יוון: שר האוצר וחברי פרלמנט נגד משאל העם
קרע בהנהגה האתונאית: בעוד חוסר הוודאות בשווקים שובר שיאים על רקע משבר החובות של יוון, פרסם השר אוונגלוס וניזלוס הצהרה שמנוגדת לעמדת ראש הממשלה פפנדראו. מפלגת השלטון תתכנס היום, על רקע התנגדות של מספר חברי פרלמנט. סקר ביוון: 66% מהעם נגד חזרה לדרכמה
שר האוצר היווני, אוונגלוס וניזלוס, אמר כי אסור שחברותה של יוון בגוש האירו תיקבע במשאל עם, כמו זה שראש ממשלת יוון רוצה לערוך על תוכנית החילוץ האירופית. "העובדה שיוון משתייכת לגוש האירו היא ניצחון היסטורי של המדינה שלא ניתן להעמיד בספק. הישג זה של העם היווני לא יכול להיות תלוי במשאל עם", כתב השר הבכיר בהצהרה שפרסם.
תחנת הרדיו הממלכתית ביוון דיווחה כי מפלגת השלטון תתכנס היום. בדיווח לא נמסרו פרטים נוספים. בימים האחרונים יצאו יותר ויותר חברי פרלמנט נגד הכוונה לקיים משאל עם ב-4 בדצמבר וקראו להקמת ממשלת אחדות. בכך התעורר ספק האם ראש הממשלה פפנדראו יעבור בשלום את הצבעת האמון ביום שישי
אתמול אמר ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פפנדראו, כי המשאל על תוכנית הצנע יאשר את חברותה של המדינה בגוש האירו, וכי הוא דבק בתוכניתו לערוך את ההצבעה, על אף התגברות הסימנים להתפרקות ממשלתו.
כדאי לחזור לדרכמה?
כלכלנים ביוון מצהירים כי הגיע הזמן לעזוב את גוש האירו - ולחזור לדרכמה. לטענתם, זו דרך הפעולה הטובה ביותר. תומכי החזרה לדרכמה מתבססים על המקרה של ארגנטינה, שב-2002 ביטלה את הצמדת המטבע המקומי לדולר.הקולות בעד המהלך אמנם מתחזקים, אך הם עדיין לא התגבשו לכדי רוב בציבור. על פי סקר שערך לאחרונה העיתון היווני "קתימריני", 66% מהיוונים מאמינים כי אין זה רעיון טוב לחזור לדרכמה.
לטענת סטרג'יוס סקפרדס, כלכלן יווני שתומך בחזרה לדרכמה, הסיבה שקשה עדיין לשכנע את היוונים ביתרונות המהלך היא כי מבחינתם "אימוץ האירו היה כמו חתונה עם אביר החלומות, אבל לפתע הנישואים הפכו לסיוט".
עם זאת, מחוץ ליוון כלכלנים בכירים רבים, כגון נוריאל רוביני, קנת' רוגוף ואף המשקיע ג'ורג' סורוס, טוענים זה זמן מה כי יוון לא תוכל להשיב לעצמה את התחרותיות כל עוד היא נאחזת באירו.
פורסם לראשונה 03/11/2011 09:41
שר האוצר היווני, יוצא נגד ראש ממשלתו
צילום: רויטרס
מומלצים