ר"מ יוון התפטר: "חייבים להישאר בגוש האירו"
אחרי שקרא למשאל עם וזעזע את השווקים, ספג ביקורת קשה ממנהיגי אירופה ונסוג מתוכניתו, הודיע ג'ורג' פפנדראו בנאום לאומה על פרישתו, כחלק מהסכם שיוביל את יוון לבחירות מוקדמות. השאלה שנותרה: מי יעמוד כעת בראש הממשלה?
סוף לטלטלה? ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פפנדראו, הודיע הערב (יום ד') בנאום לאומה על התפטרותו לנוכח משבר החובות שבו שקועה המדינה. פפנדראו ציין כי ביוון תוקם ממשלה זמנית שתוביל את יוון לבחירות בתחילת 2012, אך הוא לא ציין מי יעמוד בראשה. פפנדראו מסר את התפטרותו הרשמית הערב בפגישה עם נשיא יוון, קורוליס פפוליאס.
משבר החובות ביוון - עדכונים אחרונים:
יוון: הסכמה על ממשלת אחדות, רה"מ יוחלף
המנהיגים הסכימו למחוק מחצית החוב של יוון
הודעתו של פפנדראו באה אחרי ארבעה ימים של דיונים קדחתניים בין מפלגת השלטון הסוציאליסטית (PASOK) לבין האופוזיציה השמרנית בראשותו של אנטוניס סמארס. בין היתר, עלו שמותיהם של שר החוץ לשעבר, פטרוס מולוביאטיס, ונגיד הבנק היווני לשעבר, לוקאס פפאימוס, כמועמדים לרשת את פפנדראו. מחלוקות בין הצדדים הובילו להעלאת שמו של יו"ר הפרלמנט, פיליפוס פצלניקוס, אולם לפי שעה טרם התקבלה החלטה בנושא.
ראש ממשלת יוון אמר בנאומו כי הכוחות הפוליטיים במדינה התגברו על המחלוקות ביניהם וחברו יחד לצורך הוצאתה של יוון מהמשבר. "ממשלת האחדות תיישם את תוכנית החילוץ האירופית. אני אתפטר כדי לפנות את הדרך לקואליציה חדשה. נעשה כל שביכולתנו כדי להשאיר את יוון בגוש האירו. אני רוצה לאחל בהצלחה לראש הממשלה החדש. אעמוד לצדו ואתמוך בו בכל כוחי".
בסוף השבוע הצליח פפנדראו לשרוד הצבעת אי האמון בפרלמנט באתונה, תוך שהוא מצהיר כי יפרוש אם יצטרך וכי יפעל להקמת ממשלת אחדות לביצור התמיכה בתוכנית החילוץ האירופית. עוד קודם לכך, הפתיע פפנדראו את אירופה כשהודיע על משאל עם בארצו סביב תוכנית החילוץ וצעדי הצנע הנדרשים כדי לקבלה. משאל עם עורר בהלה וכעס גדול בקרב מנהיגי אירופה, וחוסר ודאות בשוקי העולם. בעקבות כך, חזר בו פפנדראו וההצעה ירדה מסדר היום.
משבר החובות באירופה החל לפני יותר משנתיים, כשהתברר כי ממשלת יוון מתנהלת לאורך שנים במצב שבו מדי שנה ההוצאות התקציביות שלה עולות על הכנסותיה ממסים. הגירעון שהלך ותפח, מומן על ידי נטילת הלוואות מבנקים בעולם - בעיקר בגרמניה.
לרוע המזל, עד שהבינו באירופה כי לממשלות יוון לדורותיהן יש קושי לנהל תקציב מאוזן, תפח החוב של יוון לרמות שלא ניתן היה עוד לעכלו. יוון נותרה ללא כסף שיכסה את הלוואותיה, אולם הגדרתה כפושטת רגל היה עלול לגרום לקריסתם של אותם בנקים שנתנו לה את ההלוואות ולאפקט דומינו בכל גוש האירו.
פפנדראו מצא עצמו מול שוקת שבורה. מצד אחד, לא היתה לו ברירה אלא לקבל את תוכנית החילוץ האירופית, אפילו שזו מותנת בסדרת קיצוצי ענק נוספים. מצד שני, ניצב הציבור היווני הזועם והמתוסכל, שמתקשה לעכל את תוכנית הצנע האדירה, הכוללת קיצוצים בתקציבי משרדי הממשלה, העלאת מסים, קיצוצים במשכורות ובפנסיות והוצאה לחופשה בתשלום מופחת של כ-30 אלף עובדי מדינה.