אגו, יהירות ונרקיסיזם: מדוע קצב סירב לעסקה?
ביוני 2007 חתם הנשיא לשעבר על עסקת טיעון, אך ברגע האחרון חזר בו והלך למשפט שהסתיים בהרשעה וכלא. "הוא חשב שיצליח לשגע את העולם", הסביר פסיכיאטר, "יש נרקיסיסטים שחושבים שהעולם קיים בשביל לשרת אותם ואז קורה משהו"
"דוגמה לנוקשות ותחושה של אגו מאוד יהיר". בפסק דין מהדהד קבעו שופטי העליון שמשה קצב אנס וביצע שורה של עבירות מין נוספות, ושלחו אותו לשבע שנים מאחורי הסורגים. ביוני 2007 הושיט היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, לנשיא לשעבר חבל הצלה בדמות הסדר טיעון מקל שלא ישלח אותו למאסר, אך ברגע האחרון קצב חזר בו והחליט להילחם על חפותו. אתמול (יום ה') לאחר שנקבע שהוא "בלתי מהימן בעליל" הוזיל קצב דמעה וכיסה את פניו. האזרח מספר 1 לשעבר הבין שעשה טעות גדולה.
ערעור קצב נדחה - כתבות נוספות:
עורכי דינו של קצב: נשקול לבקש דיון נוסף
התלונות שהתיישנו: "טענות קצב תמכו בעדויות"
אחרי קצב: "דרוש גוף שיבקר את הפרקליטות"
א' מבית הנשיא: עונשו של קצב צריך להיות כפול
קצב נשאר עם הפנסיה: יקבל 50 אלף שקל בחודש
"האיש מודע לזה שהוא עשה טעויות שלא לקח את עסקת הטיעון", קובעת ד"ר עדנה כצנלסון, מרצה בחוג לפסיכולוגיה ובבית ספר רפואה באוניברסיטת תל-אביב, "מתברר שהוא פחד, שלא רצה להודות בפני אשתו והילדים על מעשיו ואני מניחה שאם היה נעשה כך, גם המשפט היה אחרת".
לדברי ד"ר כצנלסון, סירובו של קצב אז להמשיך עם הסדר הטיעון לאחר שכבר חתם עליו, מהווה "דוגמה לנוקשות ותחושה של אגו מאוד יהיר. הוא חשב שיש לו כוח ולא התייחס לעובדות הכפפות לו. עצם העובדה שהוא דרש מהן לכתוב לו מכתבים מראה על כך שהוא הבין שהוא נמצא בסכנה. למרות ההתנהגות שכביכול נורמטיבית של אדם שמבין את מצבו, מדובר פה באדם שאינו שולט בדחפים שלו".
פרופסור שאול שרייבר, מנהל המחלקה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי תל-אביב, מוסיף: "אני בטוח שקצב לא חושב שהוא אשם, אבל צריך להבדיל, הוא יודע שהוא עשה דברים, אבל הוא לא חושב שזו אשמה. יש אנשים נרקיסיסטים שחושבים שהעולם קיים בשביל לשרת אותם, ולפעמים פתאום קורה משהו וזה מפסיק לשרת אותם. הם מוכי תדהמה והם לא מבינים שיש אנשים עם רצונות אחרים מהרצונות שלהם".
פרופ' שרייבר ממשיך ומסביר: "אנשים כאלו לא מצליחים להפנים ולהבין מה בדיוק רוצים מהם. אני לא חושב שמישהו שמסרב לעסקת טיעון, או שמתעקש לעמוד על חפותו, הוא באמת חושב שיצליח לשגע את העולם. הם לא מבינים איך מלהיות יקירי העולם הגלגל מתהפך להם".
לגבי סירובו של קצב להמשיך עם עסקת הטיעון, שב מנהל המחלקה הפסיכיאטרית ומדגיש כי הנשיא לשעבר לא באמת חושב שביצע עבירה ועליו לשלם על מעשיו. "הבעיה היא בתפיסה העצמית של אותו אדם. הוא לא מוכן לעשות טובה עם המערכת כדי להפחית מעונשו, כי הוא לא חושב שבכלל מגיע לו עונש".
"איש מוכשר עם אמביציה וכושר מנהיגות"
בהכרעת הדין כתבו שופטי העליון כי קצב "נפל מאיגרא רמא לבירא עמיקתא" והותירו את עונש המאסר על כנו. זו לא הפעם הראשונה בתולדות המדינה שדמויות בכירות נשלחות אל מאחורי הסורגים, אך זו הפעם הראשונה שנשיא הולך לכלא.
"זו תחושה מאוד מאיימת, אתה הולך אל הלא נודע", מציינת ד"ר כצנלסון. "אתה נכנס למקום שלוקחים ממך את אחד הדברים הכי חשובים לאדם וזה כוח הבחירה שלו. במקרה של קצב זה אדם שהיה לו הרבה כוח ועכשיו הוא יהיה תלוי באנשים אחרים 24 שעות ביממה".
היא מוסיפה: "אני חושבת שהתחושה שהכל נעשה בפומבי מוסיפה לקושי. זו כניסה למאסר כאשר כל העולם יודע על כך. מה גם שהמעמד של עברייני מין בבית הסוהר הוא מאוד נמוך. קצב ללא ספק איש מוכשר עם אמביציה ובעל כושר מנהיגות, אבל הקושי לשלוט בדחפים הוא הפרעה קשה
ממש".
את תקופת המאסר יחל קצב לרצות ב-7 בדצמבר. מקורביו הביעו חשש כי הוא עלול לשים קץ לחייו. גם ד"ר כצנלסון סבורה שהנשיא לשעבר עלול לעשות זאת. "אני חושבת שאחת הטעויות היא לתת לו זמן ללא השגחה, חלילה הוא יעשה את זה בביתו. הזמן הזה מגדיל את הסיכון להערכתי. למרות שבגדול כשמשהו באמת רוצה להתאבד הוא באמת עושה את זה".
לעומתה, פרופ' שרייבר מעריך שקצב לא יתאבד מאחר שאינו מבין את חומריו מעשיו, כמו למשל איש הבידור דודו טופז שתלה את עצמו בתא המעצר. "דודו טופז אמנם היה נרקיסיסט, אבל הייתה לו בושה. כשנפל עליו עולמו הייתה לו בושה, הוא התבייש ממעשיו", הוא מציין, "ואילו במקרה הזה, למרות שאני לא רוצה להתנבא, הסיכוי הוא לא גדול כי אין ביכולתו להבין את מעשיו וזה ממשיך הלאה".