שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

כדאי למהנדס תקשורת לעשות רילוקיישן לניגריה?

למרות משאבי הטבע הרבים, המדינה האפריקנית היא נחשלת ומושחתת. זה עלול להיות לא נעים, אך משתלם. כמה כסף אפשר להרוויח בשנה ועל מה יש להקפיד בחוזה? בדקנו

בטור היום נבחן רילוקיישן לניגריה, אשר לצד מעבר למדינות אפריקה נוספות, הופך להיות נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות.

 

לכתבות הקודמות בסדרה:

 

רקע כללי על ניגריה

ניגריה היא מדינה נחשלת בעלת מדד שחיתות ציבורית גבוה, בראשה עומד נשיא והיא מחולקת ל-36 פדרציות, אשר בראש כל אחת מהן עומד מושל. יחד עם זאת, ניגריה התברכה במשאבי טבע רבים, כגון נפט, פחם, אבץ, כסף, זהב ומחצבים נוספים. במקביל לעוני של מרבית התושבים, השלטון עשיר ושולט במשאבי המדינה ביד רמה. בהרבה מקרים הפרויקטים השונים נעשים עבור המגזר הציבורי.

 

ניגריה סובלת בחוסר בידע מקומי לפיתוח, אשר נדרש לצד תקציבים גדולים המוזרמים למדינה מצד גופים בינלאומיים, כגון הבנק העולמי וקרנות בינלאומיות לפיתוח. הדבר גורם להיצע רחב של מכרזים גדולים במדינה בתחומי תקשורת, תשתיות ובנייה, תשתיות חשמל, טיהור מים, חינוך והדרכת חיילים משוחררים, חקלאות ועוד.

 

מקרה המבחן

נבחן את הכדאיות עבור מהנדס תקשורת בעל כחמש שנות ניסיון אשר עובד לעבוד בניגריה. בישראל משכורתו תהא 18,000 שקל + תנאים סוציאליים + רכב וההצעה אשר מוצעת לו לתפקיד זה בניגריה הינה 6,500 דולר לחודש וכיסוי מלא של עלויות המחיה המקומיות.

 

רילוקיישן לניגריה

רילוקיישן ליבשת השחורה אינו דומה לשום רילוקיישן אחר בעולם, אם במרבית המדינות בעולם, כאשר העובד עובר הוא מייחס לעצמו את סגנון החיים והתרבות המקומית המקובלת במדינת היעד, הרי שבאפריקה אין קשר בין צורת החיים של המגיעים לעבוד בה כמומחים, לבין צורת החיים של המקומיים.

 

הרבה מהצעות העבודה היום לאפריקה הינן במודל של תנאי רווקות, משמע העובד נוסע בגפו ומשאיר את משפחתו בישראל. ישנן חברות אשר דוגלות דווקא ברילוקיישנים משפחתיים, אך בשל העלויות הגבוהות של בתי ספר לילדים לרוב יעדיפו להעביר משפחות עם ילדים קטנים או מקסימום של עד 2 ילדים בגילאי בית ספר.

 

רוב הצעות העבודה יפרידו בין עלויות המחיה המקומיות לבין השכר שניתן לעובד. הוצאות הדיור יכוסו לרוב ישירות על ידי המעסיק, וכך גם הוצאות הרכב ואחזקת בגין עלויות המזון השוטפות לרוב יוגדר תקציב חודשי אשר ינוהל על ידי העובד.

 

הסיבה שהעלויות המקומיות מופרדות משכר העובד הינן בגלל עלויות המחיה הגבוהות להחריד ברוב המדינות. שכר דירה חודשי יעלה כ-3,000 דולר לחודש ולעתים יידרש תשלום של שנה או שנתיים מראש בגינו, עלויות מחיה מקומיות לאדם יעלות סביב 1,500-900 דולר לחודש כתלות במדינה. ברוב הדירות יהיה גנרטור צמוד, שכן אספקת החשמל לרוב אינה סדירה בשל תשתיות ישנות אשר אינן יכולות לעמוד בדרישה לייצור ותשתיות המים בנויים ממיכלי מים אשר דורשים תחזוקה שוטפת.

 

מגורים

הרבה מהמעסיקים יציעו למגיעים בתנאי רווקות שהייה בקומפאונדים של החברה - מעין מלונות דירות הבנויים מיחידות קטנות של חדר שינה, מקלחת ושירותים ומכילות 8-5 עובדים. לרוב חדר האוכל והסלון יהיו משותפים לכלל דיירי הקומפאונד.

 

אומנם ניתן להגדיר את סביבת המגורים כמערבית לכל דבר, אך החיים באפריקה אינם מתאימים למי שמחפש חיי נוחות ואינו יכול להתמודד עם התקלות הרבות אשר קיימות תמיד בסביבת העבודה והמגורים ודורשות סבלנות וסתגלנות.

 

מקצועות מבוקשים

המקצועות הפופולריים לרילוקיישן לאפריקה, לרבות לניגריה, הינם רבים ונראה כי מכסים כמעט את כל הספקטרום של שוק העבודה - החל ממשרות בכירים: מנכלי"ם, מנהלי כספים וכלכלנים, מנהלי מכירות ופיתוח עסקי דרך מקצועות ההיי-טק: מתכנתים , אנשי IT , מומחי ERP , מהנדסי תקשורת וכלה במקצועות נוספים, כגון מהנדסים אזרחיים, אנשי לוגיסטיקה, חקלאיים, חשמלאים ועוד.

 

 

שכר ועלויות מחייה

חשוב לברר היטב טרם חתימה על חוזה העבודה האם ישנן הוצאות אשר חלות ישירות על העובד ומה עלותן. כמו כן, במקרה שאחריות העובד הינה לכיסוי עלויות המחיה והמגורים שלו, בדקו היטב מה העלות החודשית אל מול אנשים אשר נמצאים במדינה. אל תתנו למספרים גבוהים בחוזה לבלבל אתכם. קל מאד להוציא אלפי דולרים בחודש בניגריה רק כדי לכסות עלויות מחיה בסיסיות.

 

בנטרול עלויות המחיה והכלכלה, טווחי השכר החודשי בניגריה נעים בין 5,500 דולר עד ל-8,500 דולר למשרות בכירות. כתלות בתפקיד, לרוב יתווסף מרכיב בונוסים המבוסס הן על הצלחות והן על ותק. יש לשים לב האם החוזה מגדיר גם תשלום פיצוי פיטורין בסוף העבודה או לא, שכן בהרבה מקרים השכר מכיל בתוכו את כלל המרכיבים הסוציאליים.

 

בנוסף לכך המודל המקובל לעבודה בתנאי רווקות הינו סבבים של 12-10 שבועות בניגריה ו-14-10 ימי חופשה לאחריהן. אם העובד שוהה במדינה עם משפחתו, הוא יקבל חופשה אחת עד שתיים בשנה למשפחה כולה. בניגריה רוב העובדים המערביים ממוקמים בלאגוס, שהינה מרכז העסקים הגדול ובאבוג'ה, שהינה עיר הבירה של המדינה.

 

תחבורה

לא ניתן להסתדר בניגריה ללא רכב, תחבורה ציבורית אינה אופציה ריאלית ובנויה בעיקר על אוטובוסים רעועים הדוחסים עשרות מקומיים.

 

לרשות העובד יעמוד רכב ונהג, הן בגלל הבלגן האדיר ששורר בכבישים והן בגלל עומסי התנועה הכבדים הגורמים לכך שנסיעה של קילומטרים בודדים יכולה לארוך מספר שעות שעות העומס. רוב החברות ממקמות את מגורי העובדים בקרבה למשרדי החברה כדי לחסוך בשעות יקרות בפקקים.

 

חוזה העבודה וכפיפות חוקית

חשוב להבין מי החברה אשר חותמת מולכם על חוזה העבודה, היכן היא מאוגדת ולאיזה חוק כפוף החוזה. הרבה חברות יציעו חוזה עם חברת האם (שאינה בהכרח ישראלית) ולא עם החברה המקומית הרשומה במדינה, כדי להימנע ממחלוקות אשר יטופלו על ידי מערכת החוק הרעועה והמושחתת של המדינה.

 

על כן, חשוב להבין מה הדין במקרה של מחלוקות משפטיות ומומלץ להוסיף סעיף בוררות בחוזה, אשר יכול לחסוך ניהול תביעות יקרות במדינה שלישית.

 

מיסוי וביטוח לאומי

בחוזים רבים, המיסוי המקומי משולם ישירות על ידי החברה ויש להבין האם משולם בגין השכר מס ומה גובהו. התקשרויות אל מול חברות המוגדרות כחברות Off Shore, אינן מחייבות את החברה בניכוי מסים משכר עבודה ועל כן השכר שיועבר לעובד יהיה ללא ניכויי מסים.

 

אין הדבר אומר כי ההכנסה בתקופת העבודה לא תהא חייבת במס בישראל. כתלות בפרק הזמן אשר העוד שהה בחו"ל ובמבחן ניתוק התושבות – יכולה להיות חובת תשלום מס בגין ההכנסה במדינת ישראל , על פי השיעורים הנהוגים בישראל אך בניכוי האש"ל הפטור ממס כהגדרתו בחוק.

 

בתקופת השהייה בחו"ל יש להמשיך ולשלם את דמי הביטוח הלאומי ודמי הבריאות המינמליים המוגדרים בחוק לתושב ישראלי אשר שוהה בחו"ל.

 

ביטוחים

חשוב לוודא כי החברה אשר שולחת אתכם לעבודה בחו"ל מספקת ביטוח רפואי הכולל חילוץ והטסה בשעת חירום. בניגריה אין מערך רפואה אשר ייתן מענה טוב בשעת חירום. כמו כן, חשוב לוודא כי החברה מספקת ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה במהלך תקופת העבודה.

 

ביטחון אישי

רמת הביטחון האישי בניגריה שונה ממקום למקום. באופן כללי, אין למערביים בעיה לנוע בחופשיות בשעות היום, אך בשעות הלילה ההמלצות יהיו לנסוע ממקום למקום בליווי נהג מקומי ולהמנע משוטטות. כלל מבני המגורים והמשרדים מאוטבחים בכל שעות היממה על ידי צוות מקומי.

 

מקרים של שוד במהלך נסיעה ברכב קורים. באזורי הנפט של ניגריה התרחשו בשנים האחרונות גם מספר מקרים של חטיפות לצורך קבלת דמי כופר. עדיין, ישנם הרבה מערביים שחיים במדינה עם משפחותיהם ללא בעיה.

 

מזון

רוב המזון אשר תמצאו הינו מיובא. המבחר אינו עצום, אך בהחלט ניתן למצוא מענה כמעט לכל דבר, כתלות במחיר שמוכנים לשלם. פירות וירקות יש בשפע, חלב טרי אינו עניין של מה בכך ובמקומות רבים ניתן למצוא רק חלב עמיד מיובא. לעובדים עם תינוקות מומלץ להצטייד בחיתולים ובמזון תינוקות מישראל.

 

שופינג

אל תצפו למצוא שופינג במדינה. בלאגוס ובאבוג'ה יש קניונים המוכרים מותגים בינלאומיים במחירים מופקעים ומיועדים בעיקר לנתח העשיר מאוד במדינה. ישנן שווקים מקומיים אשר ניתן למצוא בהן מזכרות ועבודות עץ.

 

בילויים

ניתן למצוא מועדונים ופאבים שמשרתים את האוכלוסיה המערבית לצד האוכלוסיה המקומית. בדרך כלל יהוו מקומות הבילוי המקום למפגש עם המערביים השוהים במדינה. מחירי המשקאות ינועו בין 15-5 דולר, כאשר לרוב האופציה הזולה ביותר תהיה בירה מקומית.

 


עלויות ניגריה מול תל אביב

עלויות ניגריה מול תל אביב
מרכיב חודש בניגריה חודש בתל אביב
עלויות מחיה וכלכלה ליחיד משולם על ידי החברה 350 דולר
אחזקת רכב ודלק משולם על ידי החברה כלול ממקום העבודה
שכר דירה ואחזקת דירת 2 חדרים משולם על ידי החברה 1,800 דולר
סך הכל הוצאות לחודש 3,000 דולר (משולם על ידי החברה) 2,150 דולר

 

 
הכנסה בניגריה מול תל אביב

הכנסה בניגריה מול תל אביב
רכיב סך הכל סך הכל
שכר נטו לאחר ניכוי חובה ומסים

5,520 דולר - הנחת העבודה היא אי הכרה כתושב חוזר ותשלום מס בישראל בניכוי הסכום המוכר כאש"ל ללא מס על פי התקנות

 

3,123 דולר
הכנסה פנויה לאחר הוצאות   973 דולר
ביטוח מנהלים וקרן השתלמות   624 דולר

 

סיכום

העבודה בניגריה אינה פשוטה וטומנת בחובה מחיר יקר של ויתור על איכות החיים, עבודה אינטנסיבית ומגורים במדינת עולם שלישי. יחד עם זאת, מרכיב החיסכון הינו רב ועל כן ישנה אטרקטיביות רבה למחפשים חיסכון ניכר בפרק זמן קצר.

 

הכותבת היא מנכ"ל רילוקיישן ג'ובס, העוסקת בייעוץ והשמה בתחום הרילוקיישן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צילום: רויטרס
עינת גז
מומלצים