סקר: מאות חברות קבלן עוברות על החוק
רק כ-14% מחברות השמירה והאבטחה, כ-15.5% מחברות הסיעוד ו-9.7% מחברות הניקיון משלמות שעות נוספות. רבים מהעובדים כלל לא מקבלים תלושי שכר כמתחייב בחוק
רוב חברות הקבלן עוברות על חוקי העבודה. כך עולה מנתונים שנמצאו בסקר שערכה חברת עוקץ. החברה, העוסקת בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול שכר, נהנית מגישה ישירה לתלושי השכר של מאות חברות, מתוכן 278 חברות כוח אדם, קבלן, שמירה, אבטחה, ניקיון וסיעוד, המעסיקות יחד כ-12 אלף עובדים, כמעט כולם עובדי קבלן וכוח אדם.
נתונים אלה שימשו אותה כדי להכין דו"ח על אופן העסקת העובדים בחברות הללו, ולקראת השביתה שמתכננת מחר ההסתדרות, הסקר מתפרסם כאן לראשונה.
אין שעות נוספות
לפי הבדיקה, ברוב המוחלט של העסקים שנבדקו לא משולם תגמול עבוד שעות נוספות ועבור עבודה בסופי שבוע, וזאת, לכאורה, בניגוד גמור לחוק. הסקר מגלה כי רק כ-14% מחברות השמירה והאבטחה, כ-15.5% מחברות הסיעוד ו-9.7% מחברות הניקיון משלמות שעות נוספות.
רובן הגדול של החברות שנבדקו גם אינן משלמות לעובדים תשלום כחוק עבור עבודה בחגים. הסקר מראה כי כ-81% מהעסקים בתחום השמירה והאבטחה, 77% מעסקי הסיעוד ו-94% מהעסקים בתחום הניקיון אינם משלמים תשלום לחגים.
עוד מראה הסקר כי בעסקים רבים העובדים לא מקבלים אפילו את שכר המינימום. ישנם עסקים שתלושי השכר שהם מחלקים לעובדים מראים בבירור כי העובד משתכר פחות משכר המינימום, ובעסקים אחרים המעסיקים "מקטינים" את מספר שעות העבודה ואז נראה כי "לכאורה" העובד קיבל את שכר המינימום - אך בשורה התחתונה, הוא משתכר פחות.
הסקר מגלה כי כ-12% מחברות השמירה והאבטחה, כ-7% מחברות הסיעוד וכ-15% מחברות הניקיון משלמות לעובדים פחות משכר המינימום, בין אם באופן ישיר ובין אם באמצעות הקטנה מלאכותית של מספר שעות העבודה שלהם בתלושי השכר לעומת השעות שעבדו בפועל.
אין פנסיה
הסכם פנסיה חובה, שנחתם ב-2007, קיבל מעמד של חוק בתחילת 2008 באמצעות צו הרחבה. למרות זאת,מהבדיקה עולה כי בענפי השמירה והאבטחה והנקיון אין הקפדה של ממש על ההפרשה ובמקרים רבים לא מופרשת כל הפרשה לקרן פנסיה בכל תקופת עבודתם. הסקר מראה כי כ-60% מחברות השמירה, האבטחה והניקיון אינן מפרישות לעובדים כספים לפנסיה.
יש לציין כי ההפרשות צריכות להתבצע רק אחרי חצי שנת עבודה, אך רוב העובדים מועסקים זמן רב יותר ולמרות זאת אינם מקבלים פנסיה. בענף הסיעוד המצב טוב יותר אם כי גם שם כ-30% מהעובדים לא מקבלים הפרשה לקרן פנסיה כחוק.
ברבים מהעסקים שנבדקו משולם השכר באיחור. 11% מחברות האבטחה שנבדקו, 8% מחברות הסיעוד וכ-34% מחברות הניקיון לא שילמו לעובדים את שכר בזמן.
אין תלושים
רבים מהעובדים כלל לא מקבלים תלושי שכר כמתחייב בחוק. ברור כי אי מתן תלוש אינה מאפשר לעובד לדעת מה שולם לו ועל מה, האם קיבל שעות נוספות ומה היא יתרת ימי המחלה והחופשה העומדים לרשותו.
על פי הסקר, כ-20% מהעסקים בתחום השמירה והאבטחה, כ-7.6% מהעסקים בתחום הסיעוד וכ-34% מהעסקים בתחום הניקיון אינם מוציאים תלושי שכר.
בעסקים רבים אין בכלל ניהול רישום של נוכחות העובדים, וזאת, לכאורה, בניגוד גמור לתיקון לסעיף 24 לחוק הגנת השכר. בענף הסיעוד מקפידים יותר על הוראת החוק משום שעסקים רבים (בענף הסיעוד) מחייבים את לקוחותים לפי שעות עבודה בפועל, ולכן נעשה שם הרישום. עוד מראה הסקר כי רק בכ-8% מהתלושים של עובדי הנקיון נרשם כחוק יתרות ימי החופשה והמחלה של העובדים. מדובר, לכאורה, בעבירה על החוק שמונעת מהעובד לקבל את המגיע לו.
אין אכיפה
"הסקר מראה כי הבעיה העיקרית של עובדי הקבלן אינו חוקי העבודה אלא אי קיום החוקים", אומר עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות, "לדעתנו, עוד לפני שהולכים לשפר את תנאי עובדי הקבלן רצוי מאוד להקפיד שעובדי הקבלן יקבלו את המגיע להם על פי חוק. יש לציין מהבדיקה הטלפונית עולה כי רק במקום עבודה אחד מתוך 278 העסקים שנבדקו, נערכה ביקורת של משרד התמ"ת.
עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות' מציין: "אין ספק שהאמור בסקר מעלה תמונה מצערת שהפתרון הנכון לה הוא בקיום אכיפה מוגברת של דיני העבודה השונים והעמדה לדין פלילי של אותם המעסיקים שמפירים את החוק ופוגעים בזכויות עובדיהם. כשם שאכיפה מוגברת של חוקי התנועה מביאה לנהיגה זהירה יותר והימנעות מביצוע עבירות תנועה, כך גם אכיפה מוגברת של חוקי העבודה תביא לכך שמעסיקים ימנעו מלעבור חוקי העבודה"."לו המעסיקים היו יודעים שיש סיכוי גבוה לכך כי "יתפסו" והמחיר שהם צפויים לשלם על כך הינו כבד, הן כלכלי - קנסות כבדים ואובדן הרישיון לעסוק והן בתחום ואישי, כולל ישיבה בכלא, הם היו חושבים עשר פעמים לפני שהיו מפרים את חוקי העבודה ופוגעים בזכויות עובדיהם".