הקול או כלום: קול עמוק כסממן לחוסר נאמנות
כבר גילינו שנשים נמשכות יותר לגברים בעלי קול עמוק. מחקר חדש מגלה שאותם גברים בדיוק – הם בעלי סיכויים גבוהים יותר להוכיח חוסר נאמנות ולבגוד בבנות זוגם. רחלי לנגפורד על פרדוקס המשיכה
אחד השידוכים המומלצים, לפי המשתמע ממחקרים אחרונים, הוא בין אתרי היכרויות לערוצי היכרות בטלפון. ייתכן שיום אחד תופיע לצד תמונה של כל חבר רשום, גם הקלטה של קולו. זאת כיוון שמסתבר שקולו של אדם משפיע מאד על הבחירות הרומנטיות שלנו - לטוב ולרע, ולא סתם ערוצי ההיכרויות הטלפונים צוברים תאוצה.
עוד על ההבדלים בין גברים לנשים בערוץ יחסים:
זה מדעי: נשים מעדיפות גברים עם קול עמוק
בראד פיט או פול ניומן: מה הופך גבר לסקסי?
למה גברים רוצים לנוח ונשים רוצות לחפור?
גברים נמשכים לקול נשי, גבוה ודק
הרבה מתרחש בחלק הבלתי מודע של המוח בזמן שאנו בוחרים זוגיות ומערכות יחסים. אמנם אנחנו בטוחים שכימיה בין נשמות היא 'שם המשחק', אך יש עוד כמה רמזים בלתי מודעים שבהם המוח משתמש בשביל לגרום לנו להימשך לאדם מסוים ולא לאחר. אחד מהרמזים הללו הוא קולו של אדם, על כך דיברתי במאמרי הקודם.
אם כן, מחקרים הוכיחו שנשים נמשכות לקול גברי עמוק. גברים נמשכים לקול נשי, גבוה ודק. זוהי אחת הסיבות לממצאים של חוקרים כגון גרגורי בריאנט מאוניברסיטת UCLA ב2008 - לפיהם נשים מעלות את טון הדיבור שלהם כאשר הן בימי ביוץ, על מנת להישמע מושכות יותר. לרוב הן עושות זאת באופן בלתי מודע, ורק בסיטואציות חברתיות.
לעומתו של בריאנט ניצב מחקר עדכני יותר של לארי בארנס (יצא באפריל 2011), שטוען שקולן של נשים דווקא נשמר יציב לאורך כל החודש. באוניברסיטת ווסט-טקסס סתרו את הממצאים של בריאנט ושל דומיו בהקשר הזה על ידי ניתוח קולי באמצעות מחשב. כלומר, אם עד היום חשבו שנשים מגייסות גם את קולן לטובת הגברת המשיכה הגברית, ומנסות באופן יזום לגרום לו להישמע דק וגבוה יותר, הרי שהיום מצאו שלא כך הוא הדבר. או במילים אחרות - מי שיש לה את זה, יש לה את זה, וזהו.
אתה טיפוס דומיננטי? בעיני מי בדיוק?
בפעם הקודמת ראינו מה שקול גברי עמוק מחולל למוח נשי - הוא גורם לנשים לזכור גברים טוב יותר, במיוחד בהקשר של בחירות רומנטיות. עכשיו נבדוק מה עושה קול גברי עמוק לגברים. לפי מחקרה של שרף וולף אשר יצא במאי 2010, גברים מעריכים גבר בעל קול בס עמוק כיותר דומיננטי ואסרטיבי.
כמו כן, ככל שגבר מחשיב עצמו כטיפוס דומיננטי יותר, כך הוא מחשיב את קולם של גברים אחרים כפחות דומיננטי. גברים עושים זאת באופן בלתי מודע. הם לא יודעים שקולו של גבר הוא זה שגרם להם להעריכו כיותר או פחות דומיננטי, וכמתחרה מסוכן יותר או פחות בנוגע לבת זוג פוטנציאלית. המחקר הזה, שפורסם ב-Behavioral Ecology and Sociobiology, הוא הראשון שהראה קשר בין האופן בו גברים תופסים את מתחריהם בחיזור רומנטי, לבין עומק הקול שלהם ושל המתחרים.
זה הכול בקול
אז חוץ מהקשר בין עומק הקול למשיכה רומנטית, מה עוד קולו של אדם מסגיר אודותיו? מסתבר שקולו של אדם יכול לנבא את הבגידות שלו! מחקר ממרץ האחרון (2011) מצא שנשים מאמינות איפשהו בעומק מוחן שגבר עם קול עמוק הוא בעל סיכויים גבוהים יותר לבגוד. ככל שקולו עמוק יותר - כך הוא עלול, לדעתן, לבגוד יותר. לעומתן, גברים חושבים שנשים עם קול גבוה הן בעלות סיכוי גבוה יותר לבגוד- כלומר להיות לא נאמנות לבני זוגן.
כלומר, קולו של אדם יכול לשדר למוח אות אזהרה על אי נאמנות, ובמילותיה של מובילת המחקר מאוניברסיטת מק-מאסטר, גי'ליאן אוקונור: ייתכן שככל שקול נשמע סקסי יותר, כך עולה הסיכון שבעל הקול אינו נאמן מבחינה רומנטית.
פרדוקס המשיכה
הנה הצד השני של המטבע. נשים רוצות גברים עם קול סקסי עמוק, והמוח שלהן אף זוכר אותם טוב יותר, אך מסתבר שבאותו הזמן הן גם מחשיבות את הגברים הללו כפחות נאמנים. וכיוון שבגידה של בן הזוג גובה מחיר נפשי, כלכלי ומשפחתי, חיפש הטבע ככל הנראה עוד דרך לרמוז למוח האם פרטנר רומנטי-פוטנציאלי יישאר נאמן או לא.
החוקרים מסבירים את הקשר הזה באמצעות הקשר שבין הורמונים לבין עומק קולו של אדם. גברים בעלי רמות גבוהות של טסטוסטרון, הם גם אלו בעלי קול עמוק, ונשים עם רמות אסטרוגן גבוהות הינן בעלות קול דק וגבוה. רמות גבוהות של ההורמונים הללו - טסטוסטרון בגברים ואסטרוגן בנשים, מקושרות בן השאר להתנהגויות בגידה וחוסר נאמנות, בד בבד עם העובדה שהטבע גורם לנו להמשך לטיפוסים בעלי רמות גבוהות של הורמונים אלו, כיוון שזה גם מצביע על כך שהם בעלי כושר פוריות גבוה וגנים טובים.
הנה משחק הכוחות: הורמונים טובים מול חוסר נאמנות, משיכה לקול סקסי מול הפחד מבגידה. כמו תמיד, גם כאן מדובר על רמות שונות של הורמונים ועל רמות משתנות של עומק הקול. ברור לחלוטין שלא כל קול רדיופוני, למשל, או כל בעלת טון דקיק לכאורה אכן בוגדים בבני זוגם. ישנם מקרים בהם נשים וגברים בוחרים ללמוד לשנות את עומק קולם, כדי לשפר את הרושם הראשוני מול בני המין השני. אז כמובן שדרך המדד הזה בלבד לא מומלץ להסיק מסקנות חפוזות אודות נאמנותו של בן זוג פוטנציאלי.
- רחלי לנגפורד,
MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים למימוש
הפוטנציאל האישי.