חלב וסלק במקום סיגריה: 8 מזונות לגמילה מעישון
ניסיתם את כל השיטות לגמילה מסיגריות ושום דבר לא עבד? הוסיפו לתפריט שלכם כמה מזונות פשוטים כמו מיץ תפוזים, שוקולד, סלרי וחליטות צמחים - ואתם בדרך הנכונה לריאות נקיות. כך תיפטרו מהתשוקה לניקוטין דרך הצלחת
הסיגריה היא אחת מהמוצרים הנצרכים ביותר בתרבות השפע של עולמנו. דובר כבר רבות על הסכנות האורבות למעשנים, החל מעלייה בסיכוי לחלות במחלות לב וריאה, דרך סיכוי מוגבר לחלות בסרטן, קיצור תוחלת החיים, פגיעה במיתרי הקול והזדקנות מוקדמת ועד אימפוטנציה.
גמילה מעישון - מתחילים כאן:
- מפסיקים לבד: 11 עצות זהב לגמילה מעישון
- חדש בישראל: סיגריות ללא טבק לגמילה מעישון
הנטורופתיה בהחלט יכולה לסייע בתהליך הקשה של גמילה מעישון. לפניכם רשימת המזונות שכדאי להחזיק בהישג יד לפני שאתם מתחילים בדרך הארוכה והחשובה של נטישת הסיגריות:
1. עלי סלק
מומלץ לצרוך עלי סלק על בסיס יומי. חומרים בשם קרטונואידים ואנתוציאנידים הנמצאים בסלק בכמות גדולה, יחד עם הפיגמנט של הסלק (בטנין), הופכים אותו לנוגד חמצון רב עוצמה החיוני לנטרול רעלים בגוף ולמניעת סרטן.
עלי הסלק מנטרלים את רעלי הניקוטין ומנקים את הכבד, כך שריכוז הניקוטין בגוף והדבר מסייע לתהליך הגמילה
2. סלרי ותפוח
עישון סיגריות גורם לדם בגופנו להיות חומצי יותר, ועודף חומציות בגוף גורם לו להיות פגיע יותר וחשוף יותר למגוון רחב של מחלות. בנוסף, עודף חומציות מקשה עלינו להיגמל מעישון, משום שהוא מעורר תשוקה חוזרת לניקוטין.
הפתרון טמון בצריכת מזונות בסיסיים שמשנים את מאזן החומציות-בסיסיות בגופנו ומסייעים להפחית את התשוקה לניקוטין. סלרי ותפוח, כמו רוב הפירות והירקות, הם מזונות בסיסיים המסייעים למניעת יתר חומציות בדם, ועל כן תורמים לתהליך הגמילה.
3. מיץ תפוזים
עישון גורם לאיבוד מוגבר של ויטמין C. חוסר בוויטמין C מחליש את מערכת החיסון שלנו וגורם לגופנו להיות פגיע יותר וחשוף למחלות, ומקשה על תהליך הגמילה.
צריכת מזונות המכילים ריכוז גבוה של ויטמין C כמו תפוזים, לימונים ופלפלים תחזק את מערכת החיסון, תמנע מהמעשנים לחלות במחלות שונות ותקל את תהליך הגמילה.
4. חלב
במחקר שנערך באוניברסיטת דיוק שבארצות הברית גילו שמעשנים ששתו ספל חלב לפני הסיגריה לא אהבו לאחר מכן את טעם הסיגריה. המעשנים ציינו שלסיגריה הזו היה טעם מר ודוחה, שגרם להם להפסיק לעשן באותו הרגע.
דרך קיצונית יותר להיגמל היא באמצעות טבילת הסיגריות בחלב וייבושן. לאחר שהסיגריות התייבשו יש להכניס אותן לקופסה המקורית ולשכוח מהתהליך שביצעתם. כשתוציאו את הסיגריה תיזכרו ב"טקס הטבילה" שערכתם לה, ויקל עליכם להימנע מהעישון.
אם תתגברו בכל זאת על הזיכרון ותעשנו את הסיגריה, טעמה המר והנוראי יבטיח שלא תעשנו את הסיגריה שאחריה.
5. מים
המים מסייעים לגוף להיפטר מעודפי רעלים שונים, למשל ניקוטין. כשאתם משתוקקים לסיגריה, נסו לפני כן לשתות מים - בין שניים לשלושה ליטרים ליום בסך הכל, והיזהרו מעודף שתייה.
6. שוקולד מריר
הרוגע הנלווה לעישון סיגריה קשור להפרשת סרוטונין בגוף. הסרוטונין הוא מוליך עצבי המוביל לתחושת רוגע, שלווה, שיפור מצב הרוח, הנאה ומניעת כאב - ואכילת שוקולד קשורה בהפרשה מוגברת שלו. אדם שנגמל מעישון זקוק לסרוטונין כדי להירגע, וצריכה מספקת של שוקולד תעזור לו לקבל זאת מהמזון ולא מהסיגריות.
שימו לב - שוקולד אינו מזון בריאות, ואכילת יתר עלולה להיות קשורה להשמנה ולהתמכרות לסוכרים. השתמשו בשוקולד רק ברגעי משבר, כאשר אתם קרובים מאוד לעישון סיגריה, ובכמות קטנה ככל האפשר.
אם הקושי הוא בכל זאת בר-התמודדות, פנו למזונות המכילים פחמימות מורכבות כמו שיבולת שועל, קינואה וחיטה מלאה. אלה יתרמו לרמת סוכר מאוזנת בגוף לאורך זמן.
7. שייק ירוק
מומלץ לקנות מסחטת מיצים טובה שתשרת אתכם בתהליך הגמילה. השתמשו בה כדי להכין שייק ירוק מירקות כמו כוסברה, פטרוזיליה, נענע, מנטה, סלרי, עלי בייבי ותרד.
הירקות הירוקים מכילים כלורופיל, המרכיב שנותן לירק את צבעו הירוק. לכלורופיל תכונות רבות, והעיקרית שבהן היא יכולת פינוי הפסולות וניקוי הרעלים מגופנו. תכונה זו גורמת לפינוי מוגבר של ניקוטין, לכן הירקות מסייעים בתהליכי גמילה מסיגריות ואף מסוכרים.
8. חליטות צמחים
תקופת הגמילה מעישון רוויה במתח ובעצבים. תהליך הגמילה מכניס את גופנו לסטרס מוגבר, ומכאן הדרך אל הסיגריה קצרה.
ברגע שבו אנו חווים סימנים פיזיולוגים הקשורים לגמילה כמו חוסר שקט, חוסר ריכוז, דופק מואץ, בלבול ועצבנות עלינו לעצור לרגע, לקחת נשימה עמוקה ולהכין חליטת צמחים המסייעת להירגעות.
מומלץ לשלב בתהליך הגמילה חליטות מליסה, פסיפלורה ולואיזה.
המלצות נוספות לגמילה
בנוסף לצריכת המזונות שייסעו לכם להיגמל מהסיגריה, נסו לשלב את ההמלצות הבאות:
1. הימנעו מקפאין, אלכוהול וסוכר. מרכיבים אלו אינם בריאים, ומזיקים גם למי שאינו מעשן. מעשנים צריכים להיזהר שבעתיים מחומרים אלה, משום שהם מעמיסים על הגוף העסוק גם כך בפינוי הניקוטין, ומגבירים את התשוקה לסיגריה.
2. בצעו דיאטת ניקוי רעלים בליווי איש מקצוע. בביצוע דיאטה כזו הרווח כפול: סיוע לפינוי הניקוטין מגופנו ומניעת השמנה, שנפוצה אצל נגמלים מעישון.
3. שלבו צמחי מרפא לניקוי הכבד מרעלים ולמניעת התשוקה לעישון. צמחים מומלצים למטרות אלו הם גדילן, שן ארי, שכיסנדרה, תלתן אדום, דבקה זייפנית, ארטישוק, סרפד ולובליה.
4. שלבו שמניים אתריים שיסייעו לפן הפסיכולוגי בגמילה. היעזרו באיש מקצוע שיתאים עבורכם שילוב שמנים בהתאמה אישית. נהוג להשתמש בשמניים כגון לבנדר, הל, מיורן, גרניום, הדס ומנדרינה.
5. בצעו פעילות גופנית. פעילות גופנית עוזרת לנו בפינוי רעלים, משפרת את מדדי הבריאות ותורמת לתחושת רוגע.
6. קבלו תמיכה. מצאו לעצמכם מסגרת שבה תקבלו תמיכה במהלך הגמילה מעישון. יש אנשים הזקוקים למסגרת בלתי פורמלית כמו חברים ומשפחה, וישנם כאלה הזקוקים למסגרות נוקשות יותר כמו סדנאות קבוצתיות או מפגשים אישיים עם איש מקצוע שמלווה אותם ותומך בהם לאורך הדרך.
הכותב הוא נטורופת, תזונאי ומאמן כושר, הבעלים של "בריאות מהטבע ".