גפני: הדיור יכול לפגוע בפופולריות של נתניהו
יו"ר ועדת הכספים: "באווירה הנוכחית של אי הוודאות במזרח התיכון עלולות להתקיים גם בחירות בלתי צפויות והפופולריות שלו בציבור עלולה לצלול כמו שעלתה בתוך פרק זמן קצר. גורלו תלוי בתגובותיו למחאה"
ועדת הכספים מערערת על חלק מהצעת הממשלה בחוק ליישום המלצות המיסוי של ועדת טרכטנברג ודורשת להכניס בה תיקונים ותוספות.
- ביקורת מימין: "טרכטנברג יחריף משבר הדיור"
- "דו"ח טרכטנברג - החשוב ביותר משנות ה-70"
- גם בוועדת טרכטנברג מודים: פרק הדיור מאכזב
- איך ייראה התלוש בעקבות טרכטנברג? מדריך
הוועדה התכנסה היום (ה') בישיבה שלא מן המניין בדיון ראשון בטיוטת הצעת החוק שהממשלה החלה להפיץ אתמול בלילה לקבלת התגובות. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, דורש להוסיף לחוק מתן הטבת מס לבעלי המשכנתאות בהכרה בהוצאות הריבית על משכנתא לצרכי מס.
גפני מחה על כך שאין בחוק המיסוי התייחסות של הממשלה לנושא מצוקת הדיור והזהיר כי "אם לא יהיה פתרון אמיתי למצוקה, מחאת הציבור תשוב בחוזקה. לכן עמד לפחות על מתן הטבת המס המוצעת. גפני גם ציטט דברים שאמר בהקשר זה לראש הממשלה נתניהו כי "באווירה הנוכחית של אי הוודאות במזרח התיכון עלולות להתקיים גם בחירות בלתי צפויות והפופולריות שלו בציבור עלולה לצלול כמו שעלתה בתוך פרק זמן קצר, כך שגורלו תלוי בתגובותיו למחאה".
הוועדה דורשת להוסיף לחוק – הפחתה משמעותית במדרגות המס לבעלי הכנסות בינוניות עד 14 אלף שקל.
להוציא מהחוק את הגדלת המס על רווחי הון לגמלאים שהכנסתם תלויה בהשקעותיהם בקופות גמל ובניירות ערך.
הרחבת המענק בסך 50 אחוז המוצע במס הכנסה שלילי גם על נשים ולא רק לגברים זכאים.
מתן אפשרות להעביר את נקודת הזיכוי המוצעת לגברים שהם אבות לילד עד גיל שלוש גם לאמהות אם הן עובדות.
כמו כן דרשה הוועדה להביא לידיעתה את רשימת מוצרי הייבוא שעליהם יחול ביטול המכס אם אכן אין להם תחרות בייצור מקומי. גפני דרש להוציא מהצעת החוק את ההצעה להגדיל את המקדמות לתשלומי מס שבח בשני אחוז מהמס הצפוי (מ-7.5% ל-9%) בטענה שאין לכך קשר עם מטרות החוק. "זה לא חוק הסדרים", הזכיר גפני לנציגי האוצר.
דורש הפחתת נטל מס
הוא אמר להם כי הוועדה מתכוונת לזרז את החקיקה בקיצור לוח הזמנים שמתווה הממשלה ולחץ על משרדי האוצר והמשפטים להגיש את תשובותיהם לדרישות הוועדה עד ראשית השבוע הבא. הוא חזר והדגיש כי דרישת הוועדה להפחתת נטל המס לשכבות הביניים היא עקרונית והוועדה לא תיסוג ממנה. הוא ציין גם שמדיניות הוועדה היא להגיע להסכמה עם הממשלה בכל מחלוקת שתיווצר כפי שהבהיר השבוע לשר האוצר יובל שטייניץ בהופעתו בוועדה. עם זאת הזהיר "אם יילכו איתנו בכוח, נגיב בכוח".
נשיא התעשיינים שרגא ברוש מסר כי הסכים עם האוצר שביטול המכסים יחול ב-2012 רק על 25% ממוצרי היבוא שאין להם תחרות בתוצרת המקומית ועל יתר המוצרים הפחתת המכס תהיה הדרגתית בחמש השנים הבאות ומותנית בהסכמי סחר עם מדינות המייצאות.
גפני ענה לו כי הוועדה לא מסתפקת בהסכמה אלא עומדת על זכותה לפקח על יישומה המדוייק שכן הפחתת המכסים אינה מחייבת הוצאת הצו של שר האוצר לאישור הכנסת. גפני ציין כי על סמך חוות דעת משפטית שהזמין כי גם אם הפחתת המכס לא מחייבת את אישור הכנסת, התנגדות של ח"כים תחייב להביא את הנושא לעיון בוועדת הכספים בכך שהוא מתנגד אם הרשימה לא תוצג בהקדם לוועדה.
הדרישה לאפשר את העברת נקודות הזיכוי במס על ילד עד גיל שלוש מהאב (כפי שמציעה הממשלה) לאם העובדת, עלתה כפשרה בתור ניסיון סרק של חברות הכנסת רונית תירוש (קדימה) ופאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) לשכנע את האוצר לסגת מהתנגדותו העקרונית להכיר לצרכי מס בהוצאות על טיפול בילדים כתמריץ ליציאת אמהות לעבודה בנימוק שמדובר בהוצאה למטרות ייצור הכנסה.
סבסוד?
עצם ההכרה אושרה כבר בבג"ץ אולם האוצר מתנגד ליישם אותה והציע כתחליף לסבסד במאות מיליוני שקלים את תשלומי ההורים למעונות היום.תירוש וקירשנבאום טענו כי סבסוד המעונות לא מתבצע כראוי מוטב לחזור לקו המקורי שהוגדר בבית המשפט. אולם לא נראה כי האוצר יתפשר על כך.
גפני אמר לנציגי הממשלה כי בוועדה אין התנגדות לתיקונים ולתוספות המוצעים בחוק בטענה שמדובר בנושאים חדשים. זאת לאחר שהגיע להסכמה מוקדמת על כך עם מרכזי הקואליציה והאופוזיציה בוועדה חברי הכנסת ציון פיניאן (ליכוד) ורוחמה אברהם-בלילא (קדימה)