רואים רחוק: מערכת חדשה תצפה לעומק סיני
"מערכת רבת סנסורים", פותחה לאחרונה ובקרוב תהפוך למבצעית. היא תוכל לזהות תנועות חשודות במרחק של שלושה קילומטרים מגבול מצרים
בקרוב תוכל ישראל לדעת היטב מה קורה בעומק השטח המצרי: על רקע העלייה בכמות המסתננים מאפריקה והחשש ממתקפת טרור נוספת שתגיע מסיני, צה"ל נערך לשדרוג מסיבי של מערך התצפיות והמעקב באזור הגבול.
תזכורת: מתקפת הטרור בגבול, שלב אחר שלב
הגבול פרוץ: רק חלק מהגדר נבנתה שיא חדש: 620 מסתננים מסיני מצרים: סודנים שניסו להסתנן ארצה נורו למוות
במהלך שלושת החודשים הקרובים יפרוס חיל האיסוף הקרבי, לשעבר חיל מודיעין שדה, מאות חיישנים לאורך 220 הקילומטרים על פניהם משתרע הגבול, שחלקו עדיין פרוץ לחלוטין. אותם חיישנים יהוו חלק מרכזי ממערכת רבת סנסורים (מר"ס) שפיתוחה הסתיים לאחרונה ובקרוב תהפוך למבצעית.
מדובר במערכת בעלת טכנולוגיה מתקדמת. בעוד המכ"מים הנוכחיים, שעוקבים אחר הנעשה באזור הגבול, סורקים תאי שטח פעם אחת ב-40 שניות, המערכת החדשה תוכל לסרוק שטח זהה ארבע פעמים בשנייה אחת בלבד.
הבדל נוסף ואף משמעותי יותר, הוא עומק התצפית והמעקב. בעוד כיום מסוגל צה"ל באמצעיו הקרקעיים לכסות שטח שנמצא כמה מאות מטרים מקו הגבול מערבה, באמצעות המר"ס ניתן יהיה לזהות תנועות חשודות במרחק של שלושה קילומטרים לתוך השטח המצרי.
המר"ס תחל לפעול החל מחודש ינואר על-ידי בקרות איסוף יבשתי (בק"אסיות), תפקיד חדש שהותווה בחיל לטובת המערכת החדשה. הסנסורים יתפרסו על הקרקע לאורך הגבול ויקלטו תזוזות חשודות, גם את הקלות ביותר. הנתונים יועברו לבק"אסיות, שכמו התצפיתניות כיום, הן יישבו בחמ"לים במוצבים לאורך הגבול ויעדכנו את הכוחות בשטח. כמו כן, באמצעות המערכת החדשה ניתן יהיה לכוון לאזור החשוד תצפיות נוספות ולפי ההערכות, במקרה של אירוע יוכלו הבק"אסיות לקצר את זמן הגעת הכוחות בכ-20 דקות.
בצה"ל נערכים גם לתגבור סדר הכוחות של חיילי האיסוף הקרבי. עד חודש מרס תושלם הקמתו של גדוד האיסוף הקרבי החדש, שיהווה אחד משני הגדודים הפועלים בפיקוד דרום. כמו כן, מאז מתקפת הטרור בדרום, הוסיפו לפיקוד דרום שני צוותי בלון מעקב חדשים שמסייעים בתנאי מזג אוויר טובים, ללא רוחות או עננים, בתצפית על השטח המצרי.
רק אתמול, סקר הרמטכ"ל בוועדת החוץ והביטחון את האירועים באוגוסט ומתקפת הטרור מצפון לאילת. "הגבול המערבי בין ישראל למצרים עבר מגבול שעיקרו בנוי להתמודדות עם מסתננים, לגבול שאמור להיות ערוך לפעולות טרור.
סיני הפכה להיות אזור שבו מוקמות תשתיות רבות מייצרות פעילות חבלנית עוינת, הן מעזה והן מהג'יאהד העולמי - תוך הפרת הריבונות המצרית", הסביר רב-אלוף בני גנץ.
לכן, לדבריו, "הצבא מתאים את כל התפיסה שלו בדרום. כיום עובדים במקביל 30 קבלנים ו-400 עובדים להקמת הגדר בקצב מואץ. 70 ק"מ כבר נבנו". הרמטכ"ל הנחה שעד סוף שנת 2012 כל הגדר תושלם, כ-24 קילומטרים. "ישנה מפקדת חטיבה נוספת מתוגברת בגבול הזה ומשפרים שם את כל יכולות איסוף המודיעין".