מודעוֹת עם מודעוּת: תערוכת קריקטורות על איידס
לציון 30 שנה למאבק העולמי באיידס, נפתחה בחולון תערוכת כרזות של אמני קומיקס ומאיירים, שמנסים בדרכם להעלות את המודעות לנושא. זאב אנגלמאיר: "מנפצים את חומת האדישות"
הוועד למלחמה באיידס, בשיתוף המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס בחולון, מציינים 30 שנות מאבק עולמי באיידס, ביצירות קומיקס וקריקטורות. בתערוכה שהושקה היום (ה') ותיפתח לקהל הרחב החל מדצמבר, מציגות כרזות של יוצרים שמציגים את נקודת מבטם האישית בנושא, ההתמודדות והדרכים למניעת הדבקה.
התערוכה, הכוללת גם תחרות בין הכרזות, מציגה בין היתר את עבודותיהם של זאב אנגלמאיר, אורי פינק, עמוס אלנבוגן ונמרוד רשף. מטרתה להעלות את המודעות ולציין לטובה את ההתקדמות הרפואית, וכן להבהיר שעדיין חשוב לשמור על יחסי מין מוגנים, ולהיבדק כדי להבטיח גילוי מוקדם.
על כרזתו של זאב אנגלמאיר מתנוססים קונדומים מפגינים בשלל צבעים, הנושאים שלטים עם כתובות מחאה כגון "משתמשים בנו וזורקים אותנו". בשיחה עם ynet הוא מספר על עבודתו בעיצוב כרזות לתערוכות הוועד למלחמה באיידס כבר כעשר שנים.
מדובר בנושא מאוד רציני, בזמן שלרוב הקריקטורה היא כלי שמנצל הומור על מנת להעביר מסר. אין סתירה בין הדברים?
"כדרכם של נושאים רציניים, לאחר תקופה אנחנו הופכים אדישים אליהם ומאבדים עניין, ואז אנחנו בעצמנו עלולים למות, משיעמום. מתי בפעם האחרונה שמעת מישהו מדבר על איידס? בתקשורת זה נחשב ללא נימוסי. אומרים 'היא נפטרה ממחלה קשה', ואתה צריך לנחש איזו. אז מגיעים אנחנו, הקריקטוריסטים והסטיריקנים, מנפצים את חומות האדישות ומחזירים את הנושא לשיח הציבורי. בעיניי, הומור הוא כמוסת פלא לנושאים שהופכים לטאבו מרוב שההתייחסות אליהם רצינית".
האיור שלך שואב השראה מהמחאה החברתית. יש קשר בין הדברים לדעתך?
"במשך חדשיים יצרתי יותר מ-50 עבודות על המחאה, כך שהאסוציאציה הראשונה שלי היתה הפגנת מחאה של קונדומים שצועקים 'העם דורש קונדום איכותי'. יש דמיון בין קונדומים ואוהלים, שניהם עוטפים אותך ונותנים תחושת ביטחון וריגוש מקסימלי לבני הזוג. מצד שני, לא שמעתי על אוהל משומן בטעם תות בננה עם בליטות גומי להגברת החיכוך. אחת העבודות הראשונות שלי מהמחאה היתה זוג עירום באוהל עם כותרת שהשאלתי מ-ynet: 'המחאה מתפשטת', וברור שהזוג הנ"ל השתמש בקונדום להגנה עצמית.
"מעבר להומור, ברור שהמאבק באיידס משווע לצדק חברתי. חלק גדול מהתרופות המומלצות בארצות הברית ובאירופה אינן כלולות בסל התרופות בארץ. הוועד פועל ללא תמיכה ממשלתית הולמת".
מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, יונתן קרני, מספר על תחושת שאננות מצד הציבור: "איידס נתפסת כמחלה שכבר לא מתים ממנה, ואני מקווה לעורר עניין באמצעות התערוכה". כשנשאל על הנתון לפיו השנה היא הראשונה בה נפטרו יותר אנשים מהפטיטיס C מאשר מאיידס הוא משיב: " אל לנו להתהדר, בישראל בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה בכמות הנשאים".
התערוכה תוצג בדיזנגוף סנטר החל מ-1 בדצמבר, יום האיידס הבינלאומי. בהמשך תהפוך לתערוכה נודדת, כשבין היתר בעזרת השירות הפסיכולוגי של משרד החינוך תוצג גם בבתי ספר ותלווה בסדנאות ומפגש עם נשאים.