המדינה מימנה מגני הוקרה למשתתפי המשט לעזה
סיעת רע"ם רכשה שישה מגנים תוך שימוש בתקציב מימון המפלגות, והעניקה אותם בין היתר לח"כ חנין זועבי ולשייח ראאד סלאח, שהיו על המרמרה. המבקר מתח ביקורת על השימוש האסור. ח"כ צרצור: "לא מתחרט על הענקת המגנים"
לוחמי צה"ל שהשתלטו על המרמרה במשט לעזה לא קיבלו צל"ש מהמדינה - אך ששת הערבים הישראלים שהיו במשט קיבלו מגני הוקרה, שמומנו על-ידי המדינה. כך חושף אחר-הצהריים (יום ה') מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, בדו"ח בנושא מימון המפלגות. המגנים נרכשו בכספי מימון המפלגות, שקיבלה מפלגת רע"ם.
כשבוע לאחר המשט העניק ח"כ איברהים צרצור מסיעת רע"ם שישה מגני הוקרה, בשווי כולל של 5,000 שקלים, לח"כ חנין זועבי, לראש ועדת המעקב של ערביי ישראל מוחמד זיידאן, לראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית השייח ראאד סלאח, לראש הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית חמאד דביאס, ללובנה מסארוה, פעילה חברתית ופוליטית מכפר קרע, ולערבי ישראלי נוסף.
המבקר כתב בדו"ח כי הסיעה שילמה כ-5,000 שקלים לרכישת מגני נחושת לפעילים, שהיו מעורבים במשט שבעימות האלים של נוסעיו עם חיילי צה"ל נהרגו תשעה טורקים, אחרי שהפעילים ניסו לבצע לינץ' בחיילים. הסיעה טענה כי מדובר בהוצאה לשמירה על קשר עם ציבור התומכים והבוחרים של המפלגה, שכן המגנים חולקו לאישים המייצגים חלקים נרחבים מהציבור במגזר הערבי בישראל.
בדו"ח כתב המבקר כי אסור היה להשתמש בכספים שקיבלה הסיעה מהכנסת לרכישת המגנים. המבקר כתב כי אין לכלול בהגדרה של הוצאות שנועדו לשמירה על "קשר ארגוני ורעיוני עם הציבור" הוצאות שבאמצעותן מוענקות תשורות ספציפיות ישירות לאנשים מסוימים, ויש פסול במימונן מהקופה הציבורית.
מדובר לא רק בשימוש בניגוד לנהלים של כספי מימון המפלגות, אלא גם בהענקת תשורה למי שהשתתף במשט נגד ישראל.
"חלק מהפעילות החברתית והפוליטית"
ח"כ צרצור הוזמן, לדבריו, למשרד מבקר המדינה - שם נאמר לו כי השתמש בכספים בניגוד לנהלים. "עניתי להם שאין סעיף שאוסר את מה שעשינו", אמר חבר הכנסת מרע"ם ל-ynet. הוא הוסיף כי "המשתתפים במשט נקטו צעד שהוא חלק מהפעילות החברתית והפוליטית, ועמדתם הינה מוצדקת, כמעין הגנה על הערכים". ח"כ צרצור הדגיש כי הוא לא מתחרט על הענקת מגני ההוקרה לערבים הישראלים שהשתתפו במשט לעזה.
על המגנים עצמם, שהוענקו בשם סיעת רע"ם והתנועה האיסלאמית, נכתב בין היתר: "אנו מברכים אתכם על שובכם לארץ ומאחלים לכם הצלחה לשירות העם". לטענת צרצור, במשרד מבקר המדינה השתכנעו כי לא עבר על הנהלים: "מבקר המדינה הצדיק אותי והיה בעד דבריי".
לאחר המשט השתתפה ח"כ זועבי בישיבה במליאת הכנסת, בה ספגה ביקורת נוקבת מצד חברי הכנסת. אחת מחברות הכנסת, אנסטסיה מיכאלי, אפילו ניסתה להוריד אותה מדוכן הנואמים. בעקבות השתתפותה של ח"כ זועבי במשט לעזה, החליטה בחודש יולי אשתקד ועדת האתיקה של הכנסת להרחיק אותה מכל פעילות במשכן למשך שבועיים.
בהחלטה תקפו חברי הוועדה את זועבי וכתבו: "ועדת האתיקה רואה בחומרה רבה את העובדה שחברת כנסת נטלה חלק באירוע זה". הם הוסיפו: "עצם ההשתתפות במשט, שנועד להפר את הסגר הימי שהטילה ישראל על רצועת עזה, שהוטל כחלק מהעימות המזוין בין ישראל לבין החמאס, עוד לפני שנודעו תוצאותיו הקשות של האירוע ואף במנותק מהן, מהווה פעולה אשר במהותה פוגעת בביטחון המדינה ואינה עולה בקנה אחד עם מרחב הפעולה הלגיטימי של חבר הכנסת".
חברי ועדת האתיקה קבעו כי לא מדובר בפעולת מחאה לגיטימית: "הוועדה
סבורה כי חבירה של חבר כנסת לביצוע פעולה המאורגנת על ידי ארגון ששר הביטחון הכריז עליו כ'התאחדות בלתי מותרת', וזאת לצורך פריצת הסגר הימי שהטילה המדינה מטעמים ביטחוניים, חורגת מפעולת מחאה לגיטימית של חבר כנסת כנגד מדיניות הממשלה". הם הוסיפו כי זועבי הפרה את הכלל הקובע כי "חבר הכנסת ישמור על כבוד הכנסת וכבוד חבריה, ינהג בדרך ההולמת את מעמדו ואת חובותיו כחבר הכנסת, ויימנע משימוש בלתי ראוי בחסינויותיו ובזכויותיו כחבר הכנסת".