'אובזרבר': איום התקיפה הישראלי - מדיניות נחותה
השבועון הבריטי מותח ביקורת חריפה על מקבלי ההחלטות בירושלים "המנהלים יחסים דרך תוקפנות". במאמר מערכת נכתב שישראל אינה נוהגת בחוכמה כיוון שאין הצדקה להפציץ באיראן
השבועון "אובזרבר" המתפרסם הבוקר (א') בבריטניה מותח ביקורת חריפה על המדיניות הישראלית בסוגיה האיראנית. תחת הכותרת "ישראל לא חכמה בהחלטתה להעלות את ההימור הגרעיני", נכתב במאמר מערכת כי בירושלים "מעמידים פנים בצורה מסוכנת".
הגרעין האיראני - כותרות אחרונות:
איום מטהרן: ישראל תרגיש הזעם האיראני בת"א
בלוגר איראני ל-ynet: המשטר משוגע, אל תתקפו
ה"אובזרבר" מתייחס להערכות פסימיות בנוגע לאפקטיביות של הפצצת מתקני הגרעין וטוען כי "ספק אם תקיפה באיראן תשפר את היחסים בין הממשלה בירושלים לשכנותיה או את אווירת הביטחון בישראל". כותב המאמר תוהה מדוע מקדמים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, תקיפה אם "ההשלכות המסוכנות גוברות על הרווח המועט".
"אם מטרת נתניהו היא להשיג אפקט דיפלומטי בעזרת איומי מלחמה – זו התנהגות של מדינה נחותה, לא של דמוקרטיה בוגרת כפי שישראל מציגה את עצמה", נכתב במאמר. "אפשרות מדאיגה הרבה יותר היא שנתניהו מתכנן תקיפה במחשבה שיש לו מספיק חברים בקונגרס", צויין במאמר. ב"אובזרבר" מדגישים כי "לא משנה מהן מחשבותיו של נתניהו, הוא לוקח חלק במשחק בסיכון גבוה: להמר על ביטחון ישראל ויוקרתה הבינלאומית לעומת תוצאה לא ידועה, גם כשהוא רק מאפשר דיווחים על כוונה ישראלית לתקוף".
ישראל מכניסה עצמה לפינה
בשבועון מציינים שלקהילה הבינלאומית יש סיבות רבות להתנגד לכוונה האיראנית להשיג נשק גרעיני. עם זאת, הם מדגישים כי "הדוקטרינה של פעילות מנע, העומדת מאחורי ההצדקה לתקיפה של מתקני הגרעין, היא בעלת היסטוריה מסוכנת וידועה לשמצה".
"כדי לקבל כל הצדקה לפעול לפי הדוקטרינה, יש צורך באיום מיידי וקרוב ביותר, כפי שהיה בעת החלטת ישראל לתקוף את מצרים במלחמת ששת הימים. עם זאת, עבור ההצעה המתוכננת להפציץ את איראן אין הצדקות דומות", נטען במאמר המערכת.
הכותבים מתייחסים לדו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שצפוי להתפרסם מחרתיים ולקבוע שאיראן ממשיכה לקדם את תוכנית הגרעין הצבאית שלה. "החזקה (של נשק) ושימוש בו הם שני דברים שונים", ציינו בעיתון והסבירו: "למרות ההיסטוריה האחרונה יחסית של התערבות אזורית, על ידי תמיכה בארגונים כמו חיזבאללה וחמאס, המשטר בטהרן נמנע מתוקפנות כלפי שכניו".
בשבועון כתבו כי נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, אמנם הביע סלידה מוצהרת מישראל, שתורגמה על ידי רבים כאיום קיומי על המדינה היהודית. "אבל מאחורי הרטוריקה, האייתולות באיראן מודעים היטב לתוצאות של התקפה גרעינית איראנית (או בחסות איראן) על ישראל, בפרט מהנקמה מצד ארה"ב שהביעה מחויבות להגן על ישראל", נטען בשבועון. לפי כותבי המאמר, "המציאות היא שאיראן מצוידת בנשק גרעיני נתפשת כאיום מסיבות שהן חלקן המצאה ישראלית – ראשונה במעלה היא התלות המוחלטת של ישראל במדיניות של עליונות צבאית והרתעה. איראן גרעינית תפגע במדיניות הזאת. למשל, על ידי כך שלישראל יהיה הרבה יותר קשה לפתוח במלחמה דומה נגד חיזבאללה כפי שעשתה בדרום לבנון ב-2006".
לסיכום נכתב: "ישראל מסתכנת בלהכניס את עצמה, דרך דיבורים, לפינה שבה היא מצטיירת כחלשה אם היא אינה פועלת או אף חלשה יותר אם היא כן פועלת". המאמר נחתם בעקיצה אחרונה של מקבלי ההחלטות בירושלים "החסרים מושג כיצד לנהל יחסים עם שכניהם מלבד דרך איום התוקפנות".