הורים: חברות ביטוח מסרבות לבטח פגים
עמותה הפועלת למען פגים פנתה למשרד האוצר בבקשה שיבדוק חברות ביטוח פרטיות שדחו לטענתה בקשות "מחמת פגות" בלבד. החברות: אין סירוב גורף
האם חברות הביטוח הפרטיות נמנעות מלבטח תינוקות שנולדו כפגים? עמותת לה"ב, הפועלת למען פגים ומשפחותיהם, טוענת כי הורים רבים המבקשים לרכוש פוליסת ביטוח בריאות פרטי לילדם, נתקלים בסירוב "מחמת פגות", ללא קשר למצב הבריאותי של היילוד. חברות הביטוח דוחות את הטענה בדבר מגמה גורפת.
קופות החולים מעניקות לפגים ביטוחים משלימים מיומם הראשון, והן מממנות את הטיפולים הרגילים במסגרת סל הבריאות. עם זאת, יש המבקשים לבטח את ילדם לצורך מימון טיפולים יקרים יותר.
פג מוגדר כתינוק שנולד לפני השבוע ה-37 להיריון, ונדרש לטיפול והשגחה בפגייה. הפגים הם 10 אחוזים מכלל הילודים. במקרים רבים, על אף הלידה המוקדמת, אין כל סיבוך במצבו הבריאותי של התינוק. כך היה במקרה של בנו של מנשה דלל, יו"ר לה"ב שנולד בשבוע 6+36. "הילד הוגדר כבעל פגות 'רכה' עקב משקלו הנמוך (קילו וחצי) והוא אושפז במשך שלושה שבועות רק כדי שיעלה במשקל".
"רצינו לרכוש עבורו ביטוח בריאות אבל חברות הביטוח סירבו לבטח אותו אך ורק מחמת פגות", סיפר דלל ל-ynet. "למרות המסמכים הרפואיים והאינדיקציות שהילד בריא לחלוטין, חברות הביטוח עמדו בסירובן. החלטתי להיאבק בהחלטה להפלות את הילד שלי. היום הוא בין שנתיים, בריא ועדיין ללא הביטוח".
המקרה של דלל הוביל אותו לעמותת לה"ב ולתפקיד היו"ר בהתנדבות. "בתפקידי נחשפתי להיקף התופעה הגורפת. חברות הביטוח יצרו את המשוואה הפסולה שפג הוא פסול ביטוח, שפגות היא ליקוי, ולא כך הוא".
חברת ביטוח: "אי ודאות בנוגע לתחלואה"
גם פרופ' שאול דולברג, יו"ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה, מסכים. "יש פגים שהם לכל דבר ועניין בריאים לגמרי ויש כאלו שבעלי סיכון גבוה, אבל הכותרת הכוללת של 'פגות' היא בעייתית".
עמותת לה"ב פנתה בנושא לממונה על שוק ההון בתחום ביטוח וחיסכון במשרד האוצר. בפנייה באמצעות משרד עו"ד חיים קליר ושות' הציגה העמותה מקרה של פג ששלוש חברות ביטוח גדולות סירבו לבטח. חברת הראל כתבה: "לא נוכל לקבלך לביטוח הבריאות... וזאת עקב פגות".
בתשובת חברת מגדל נכתב בהערה: "דחייה בגין היותו פג", אך מצוין כי תינתן אפשרות לדון שנית בבקשה בעוד כחצי שנה. גם חברת כלל בריאות סירבה, וכתבה: "בחברתנו אין מדיניות שונה ביחס לפגים. כל בקשה להתקבל לביטוח נבדקת, בהתאם למצבו הרפואי של כל יילוד".
מחברת הראל נמסר בתגובה: "בחינת הפרמטרים נעשית על יסוד שאלון רפואי שממולא בעת בקשת ההצטרפות. פגות כשלעצמה אינה מהווה קריטריון לדחייה מביטוח, והבחינה נעשית לפי המצב בפועל. כמובן שישנם מקרים שבשל פגות נגרמו בעיות רפואיות קונקרטיות אשר אינן עומדות בכללי החיתום".
ממגדל נמסר כי "לנוכח אי הוודאות בנוגע לרמת התחלואה שמאפיינת פגים קשה מאוד
לכמת את הסיכון הכרוך בביטוח פגים ולתמחר אותו. מטעם זה ולאור העובדה שהטיפול בפגים נעשה ממילא בתי החולים במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי, אין חברות הביטוח נוהגות לבטח פגים אלא לאחר שמתייצב מצבם כשל יילוד שלא נולד פג".
חברת כלל טענה בתגובתה כי אין החלטה גורפת נגד ביטוח פגים, וכי החברה דורשת מסמך שחרור ילוד מבית החולים, כתנאי לביטוח של כל תינוק. "אם מסמך השחרור תקין, התינוק מתקבל לביטוח. אם טופס השחרור מציין שיש עדיין בעיות רפואיות, מודיעים למשפחתו, כי זמנית לא ניתן לבטחו. בגיל שישה חודשים, מבקשים מהמשפחה עדכון על מצבו הרפואי ובמידה שנרשם שיפור, הוא מתקבל לביטוח".