בקרוב: קניית עדשות מגע - רק מרוקח מוסמך
התרגלתם לאסוף את עדשות המגע מהמדף? למשרד הבריאות יש חדשות בשבילכם: בקרוב תוכלו לקנות אותן רק מגורם מוסמך, כך מדווח "ידיעות אחרונות". הסיבה: שימוש שגוי גורם לכאלף זיהומי עיניים קשים בשנה
עד היום הן חיכו לכל דורש על המדף, לצד השמפו והחיתולים, אבל בקרוב ישתנו חייהם של קצרי הראייה, והם יוכלו לקנות עדשות מגע רק מרוקח, מרופא עיניים או מאופטומטריסט.
משרד הבריאות עומד לפרסם בקרוב תקנות שיסדירו את מכירת עדשות המגע ויכניסו אותה לפיקוח. מה שמספק חיזוק לצורך בתקנות הוא מחקר שנערך בבית החולים בילינסון, וממנו עולה שמדי שנה נגרמים כאלף זיהומי עיניים קשים בשל שימוש לקוי בעדשות.
איך לקנות ולטפל בעדשות מגע?
- והרי עיקר העדשות: מדריך לקניית עדשות מגע
כיום נמכרות עדשות מגע על מדפי רשתות הפארם ובבתי-המרקחת ללא כל הליך של התאמה מקצועית או הדרכה. אלא שכבר לפני שבע שנים הוגשו למשרד הבריאות המלצות של ועדה מקצועית שמונתה לבחון את הנושא וקבעה כי יש להגדיר את עדשות המגע "אביזר רפואי המחייב מרשם." המלצות הוועדה לא יושמו עד היום חרף בג"ץ שהוגש בנושא.
לפי טיוטת תקנות חדשה של משרד הבריאות, שהופצה באחרונה בקרב אנשי מקצוע, עדשות המגע עתידות להימכר רק בבתי-מרקחת, במרפאות עיניים או אצל אופטומטריסטים. כל רוקח שימכור עדשות יחויב לעבור השתלמות מיוחדת בנושא, וכל מכירה תהיה מתועדת ותכלול רישום של פרטי הרוכש.
נוסף על כך, כל מטופל שיעבור בדיקת עיניים יקבל טופס מידע להתאמת העדשות, שבו ייקבע סוג העדשות שאותן יוכל להרכיב לצד פרטים שונים בנוגע לעדשה ולהתאמתה לעין. לפי הטיוטה, בכל מכירה של עדשות מגע יקבל הלקוח הדרכה - בעל פה או בכתב - על שימוש נכון בעדשות ובחומרים הנלווים.
ממחקר חדש - שנערך במחלקת העיניים ובמרפאת העיניים בבית החולים בילינסון בקרב עשרות מטופלים שאושפזו בגלל זיהומים קשים בקרנית - עולה שחלק גדול מהזיהומים נגרם בשל שימוש לקוי בעדשות. המחקר חושף ששליש מהמשתמשים בעדשות כלל אינם מתייחסים לתאריך התפוגה וקובע שהדרכה מקצועית חיונית לשימוש נכון.
"אנחנו רואים עשרות מקרים בשנה של זיהומים קשים ביותר כתוצאה משימוש לקוי בעדשות," סיפרה אלונה שלח, אחות אחראית במחלקת עיניים. "היה לנו מקרה של בחורה שטיילה עם עדשות בדרום אמריקה ואיבדה את הראייה כתוצאה מהיגיינה לקויה. במקרה אחר בחור שאחיו אושפז בגלל זיהום בקרנית סיפר לנו שהוא לא הוציא את העדשות מעיניו במשך שבעה חודשים."
פרופ' דב ויינברגר, מנהל מערך העיניים בבילינסון: "עדשות מגע מורידות את הרגישות הטבעית של הקרנית, שנועדה להגן על העין, ומפחיתות את כמות החמצן בה, דבר שיוצר קרקע מזון טובה להתפתחות חיידקים".
ויינברגר הדגיש שחשוב להחליף את העדשות בתדירות גבוהה ולהמעיט בהרכבתן בשעות היום כדי להפחית גם את סכנת האלרגיות.