האוצר: הגירעון המצטבר גבוה מהתכנון השנתי
ממשרד האוצר נמסר כי הגירעון המצטבר בחודש אוקטובר עלה ל-27.9 מיליארד שקל - גבוה מהצפי השנתי שעמד על 25.2 מיליארד שקל. הסיבה: ירידה משמעותית בהכנסות ממסים
הוצאות הממשלה בחודש שחלף היו נמוכות ב-8.9% מהממוצע בשלושת החודשים האחרונים - כ-25 מיליארד שקל. מתחילת השנה חל אמנם גידול של 5.9% בהוצאות המשרדים לעומת התקופה המקבילה ב-2010, אך גידול זה נמוך מהגידול השנתי שצפו במשרד האוצר.
מנגד, הכנסות המדינה ממסים ואגרות ירדו משמעותית בתקופה האחרונה. מאז תחילת השנה, בחודש אוקטובר גבתה המדינה 15.1 מיליארד שקל, לעומת 15.3 מיליארד שקל באוקטובר 2010. הנתונים משקפים ירידה בקצב הגידול של ההכנסות ממסים ובפרט ירידה ריאלית של 4.8% מגביית מסים ישירים (מס הכנסה ומס חברות).
ברשות המסים מדווחים כי כרגע קיים חוסר של 2.6 מיליארד שקל בגבייה לעומת היעד שנקבע בעת הכנת התקציב. חוסר זה מחייב את הממשלה להגביר את מהלכי גיוס ההון שלה ולהגדיל עוד יותר את החוב החיוני של המדינה, מהלך שלאורך זמן, יכביד עוד יותר את הנטל על תקציב המדינה בשל הגידול בצפוי בהחזרי החוב.
צניחה של כ-25% בהכנסות ממסי ייבוא
חוסר זה נובע בעיקר מגירעון בגבייה של מסים עקיפים (מע"מ, מס על דלק, מס על סיגריות, מסי יבוא) - של 1.7 מיליארד שקל. כמו כן, קיים גירעון של 570 מיליון שקל בגבייה של אגרות וגירעון של 310 מיליון בגביית מס הכנסה ומס חברות. מחצית מהגירעון הכולל, מקורו בחוסר בגבייה בחודש אוקטובר.
הירידה בהכנסות המדינה נובעת מכמה גורמים עיקריים: ראשית, הירידה בהכנסות ממסים ישירים מיוחסת בעיקר לירידה של כ-8% בהכנסות ממיסוי רווחי הון, בשל הירידות בבורסה בחודשים האחרונים. כמו כן, נרשמה ירידה חדה של 43% במיסוי ענף הבנקאות והפיננסים.
בנוסף, חלה ירידה של כ-17% בהכנסות ממס מקרקעין, המיוחסת בחלקה לירידה ברכישת דירות להשקעה ובמכירה מוגברת של דירות כאלה ללא תשלום מס בשל ההנחה הזמנית שהעניק האוצר למי שימכור דירות להשקעה עד סוף 2012.
בתחום המסים העקיפים, חלה ירידה של כ-25% בהכנסות ממסי ייבוא, הנובעת בעיקר ממיעוט ימי עבודה בחגים. ירידה חדה במיוחד, של 57% חלה בהכנסות ממס על יבוא רכב. כמו כן, חלה ירידה של 9.4%, מ-1.3 מיליארד שקל ל-1.2 מיליארד שקל, בהכנסות ממס על דלקים.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות