דרמה יוונית: האם ראש הממשלה עומד להתפטר?
גורמים באתונה אמרו לרשת BBC כי ג'ורג' פפנדראו ימסור את התפטרותו לנשיא בתום ישיבת החירום של ממשלתו. זאת, על רקע ההתנגדות להצעתו לקיים משאל עם על תוכנית החילוץ האירופית. מקורות במשרדו הכחישו
- המהמר הגדול: מה עובר על ראש ממשלת יוון?
על פי דיווחים שונים, הוא יציע ליצור ממשלת אחדות לאומית בראשות לוקאס פפדמוס, בכיר לשעבר בבנק המרכזי היווני.
פפנדראו הציע השבוע במפתיע לקיים משאל עם ביוון על תוכנית החילוץ האירופית, וצעדי הצנע הנדרשים כדי לקבלה. צעדים אלה עוררו ביקורת ציבורית עצומה ביוון והוציאו המונים לרחובות במהלך החודשים האחרונים.
הרעיון של משאל עם עורר בהלה וכעס בקרב מנהיגי אירופה, וחוסר ודאות בשוקי העולם.
גם בתוך מפלגת השלטון נשמעו קולות המתנגדים להצעה והממשלה ביוון עומדת על סף קריסה בעקבות הודעתם של מספר שרים כי לא יתמכו בכוונתו של פפנדראו לקיים את משאל העם. גורמים בתוך מפלגתו קראו לממשלת אחדות, והאופוזיציה דרשה ממשלת מעבר שתבטיח את התוכנית האירופית.
שר האוצר היווני, אוונגלוס וניזלוס, הביע מוקדם יותר היום התנגדות נחרצת לגישה של ראש ממשלתו, ואמר כי אסור שחברותה של יוון בגוש האירו תיקבע במשאל עם. לדבריו, "לא ניתן להטיל בספק את היחסים עם גוש האירו". פפנדראו אמר אתמול כי משאל העם על תוכנית הצנע יאשר את חברותה של המדינה בגוש האירו, והוא דבק בתוכניתו לערוך את ההצבעה, על אף התגברות הסימנים להתפרקות ממשלתו.
בפרלמנט היווני אמורה להיערך מחר הצבעת אי אמון בממשלתו של פפנדראו, אך כרגע לא ברור אם ראש הממשלה ישרוד בתפקידו עד אז.
הדרמה היוונית נתנה את הטון גם בכינוס ה-G20, פסגת 20 המדינות המתועשות בעיר קאן שבצרפת,
שמטרתה לפתור את משבר החוב בגוש האירו. נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, הבהירו לפפנדראו שביקר בפסגה כי ארצו לא תקבל את התשלום הבא במגרת תוכנית החילוץ לפני קיום משאל העם. הם דרשו שהמשאל יעסוק בעצם הישארותה של יוון בגוש האירו.
אך דחיית התשלום עלולה להיות הרסנית, שכן אתונה הודיעה כי ללא המימון, היא תישאר ללא כסף עד אמצע החודש.