שתף קטע נבחר

 
צילום: אורן אהרוני

צונאמי של שלטים

רעש האדמה הקטלני פגע באופן ישיר בארבע קבוצות מליגת הכדורגל הבכירה ביפן. השחקנים כבר חוזרים לשחק באצטדיונים ששוקמו אבל זכר האירועים חוזר להציף אותם, בעוד האוהדים של היריבות קוראים קריאות בסגנון: "הקבוצה שוב שוקעת" ומניפים שלטים בעד צונאמי נוסף . וגם: להיכן נעלמו אסולין וטרזגה? מסביב לכדור - כתבה שניה בסדרה

הסכסוך הפנימי בין אוהדי הפועל ת"א בנוגע לשירים מהיציע הכוללים אזכורים לשואה, שוב היה בכותרות השבוע. מדובר בנושא כואב, החוזר על עצמו בכל עונה זה כמה שנים. ביפן, לעומת זאת, עלתה רק לאחרונה סוגיה דומה לסדר היום הציבורי, ובנושא טרי ורגיש מאוד עבור היפנים: קריאות ושלטים של אוהדים המזכירים את הצונאמי שפקד את המדינה לא מזמן.

 

עוד ב-ynet ספורט

 

בחודש מארס הכה ביפן רעש אדמה נורא, שלווה בצונאמי קטלני. ארבע קבוצות כדורגל מהג'יי-ליג, הליגה הבכירה ביפן, נפגעו באופן ישיר: וגאלטה סנדאי, קאשימה אנטלרס, מיטו הוליהוק ומונטדיו ימגאטה. הראשונה מבין הארבע ספגה את הנזק באופן הקשה ביותר.

 

האוהדים ביציעים ביפן. האי רועש (צילום: gettyimages ) (צילום: gettyimages )
האוהדים ביציעים ביפן. האי רועש(צילום: gettyimages )

 

הזכרונות מהאסון חוזרים

העיר ממנה מגיעה הקבוצה, סנדאי, היתה אחד ממרכזי האסון. מאות תושבים נשארו ללא קורת גג. קבוצת הכדורגל התאוששה מאז, אבל בשבועות האחרונים,

 אחרי שחזרה לשחק באצטדיון שנפגע באסון, זכר אירועי הצונאמי חוזר להציף את אנשי הקבוצה ואוהדיה. ובעוד התאחדות הכדורגל ביפן אינה מתערבת, החליטה הקבוצה לעשות לעניין סוף.

 

בשבוע שעבר הודיעה הנהלת וגאלטה שמנהלי הקבוצה יקראו כל שלט שיירצו האוהדים להכניס לאצטדיון, ולא ייאפשרו להתבטא בעניין הצונאמי, או בכל נושא אחר שעלול לפגוע באוהדים היריבים. את האיסור ירגישו בעיקר אוהדי וגאלטה, שהתגרו בעבר באוהדי הקבוצות היריבות. אלה, מצידם, הניפו שלטים הקוראים לצונאמי נוסף (שלטים שהוסרו מיד ובעליהם נעצרו) וקראו קריאות בסגנון "הקבוצה שוב שוקעת".

 

הצונאמי מכה ביפן. גם במגרשים (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
הצונאמי מכה ביפן. גם במגרשים(צילום: Gettyimages)

 

דמוקרטיה במגרשים

"קשה למתוח את הקו בין מה מותר ומה אסור", אומר יוג'ירו אומורי, אחד ממנהלי הליגה, "האצטדיון הוא מקום שצריך להינות בו, אז אנו מעדיפים שלא יהיו בדיקות מקיפות ואבטחה כבדה". בהמשך לדברים של אומורי הודיעה הנהלת הליגה, שלא תחוקק חוק קבוע הנוגע לשלטים או קריאות מסוימות.

 

ההחלטה הועברה לידי הקבוצות, ובינתיים שלוש מהן החליטו להגביר את האכיפה בנושא. במקביל, דווקא במדינות אחרות באסיה נוהגים ביד קשה כלפי פגיעה ברגשות היפנים. אוהד יאונבוק מוטורס מדרום קוריאה, שהניף את השלט "אנו מברכים את רעידת האדמה הגדולה ביפן", במשחק ליגת האלופות מול סרסו אוסאקה היפנית, הורחק מהמגרשים לעשר שנים.

 

אוהדי הפועל תל אביב. לא רק בבלומפילד (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
אוהדי הפועל תל אביב. לא רק בבלומפילד(צילום: אלי אלגרט)

 

"מזל שאתם חיים"

רעידת האדמה השפיעה, מן הסתם, על כל חיי החברה והתרבות ביפן ובכללם הכדורגל. וכאמור, הקבוצה שהושפעה יותר מכל היא וגאלטה. הסיפור המדהים הוא שספורטיבית, על המגרש, הקבוצה נמצאת בעונה הטובה ביותר שלה אי-פעם ואפילו הייתה במקום הראשון בטבלה בתקופה מסוימת. כרגע, פחות משנתיים לאחר שעלתה מהליגה השנייה, נמצאת וגאלטה במקום החמישי, שלושה מחזורים לסיום העונה.

 

ומדובר בקבוצה שונה מזו שדישדשה בתחתית לפני האסון. שונה לא רק מנטלית, אלא גם פיזית. סגל הקבוצה השתנה בצורה ניכרת. כמעט כל השחקנים הזרים עזבו מיד, כולל הכוכב הברזילאי מארקיניוס בן ה-35, שזכה בשלוש אליפויות יפן עם קאשימה אנטלרס ולא הסכים לחזור למדינה בגלל החשש מקרינה. סנדאי נמצאת במרחק גדול מ-20 הקילמוטרים הנחשבים לאיזור המסוכן מהקור הגרעיני ההרוס בפוקושימה, אבל את מארקיניוס זה לא עניין. אפשר להבין אותו.

 

יפן רועדת. לפחות דמוקרטיה במגרשים (צילום: AP) (צילום: AP)
יפן רועדת. לפחות דמוקרטיה במגרשים(צילום: AP)

 

17 ימים לאחר פגיעת הצונאמי נפגשה הקבוצה בפעם הראשונה. המהלך הראשון שעשה המאמן, מקוטו טגוראמורי, היה לקחת את שחקניו לפארק היוריאמה, שם קיימת נקודת תצפית על האיזור. "ביקשתי מהשחקנים להסתכל על ההרס והחורבן, כי היה חשוב לי שיבינו כמה ברי מזל הם", אמר המאמן, "רציתי שהם ישמחו מהעובדה שהם בחיים ולא בין הקורבנות". הצעד השני של טגוראמורי היה לשלוח את שחקניו להתנדב, ולשחק כדורגל עם ילדים יתומים וחסרי בית.

 

איצטדיון יורטק, בו משחקת הקבוצה, ספג נזק רציני. בנוסף, הוא שימש בשבועות הראשונים כמרכז אספקה עבור הנפגעים, ושחקני וגאלטה הלכו להתאמן בעיר אחרת. הם ערכו אימון טקטי ראשון רק כמה ימים לפני החזרה לליגה. אבל כשהשריקה נשמעה השיגה וגאלטה 12 ניצחונות רצופים, שהפכו אותהף לפחות לפרק זמן מסוים, למתמודדת על האליפות. במשחק הראשון עמדו שחקני שתי הקבוצות יחד והניפו שלט: "תודה לכל החברים שלנו ביפן", נכתב שם. לצערה של הקבוצה, ושל הכדורגל היפני, הם היום צריכים להתמודד עם שלטים אחרים לגמרי.

 

גיא אסולין וקרלוס טבס. איפה נעלמת? (צילום: AP) (צילום: AP)
גיא אסולין וקרלוס טבס. איפה נעלמת?(צילום: AP)

 

בנגיעה אחת - יפן

מלך השערים: הג'יי-ליג מלאה בברזילאים, אבל הכובש המצטיין הוא דווקא ההולנדי-יפני מייק הוונאר. אביו של הוונאר הגיע ליפן ככדורגלן לפני 25 שנים, ושיחק עבור הקבוצה בעלת השם הנפלא פ.צ.מאזדה. מייק בן ה-24, שנולד ביפן, כבר שיחק העונה עבור הנבחרת הסמוראית והבקיע 17 שערים עבור קבוצת התחתית קופו.

 

מגוון תקצירים ב-ynet ספורט:

 

הדבר הגדול הבא: טקאשי אוסאמי בן ה-19 עשוי להפוך לשחקן האסיאתי הגדול ביותר בדורו. אוסאמי לא נמצא כרגע ביפן. הוא הושאל מגמבה אוסאקה לבאיירן מינכן, ואף הספיק לשחק פעם אחת עבור הבווארים, אבל הוא יחזור ליפן בתחילת העונה הבאה. אוסאמי משחק בכנף שמאל ומכונה, איך לא, "מסי היפני".

 

הקשר הישראלי: נבחרת הנערים של יפן, שהודחה באליפות העולם הקיץ רק ברבע הגמר על-ידי ברזיל, תגיע בחודש הבא לישראל במסגרת טורניר החורף המסורתי. מדובר בנבחרת מלהיבה. שימו לב לכוכב שלה, הידקי אישיגה בן ה-17.

 

טרזגה בהרקולס. שיחק מול דייגו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טרזגה בהרקולס. שיחק מול דייגו(צילום: AFP)

 

"הכה את המומחה" - השאלות שלכם:

שמוליק, קבוצת שילר: "לאן נעלם גיא אסולין, התקוה הגדולה של הכדורגל הישראלי"?

תשובה: הקריירה של אסולין נמצאת במדרון. הוא חתם לפני כמעט שנה במנצ'סטר סיטי, אבל הוא לא הופיע בסגל הקבוצה הבוגרת אפילו פעם אחת, והוא כמעט ולא מקבל דקות גם בקבוצת המילואים. ישנו סיכוי גבוה שהוא יושאל בחלון ההעברות בינואר הקרוב. בארנסלי מליגת המשנה באנגליה מתעניינת בו.

 

יפתח, ת"א: "מה בדיוק אומר חוק ה-'פייר פליי' שאמור להיכנס בקרוב"?

תשובה: מהעונה הנוכחית הקבוצות מחויבות להעביר לאופ"א דוחו"ת כספיים, המוכיחים כי הן עומדות בחוקים. מסוף העונה העונה הנוכחית רשאית אופ"א גם להעניש קבוצות שלא יעמדו בדרישות. בגדול, מטרתו הראשית של החוק היא לא לצמצם את הפער בין הקבוצות, אלא לדאוג לכך שקבוצות לא יתרסקו כלכלית, כמו שקורה במקומות שונים בעולם. בנוסף, מקווים באופ"א שהחוק יעודד השקעה מצד הקבוצות במחלקות ילדים ונוער, כיוון שחל עליהן איסור להוציא סכומים גבוהים על רכישת שחקנים במידה ואין להן הכנסות מתאימות.

 

יוני מהדרום: "מה קורה עם דויד טרזגה? מאז שעזב את הרקולס לא שמעתי עליו".

תשובה: טרזגה עבר לקבוצה עשירה מאיחוד האמרויות, ששמה "בניאס". הוא היה פצוי בחודש האחרון ובשבוע שעבר חזר מפציעה וערך הופעת בכורה העונה בליגה. טרזגה היה חלוד מאוד והקבוצה שלו הפסידה 2:1 לאל-וואסל, אותה מאמן דייגו מראדונה.

 

רוצים לדעת מה עושה היום הכדורגלן האהוב עליכם? סקרנים לדעת בכמה כסף מוערך שחקן מסוים או איזה שינויים מתוכננים בחוק הנבדל? שלחו את השאלות שלכם לאורי קופר, לכתובת ori-c@yedioth.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים