פיתוחים ישראליים יפתרו את מחסור המים הערבי?
בחזית ההתפלה העולמית ניצבות חברות כחול-לבן שעוסקות בפתרונות מים והשקיה. בדיוק כמונו, גם מדינות ערביות רבות סובלות ממחסור במים - התנגשות זו של היצע וביקוש עומדת במרכז תערוכת "וואטק 2011" שמעוררת עניין בקרב שכנינו. כשמקורות המים מתייבשים, הפוליטיקה נדחקת הצידה
האם שילוב של מחסור במים ופיתוחים טכנולוגיים כחול-לבן יצליחו איפה שהדיפלומטיה הישראלית נכשלה? במדינות מוסלמיות רבות מביעים עניין בתערוכת "וואטק 2011" לטכנולוגיות מים שתתקיים שבוע הבא בישראל. הנציגים שיגיעו ארצה עם דרכונים של מדינות ידידותיות לישראל יבקרו במתקן ההתפלה באשקלון ובשפד"ן. באתר האינטרנט של התערוכה כבר נרשמו מאות הקלקות ממדינות מוסלמיות.
וואטק היא תערוכה בינלאומית לטכנולוגיות מים, אנרגיה מתחדשת ואיכות הסביבה. התערוכה משמשת הזדמנות למעקב ורכישה של החידושים האחרונים של חברות ההי טק והחברות הוותיקות הישראליות שעוסקות במחקרים וחידושים בתחום טכנולוגיית השקיה ומים.
במטרה להגביר את ההתעניינות מצד העולם הערבי, אתר התערוכה תורגם לערבית. במהרה גילו מארגני התערוכה כי גולשים ממדינות ערב מחפשים אחר פיתוחים ישראלים בעיקר בתחומים של הובלת מים וחיסכון במים - בעיות המשותפות לכל המדינות המדבריות במזרח התיכון.
לתערוכה צפויה גם להגיע משלחת אנשי עסקים מאינדונזיה, אלג'יריה ותורכיה, עם דרכונים של מדינות ידידותיות לישראל ובשליחות חברות אירופאיות.
בין השאר הם צפויים לבקר במתקן ההתפלה באשקלון, שנחשב לאחר מהמתקדמים בעולם ובאתר חיריה שבו לומדים כיצד להתמודד עם כמויות פסולת גדולות. המשלחת תשתתף גם בכנס בינלאומי שיערך במסגרת התערוכה ושיעסוק בדרכים לתרגם את הפיתוחים והחידושים הטכנולוגיים למיזמים מצליחים.
מתעניינים מעיראק, איראן וסוריה
לא רק וואטק מעניינת את המשקיעים בעולם הערבי: כבר עכשויו פנתה ממשלת עיראק למארגני תערוכת החקלאות הישראלית, "אגריטך 2012" שתתקיים במאי, בבקשה לקבל ויזה עבור בכיר במשרד המדע העיראקי. מטרתו היא קשרים עם חברות מקומיות, על מנת שיסייעו בשיקום החקלאות ההרוסה של המדינה, כתוצאה משנות המלחמה שהביאה להתייבשות השדות והמטעים.
למדינת ישראל אין בעיה לסחור עם חברות פרטיות בעיראק, וביולי שר האוצר אף פירסם הרשאה כללית למסחר עם עיראק כאילו אינה מדינת אויב, "כמשמעותו בפקודת המסחר עם האויב 1939" (מלפני מלחמת העולם השניה, ת.פ). אמנם מסחר רשמי בין מדינות הוא עדיין בחזקת חלום, אם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, חשף בשיחה עם סנאטור אמריקני ב-2009, כי יש "קשרי סחר "משמעותיים עם עיראק שאינם ידועים לציבור", אמר ולא יסף.
הבכיר בממשלה העיראקית הוא הנציג המסעיר ביותר שיבוא לתערוכה, אבל רבים בעולם הערבי מתעניינים בטכנולוגיות השונות שיש לישראל להציע בתחומי המדע, החקלאות והטכנלוגיה. בין הנכנסים לאתר של התערוכה הישראל אפשר למצוא מתעניינים רבים מאיראן, סוריה, לבנון, סעודיה וכווית.
מסחר חשאי
מסחר עם מדינות ערביות מתבצע כל השנה בחשאי. כמעט 2 מיליארד אזרחים חיים בארצות ערב והאיסלאם. אוכלוסייה ענקית כזאת היא פוטנציאל אדיר לשיווק, שאכן מתקיים במחשכים ועומד על כ-100 מיליון שקלים בשנה בקירוב. גילוי מקור הסחורה או הטכנולוגיות המיושמות, קוטע את הקשרים שנטוו במאמץ רב. אפילו המסחר עם מצרים וירדן אינו מובן מאליו, בשל רגשות טינה היסטוריים כלפי ישראל.
בישראל תלוי הייבוא ממדינות ערב ברישוי מטעם המדינה, שמתקבל אחרי הגשת בקשה. על פי "פקודת הסחר עם ארץ אויב", חל איסור לקיים קשרי מסחר עם ארבע מדינות: סוריה, לבנון, עיראק ואיראן. קשרי מסחר עם מצרים, ירדן, מלזיה, קזחסטן, ואינדונזיה מתקיימים ללא בעיות מיוחדות. מנגד, מסחר עם מדינות מדינות המפרץ הפרסי, צפון אפריקה, אפגניסטן, פקיסטן ובנגלדש, הוא בעייתי.
אזרח ישראלי שמבקש ליזום קשר מסחרי עם מדינה ערבית ולבקר בה, צריך לנקוט משנה זהירות. כל איש עסקים מערבי שמבקש להסתובב במדינות ערב חייב לעשות זאת בצנעה, ללא מאבטחים. חשוב לשנות תכופות את ההתנהלות היומיומית, להימנע מלינה במלון אחד ולהחליף מסעדות ואמצעי תחבורה ככל האפשר. וודאי שחשוב לא לדבר עברית ולהראות מצגות עסקיות בשפה זרה.
התערוכות יתקיימו במרכז הירידים והקונגרסים בישראל ובשיתוף משרד התמ"ת, תוכנית המים הממשלתית – Israel NewTech, המשרד להגנת הסביבה, משרד החוץ ומכון היצוא. התערוכה תיערך ב- 15-17 בנובמבר במרכז הירידים בתל אביב, בהשתתפות כ- 20,000 מבקרים ולמעלה מ- 100 משלחות זרות מחו"ל.