שתף קטע נבחר

 

פקיסטן: 7 הואשמו במעורבות ברצח בנזיר בוטו

שני קצינים, בהם מפקד משטרת רוואלפינדי, הואשמו בשינוי תוכנית האבטחה על ראש הממשלה לשעבר במהלך העצרת בה נרצחה בדצמבר 2007. יחד איתם הואשמו חמישה פעילים בטליבאן הפקיסטני בהסעת המחבל המתאבד. ומה עם מושארף?

שבעה בני אדם - חמישה פעילים בטליבאן הפקיסטני ושני קצינים בכירים במשטרת פקיסטן - הואשמו אמש (שבת) במעורבות ברצח ראש הממשלה לשעבר, בנזיר בוטו. השבעה, בהם מפקד משטרת רוואלפינדי בזמן הרצח, הופיעו לשימוע בדלתיים סגורות במסגרת הליך המקדים את פתיחת משפטם. 

 

עוד על חקירת רצח בנזיר בוטו:

צו מעצר נגד פרבז מושארף בפקיסטן

דו"ח או"ם חמור: ניתן היה למנוע רצח בנזיר בוטו

 

בוטו נרצחה יחד עם 23 בני אדם נוספים במתקפת טרור במהלך עצרת תמיכה ברוואלפינדי ב-27 בדצמבר 2007. ההתנקשות באה כמה שבועות אחרי שובה של בוטו לפקיסטן מגלות ובעת שהיתה בשיאו של קמפיין "מפלגת העם הפקיסטנית" (PPP) בבחירות לפרלמנט. בבחירות שהתקיימו בפברואר 2008 ניצחה PPP.

 

בכתב האישום נאמר כי מפקד משטרת רוואלפינדי, סעוד עזיז, והקצין שהיה ממונה על אבטחת בוטו, חורום שחזאד, "לא סיפקו לבוטו את ההגנה הדרושה והיו מעורבים בהשמדת ראיות". לטענת התביעה, השניים שינו את תוכנית ההגנה על בוטו והורו לטשטש את הזירה דקות לאחר הרצח, במה שנראה כמהלך מכוון שנועד לפגוע בראיות ולשבש את החקירה. חמשת אנשי הטליבאן הואשמו בהסעת המחבל המתאבד לעצרת לעיר.

 

בוטו נואמת בעצרת בראוולפינדי, זמן קצר לפני שנרצחה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בוטו נואמת בעצרת בראוולפינדי, זמן קצר לפני שנרצחה(צילום: רויטרס)
 

ועדת חקירה עצמאית שהקים האו"ם לבחינת נסיבות ההתנקשות בבוטו, קבעה כי ניתן היה למנוע את הרצח והאשימה את כל דרגי השלטון בפקיסטן בהעלמת עין. מדו"ח הוועדה עלה כי סוכנות הביון הפקיסטנית (ISI) וגורמי ביטחון אחרים לא הגנו על בוטו בצורה נאותה ושיבשו את החקירה. משטרת רוואלפינדי הואשמה בכך שהחלטתה לטשטש את הזירה גרמה "נזק בלתי הפיך לחקירה". 

 

בעל הנרצחת - נשיא, הנשיא לשעבר - בחו"ל

מיד לאחר ההתנקשות, האשים נשיא פקיסטן דאז, פרבז מושארף, את מנהיג הטליבאן הפקיסטני, בייטוללה מחסוד, בביצוע המעשה. מחסוד, הנחשב לבעל קשרים הדוקים עם אל-קאעידה, נהרג בתקיפה אמריקנית סמוך לגבול אפגניסטן במהלך 2009.  

 

ואולם, במפלגתה של בוטו רמזו כי דווקא מושארף ואנשיו עומדים מאחורי ההתנקשות בראש הממשלה לשעבר. הלחץ הפוליטי והבינלאומי על מושארף הלך וגבר, עד שנאלץ לפרוש מתפקידו כמה חודשים אחרי הרצח. בבחירות לנשיאות פקיסטן נבחר בעלה של בוטו, אסיף עלי זרדרי, ואילו מושארף יצא לגלות בדובאי ובלונדון.

 

דו"ח האו"ם קבע כי על אף שמושארף ושריו היו מודעים לאיומים על חייה של בוטו, הם לא העבירו לה או לרשויות מידע שיאפשר הגנה עליה ולא נקטו בפעולות לנטרול האיומים הנשקפים לחייה. בעקבות מסקנות ועדת האו"ם, הקימה פקיסטן ועדת חקירה משלה וזו זימנה את מושארף לעדות. מושארף לא הופיע בעקבות כך הוכרז נמלט מהחוק והוצא נגדו צו מעצר.

 

לפני כשלושה חודשים הורה בית משפט לחלט את כל נכסיו של מושארף ולהקפיא את חשבונותיו בבנקים בפקיסטן. התביעה מסרה כי בכוונתה לרכז מאמץ בסוגיית מושארף מיד עם סיום ההליכים נגד שבעת המואשמים. מושארף מכחיש את החשדות נגדו וטוען כי לו ולארגוני הביטחון במדינה אין כל קשר לרצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוטו. לא זכתה להגנה
צילום: איי אף פי
צילום: AP
נמלט מהחוק. מושארף
צילום: AP
צילום: רויטרס
בייטוללה מחסוד. חוסל
צילום: רויטרס
מומלצים