שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים: אנחנו שוחרי שלום. ארה"ב: אתם לא

הדו"ח המקצועי שיוגש למועצת הביטחון לא קובע חד משמעית לגבי הכרה ברשות הפלסטינית כחברה מלאה. האמריקנים ציינו כי שיגור הרקטות מעזה מעלה ספק באשר לטענת הפלסטינים כאילו הם "אומה שוחרת שלום"

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הצהיר בנאומו בעצרת האו"ם לאחר הגשת המועמדות להכרה כמדינה, כי הפלסטינים הם אומה שוחרת שלום. בדיונים מאחורי הקלעים של הוועדה המקצועית של מועצת הביטחון, הבהירו המדינות המתנגדות, ובראשן ארצות הברית, שהפלסטינים לא יכולים להיחשב כמדינה שוחרת שלום כל עוד נורות רקטות לעבר יישובים ישראלים. אחרי ארבע ישיבות מקצועיות, הכדור יעבור מחר (ו') למגרש של מועצת הביטחון בדו"ח של הוועדה הקובע כי "לסיכום הדיון, הוועדה לא הצליחה להסכים על המלצה פה אחד למועצת הביטחון".

 

הפלסטינים התעלמו מהדרישה האמריקנית שלא לעקוף את המשא ומתן הישיר באמצעות האו"ם - וקיבלו בתמורה מאמץ דיפלומטי אמריקני שהצליח לבלום את התמיכה של 9 מתוך 15 חברות מועצת הביטחון בפלסטין כחברה מלאה באו"ם, ולפטור את ארצות הברית מהטלת וטו.

 

בדיונים המקצועיים הובילו האמריקנים את ההתנגדות להכרה בעצמאות הפלסטינים. "הועלתה שאלת השליטה של הפלסטינים בשטחים שלהם, לאור העובדה שחמאס הוא הסמכות בפועל ברצועת עזה ועל 40 אחוזים מהאוכלוסייה הפלסטינית - ולכן הרשות הפלסטינית אינה יכולה להיחשב לממשלה יעילה", אמרו. בעוד אחדים מהנציגים גרסו ש"הפלסטינים עונים על הקריטריון של אומה שוחרת שלום בגלל מחויבותם להשגת הסכם שלום כולל מול ישראל", טענו נציגים אחרים כי "הדרך היחידה להעמיד את הנכונות הזו במבחן היא לבדוק את המחויבות של הפלסטינים לחזור לשולחן הדיונים".

 

בדו"ח שיוצג ביום שישי בפני מועצת הביטחון עולה השאלה באשר ליכולת הפלסטינים לעמוד בדרישות המופיעות בפרק 4 של אמנת האו"ם להכרה במדינה. "המומחים שקלו אם פלסטין עמדה בדרישה הספציפית של מדינה, שהיא מדינה שוחרת שלום שמוכנה ומסוגלת לעמוד בהתחייבויות המצויות באמנה. הובעה עמדה לפיה פתרון של משא ומתן נותר האופציה היחידה לשלום בר קיימא, ארוך טווח, ושפתרון נושאי הליבה צריך להיפתר בדיונים".

 

נציגי אחת המדינות החברות ביטאו עמדה לפיה יש להביע "תמיכה בפתרון של שתי מדינות המבוסס על גבולות 1967, שיושג במו"מ מדיני ויוביל למדינה פלסטינית עצמאית עם מזרח ירושלים בירתה. יש להדגיש כי זכות הפלסטינים להגדרה עצמית לא יכול לבוא על חשבון הזכות הבלתי ניתנת לערעור של ישראל להתקיים".

 

מתנגדי הבקשה הפלסטינית הבהירו כי "אסור שעבודת הוועדה תפגע בסיכוים לחדש את שיחות השלום, במיוחד לאור הצהרת הקוורטט מ-23 בספטמבר 2011". מצד שני נשמעו הצהרות ש"אסור שהסיכוי למו"מ יעכב את בחינת הבקשה הפלסטינית במועצת הביטחון. הועלה חשש שישראל ממשיכה בפעילות ההתנחלויות, שנחשבת לבלתי חוקית על פי החוק הבינלאומי, והן המכשול לשלום כולל".

 

אחת ההצעות המעניינות בדו"ח שיוגש למועצת הביטחון היא הצעת הפשרה, לפיה "כצעד ביניים העצרת הכללית צריכה לאמץ החלטה לפיה פלסטין תהיה מדינה משקיפה" במהלך המשא ומתן.

 פשרה זו נועדה להבטיח את המשך הדיונים במקביל לאימוץ גישה כללית חיובית כלפי הבקשה הפלסטינית להכרה בעצמאות.

 

אמש פורסם כי גורמים רשמיים ברשות הפלסטינית אמרו לסוכנות הידיעות AP כי הפלסטינים ויתרו לפי שעה על תקוותם לקבל חברות מלאה באו"ם על ידי קידום בקשתם להכרה במועצת הביטחון של הארגון, וכעת הם פונים לתוכנית הגיבוי שלהם - שבמסגרתה יבקשו לשדרג את מעמדם באו"ם דרך העצרת הכללית, דבר שיאפשר להם להתקבל לארגונים בינלאומיים חשובים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן אחרי הגשת הבקשה הפלסטינית באו"ם. (ארכיון)
צילום: EPA
מומלצים