דיאטת סאות' ביץ: לאכול פחמימות - ולרזות מהר
אם אתם רוצים לרדת מהר במשקל, אבל לא יכולים להסתדר בלי פחמימות - כדאי שתנסו את דיאטת הסאות' ביץ'. החיסרון: רוב הירידה ההתחלתית במשקל נובעת מאיבוד נוזלים. כתבה רביעית בסדרה על היתרונות והחסרונות של הדיאטות הפופולריות
דיאטה זו, שפותחה על-ידי הקרדיולוג האמריקני ד"ר ארתור אגטסטון, שייכת לקבוצת הדיאטות המתונות בפחמימות והעשירות בשומן ובחלבון. רוב עקרונות דיאטה זו משותפים גם לדיאטת אטקינס. המטרה הבסיסית היא להוריד את הפרשת האינסולין על-ידי צמצום אכילת הפחמימות ובכך להפחית את הפוטנציאל לאגירת שומן. פוטנציאל זה, ששימש בעבר להישרדות, אינו יעיל יותר כיום ומשמש כמנגנון הפועל לרעת האדם המרזה.
- כל הכתבות בנושא דיאטה
- בערוץ הבריאות ב-ynet
הכתבות הקודמות בסדרה:
- למכורים לפחמימות: כל היתרונות שבדיאטת ה'זון'
דיאטת אטקינס: ירידה חדה במשקל בזמן קצר
בדיאטה זו מדרגים את איכות הפחמימות על-פי המדד הגליקמי, ומתמקדים בפחמימות בעלות מדד גליקמי נמוך ותכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, המגבירים את תחושת השובע. בדיאטה גם נעשית אבחנה מבדלת בין קבוצות השומן, וההמלצה היא לצרוך שומנים בלתי רוויים וללא שומני טראנס. הדיאטה נחלקת לשלושה שלבים, ובכל שלב משתנה כמות הקלוריות, תכולתן ואיכותן.
יתרונות השיטה
בשלב הראשון נצפית ירידה חדה במשקל עקב צריכה קלורית נמוכה והפחתה
כמעט מוחלטת בצריכת הפחמימות. ירידה כזו במשקל מעודדת את ההתמדה בדיאטה.
ההקפדה על פחמימות בעלות מדדים גליקמיים נמוכים ואכילת חלבונים רזים ושומנים בריאים מקובלת ברפואה ומקדמת את הבריאות בתהליך הדיאטה בפרט וכאורח חיים בריא בכלל.
אכילת חלבונים מוגברת תורמת לתחושת שובע גבוהה וממושכת יותר.
חסרונות השיטה
השלב הראשון מכיל מעט מאוד קלוריות ומוגבל מאוד בצריכת הפחמימות. כתוצאה מכך, רוב הירידה במשקל נובעת מאיבוד נוזלים ומירידה במאגר הפחמימות בגוף (גליקוגן).
צריכת הפחמימות המוגבלת בדיאטה זו מעלה את הסיכון לחסרים תזונתיים. יש לבצע מעקב קפדני כדי להימנע מכך.
מה צריך לדעת לפני שמתחילים?
זו הדיאטה הידידותית ביותר למשתמש מבין הדיאטות המגבילות פחמימות. בשלב הראשון יש אמנם הגבלה פחמימתית, העשויה להיות קשה, אך התוספת הפחמימתית בשלבים המאוחרים יותר היא איכותית מאוד, אם כי ייתכן שאינה מספקת מבחינה כמותית.
ההמלצה הנוגעת לצריכת חלבונים ושומנים עומדת בהמלצות המקובלות לגבי
איכות המזון, אם כי הכמויות היחסיות מתוך התפריט הכללי גדולות מהמקובל.
זו דיאטה מגוונת, המתאימה בעיקר לאדם המרגיש שמתאימה לו צריכה נמוכה יותר של פחמימות.
בתהליך הירידה במשקל, נראה שיש יתרון לדיאטה זו על פני דיאטות אחרות דלות בשומן.
נמצא שיפור משמעותי יותר במדדים של שומני הדם והכולסטרול.
שילוב פעילות גופנית
בשלב הראשון עשויה ההימנעות מפחמימות להפריע לפעילות הגופנית ולהתאוששות השרירית ממנה. בשלבים המאוחרים יותר אין מניעה לביצוע פעילות גופנית מכל סוג בהתאם לבריאותו ולתחושתו של המתאמן.
המידע מתוך הספר "במשקל הנכון: פעילות גופנית ותזונה מאוזנת - שילוב מנצח" מאת ד"ר איתי זיו, סגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת ת"א, וד"ר דרור שגיא, כיהן כראש תחום פיזיולוגיה במכון וינגייט. ייעוץ תזונתי: פז שוסטר, דיאטן קליני