האם קרליק יוכל להשתחרר? "כמו יגאל עמיר"
העונש שמבקשת הפרקליטות להטיל על רוצח משפחת אושרנקו – 6 מאסרי עולם – הוא תקדימי בהיסטוריית הפשע הפלילי בישראל. ynet שוחח עם פרשני משפט על סיכויו של קרליק לקבל קציבת עונש אם יישלח למאסרי עולם מצטברים
אם בית המשפט יגזור על דמיאן קרליק, שהורשע הבוקר (ב') בשישה סעיפי רצח, מספר מאסרי עולם מצטברים, מותר לרוצח משפחת אושרנקו לפנות לבקשת קציבה. עונשו של עמי פופר, שנידון ל-7 מאסרי עולם בגין רצח שבעה פלסטינים, נקצב ל-40 שנה - האם גם קרליק ייצא בעתיד לחופשי? פרשנים משפטיים מעריכים שלא.
רצח משפחת אושרנקו - כותרות אחרונות ב-ynet:
"התינוק הסתכל עלי והזכיר את אביו. הרגתי אותו"
רצח 'מושלם' וטעות אחת פטאלית: הזוועה והפענוח
אחרי שבית המשפט המחוזי ייגזור את עונשו של קרליק, אם יוטל עליו עונש מאסר הוא יוכל לבקש לקצוב את העונש רק בעוד כ-20 שנה. שופט בדימוס ופרופסור למשפט מעריכים בשיחה עם ynet כי "ספק אם יהיה נשיא שיחון אותו", ומעמדו יהיה דומה רק לאסיר אחד בתולדת מדינת ישראל – יגאל עמיר.
עוד בעמוד החדשות :
ח"כים נגד חוק לשון הרע: "ביריונות, סתימת פיות"
עובדי הקבלן באו לעבודה: "בפנסיה נאסוף זבל"
קרליק הורשע ברצח בני משפחת אושרנקו בליל ה-16 באוקטובר 2009 בדירתם בראשון-לציון. לפי החקירה, הוא דקר למוות את בני הזוג דמיטרי וטטיאנה, ילדיהם רויטל (רושל) בת 3 ונתנאל בן 4 חודשים, והוריו של דמיטרי, אדוארד ולודמילה. לאחר מכן הועלתה הדירה באש. המניע לרצח, טענו במשטרה, היה סכסוך בין קרליק לנרצחים על רקע פיטוריו ממסעדת "פרמייר", שהייתה בבעלות משפחת אושרנקו.
"התקדימים הדומים למקרה הזה, כמעט דרך קבע נוגעים למחבלים", הסביר השופט בדימוס שלי טימן, שהעריך כי גבוהים הסיכויים שבית המשפט ייעתר לבקשת הפרקליטות. לדבריו החוק אינו מגביל את בית המשפט לפסיקה החמורה ביותר, אך לרוב במקרי רצח (פלילי ולאומני), הנוהג הוא להטיל עונשים מרביים במצטבר. "במקרה הזה הייתי מטיל בלי ספק שניים ויותר, וייתכן בהחלט שבית המשפט יטיל שישה", אמר טימן.
כיצד הוא מסביר את ההיגיון בהטלת שישה מאסרי עולם במצטבר, אם כל אחד משמעותו מאסר עד סוף ימיו של הנידון? טימן מסביר כי "הסיבה הפרקטית היא שבמקרה של שישה מאסרי עולם אין סיכוי שיגיע נשיא המדינה ויקצוב את העונש". במקרה של קציבה העומדת על 30 שנה ומעלה, העונש הופך "רגיל" וניתן להוריד ממנו שליש בגין התנהגות טובה.
לצד עניין הקציבה, מסביר טימן כי הטלת מאסרי עולם במצטבר נועדה "לתת ביטוי לשאת הנפש מול עוצמתו המחרידה של מקרה", כמו בפשרת משפחת אושרנקו, וכן למען כאב הקורבנות וקרוביהם. לבית המשפט הגיע היום רק קרוב משפחה אחד של הנרצחים, יעקב אפשטיין, אחיה של טטיאנה אושרנקו.
"עונשי מאסר מצטברים בפועל זה מה שלרוב דורשים ומקבלים", הסביר גם מומחה המשפט הפלילי, פרופסור עמנאול גרוס, שציין כי מדובר בהחלטה "סימבולית וערכית, הבאה להראות כי חיי כל אדם בהחלט שווים שייאסרו עליהם מאסר עולם".
פרופ' גורס הסביר עוד כי "קוצב העונש לוקח בחשבון את מספר מאסרי העולם, וזה משפיע על מספר שנות הקציבה". לדבריו, רובם המכריע של מקרי הרצח הפלילי מגיעים לאחר תקופת מאסר ממושכת למעמד הקציבה, "למעט מקרהו של יגאל אמיר". לגביו אף חוקק חוק הקובע שוועדת השחרורים לא תמליץ על חנינה או קציבת עונשו של אסיר עולם שהורשע ברצח ראש הממשלה עקב מניע פוליטי-אידאולוגי.
למרות שהחוק כאמור מאפשר קציבת עונשי רוצחים ורובם, מסביר גרוס כי אין חובה על הנשיא לקצוב את עונשו של אסיר,
גם אם הועדה המייעצת לו תומכת בכך. "באופן תיאורטי יש סיכוי לקרליק להשתחרר בעוד 40 שנה, אך במקרה הנוכחי קשה לי לראות אם בכלל יקצבו לו את העונש", העריך גרוס, שציין כי קרליק יוכל להגיש בקשה לוועדה, והיא תחויב לדון בו, אך היא אינה חייבת לקבל את בקשתו.
המערכת המשפטית ניצבה בפני אסיר בעל עבירות דומות, אך על רקע לאומני. עמי פופר, שרצח שבעה פלסטינים בזמן האינתיפאדה הראשונה ונידון לשבעה מאסרי עולם מצטברים, קיבל בשנת 1999 קציבת עונש ל-40 שנה מנשיא המדינה דאז, עזר ויצמן. טימן וגרוס הסבירו כי מדובר במקרה יוצא דופן וספק אם דינו של קרליק יהיה דומה.