים היווניים ונזק אדיר לכלכלה היוונית, שתזיק להם עוד יותר מהקיצוצים והמסים".
אולי דווקא לאירופים עדיף להיפטר מהכלכלה היוונית הכושלת?
"בדיעבד, לגוש האירו היה עדיף לחיות בלי יוון, אבל כיום יש אינטגרציה מוחלטת בין הכלכלות האירופיות, וניתוק מסוכן לכולם. מפעלים, חברות ביטוח, רשתות שיווק - כולם עובדים ביוון או מול יוון וייקלעו להפסדים קשים אם היא 'תיעלם' פתאום. זה עלול להיות דומה לנפילת בנק ליהמן ברדרס ב-2008: הממשל האמריקני חשב לטווח הקצר ונתן לו ליפול, אבל ברגע שנוצרה תגובת שרשרת בכל המערכת הבנקאית הם הבינו שהם טעו והתחילו לחלץ בנק אחרי בנק".
כל האנליסטים שדיברנו איתם מסכימים לפחות על דבר אחד: בחודשיים הקרובים, עד למשאל, שוקי ההון צפויים להיות עצבניים מאוד. "התנודתיות תהיה רבה", אומר ישראל. "הייתי ממליץ 'לשבת על הגדר', לא לקנות ולא למכור, עד שיתברר מה קורה". כהנוביץ': "בטווח הקצר חוסר הוודאות יעשה רע לשווקים. אני מקווה שברגע שיתברר, לפי הסקרים, שצפוי רוב לאישור ההסדר, האווירה תחזור להיות אופטימית והשווקים יעלו".
ומה עם החוב האמריקני?
החוב היווני הוא כסף קטן לעומת חובותיהן של מדינות אחרות, כמו איטליה, עם חוב של יותר מטריליון אירו, וכמובן ארצות הברית, שהחוב שלה מתקרב ל-15 טריליון דולר. "התוכנית האירופית, שכוללת הגדלת קרן החילוץ האירופית לטריליון אירו, מספיקה ועוד איך לחלץ את יוון, אבל לא תספיק במקרה שאיטליה תיקלע למצב דומה. נקווה שהממשלה האיטלקית תצליח להעביר צעדי התייעלות והעלאת המסים עוד לפני שתגיע למצב של יוון", אומר כהנוביץ'.
בחודשים האחרונים, מאז שהחל משבר החובות האירופי, מדברים בעולם פחות על החוב האמריקני, והאנליסטים מנסים להסביר מדוע. "בעלת החוב העיקרית של ארה"ב היא סין, כמו שגרמניה וצרפת מול יוון", מסביר ישראל. "אבל סין לא תעז לעשות שום דבר לחוב האמריקני. הסינים מרוויחים מהחוב האמריקני פעמיים: הם מוכרים סחורות לאמריקה ואחר כך לוקחים מהם ריבית על ההלוואות. האמריקנים משלמים את החובות במועדם כמו ילדים טובים, ואינם מאיימים בחדלות פירעון ומבקשים מחיקת חוב כמו היוונים, כך שהמצב הקיים נוח לכולם.
"החוב האמריקני הרבה יותר גדול אבסולוטית, אבל דומה בגודלו לתוצר האמריקני, ואילו החוב היווני ביחס לתוצר גדול בהרבה. האמריקנים במקום שבו היוונים היו לפני כמה שנים. אני מעריך שב-2013 החגיגה האמריקנית תיגמר, כי אם הדמוקרטים ינצחו בבחירות הם יעלו מסים ואם הרפובליקנים יעלו הם יקצצו בהוצאות. אם זה לא יקרה וארה"ב תמשיך להגדיל את החובות, העולם עלול להיקלע למשבר שמה שקורה עכשיו הוא משחק ילדים לידו".