שתף קטע נבחר

 

עתיד הסנקציות: "צריך מלחמה כלכלית טוטאלית"

אבי ג'וריש הוא בכיר לשעבר במשרד האוצר האמריקני שלקח חלק במרדף אחר ניסיונותיה של איראן לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות. בראיון ל-ynet הוא מסביר מה הושג, מהם הקשיים, מה ניתן עוד לעשות ולמה בוושינגטון חוששים "ללכת עד הסוף"

דו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שפורסם בשבוע שעבר קובע כי איראן חותרת להשגת פצצת אטום, וכי חרף הסנקציות הבינלאומית המוטלות עליה היא ממשיכה בניסויים ובמחקרים שמטרתם היחידה היא צבאית. הדו"ח השיב למרכז סדר היום הבינלאומי את שאלת הסנקציות. מהם העיצומים המוטלים על איראן, האם הצליחו להשפיע על כלכלתה ופעילותה המסחרית ומה ניתן לעשות עוד?

 

החזית נגד איראן - כותרות אחרונות ב-ynet:

אובמה נגד איראן גרעינית: לא מסיר אף אופציה

אובמה ומדבדב: מאוחדים בעצירת איראן גרעינית

איראן במוקד העימות הרפובליקני: "לפעול צבאית"

"המוסד אחראי לפיצוץ בבסיס הטילים האיראני"


 

"עד לפני כשנה וחצי קיימו 59 בנקים ברחבי העולם קשרים מסחריים עם איראן. היום, ירד מספרם לפחות מ-20 בנקים שעושים זאת בגלוי", אומר בראיון ל-ynet אבי ג'וריש, בכיר לשעבר במשרד האוצר האמריקני ומומחה למלחמה בהלבנת הון למטרות פשיעה וטרור. לדבריו, הסנקציות שהטילה ארה"ב באופן עצמאי על איראן, אוסרות על אנשים, בנקים וחברות בינלאומיות לקיים קשרים בתחומי האנרגיה עם איראן. ברשימה זו נכללים יותר מ-250 אנשים וחברות מרחבי העולם, והיא הולכת וגדלה בהתאם לצווי הרחבה שמפרסם נשיא ארה"ב, ברק אובמה.

 

הפיחות במטבע האיראני מול הדולר הגיע לשיא (צילום: AP) (צילום: AP)
הפיחות במטבע האיראני מול הדולר הגיע לשיא(צילום: AP)
 

החוק האמריקני אמנם אוסר על חברות אלה לבוא במגע עם איראן, אולם בפועל התמונה מורכבת יותר. לדברי ג'וריש - שפרסם לפני כשנה וחצי ספר בשם "בנקאות מלוכלכת" העוסק בדרך שבה איראן מערימה על הסנקציות - בנקים אמריקניים רבים ממשיכים בקשרים עם ישויות איראניות בדרכים עקיפות, בעיקר באמצעות בנקים אחרים ברחבי העולם.

 

"כיום יש 30 בנקים איראניים ורק ארבעה מהם כפופים לסנקציות שהטילה מועצת הביטחון. ארה"ב מחרימה 20 מתוך ה-30, כאלה שקשורים בצורה זו או אחרת בטרור, תוכנית הגרעין או בפעילות נגד תהליך השלום. נותרו פחות מ-20 בנקים שלא מסתירים את קשרי המסחר שלהם עם איראן. אלה בנקים הנמצאים בדובאי, ברוסיה, בסין ואחד או שניים באירופה. מעבר לזה, יש בנקים איראניים שפועלים בגלוי באמצעות סניפים בלונדון, פריז, פרנקפורט, המבורג, מוסקבה, דובאי, מלזיה, ודרום קוריאה", מתאר ג'וריש את המצב.

 

משחקי חתול ועכבר

מאז 2006 הטילה מועצת הביטחון ארבעה סבבי סנקציות על איראן. תחילה נגעו העיצומים רק לתוכנית הגרעין ומטרתם היה לשכנע את משטר האייתוללות להשעות את העשרת האורניום. אותן סנקציות נגעו לאיסור על מכירת חומרים הקשורים לפיתוח טכנולוגיה גרעינית לאיראן, איסור על מכירת נשק והקפאת נכסים של חברות וגופים איראניים הקשורים לתוכנית הגרעין.

 

בהמשך, הורחבו הסנקציות להקפאת נכסים של בנקים איראנים, מגבלות על חברות תעופה וספנות והעמקת העיצומים על חברות ואישים הקשורים למשמרות המהפכה, הכוח הצבאי המרכזי באיראן, שתוכנית הגרעין וההיבטים הצבאיים שלה נמצאת באחריותו ובאחריות משרד ההגנה.

 

לא יכולים לתדלק באירופה. מטוס חברת "איראן אייר" (צילום: AP) (צילום: AP)
לא יכולים לתדלק באירופה. מטוס חברת "איראן אייר"(צילום: AP)
 

אל ארבעת סבבי הסנקציות האלה, נוספות סנקציות עצמאיות שמטילות ארה"ב והאיחוד האירופי. אירופה אוסרת שיתוף הפעולה של חברות מ-27 מדינות האיחוד עם איראן בתחום הסחר, הבנקאות, השירותים הפיננסיים והאנרגיה. אל וושינגטון ובריסל הצטרפו בעלות ברית נוספות מרחבי העולם כמו: קנדה, אוסטרליה ודרום-קוריאה.

 

הפיחות בפעילות העסקית של איראן מתבטא בתחומים רבים: קושי בתעופה בינלאומית, קושי בהעברות כספים, עליות מחירים, אבטלה שממילא הייתה גבוהה וקציבת דלק וגז לאזרחים (צעד שעורר מהומות שהמשטר הצליח להשתלט עליהן). אשתקד פתחה איראן בתוכנית לקיצוץ במענקי הממשלה, ככל הנראה בניסיון להתמודד עם האפקט של הסנקציות. המטבע האיראני שבר לאחרונה שיא שלילי נוסף מול הדולר והגיע לרמתו הנמוכה אי פעם.

 

דיברו חלש

לפני כחמישה חודשים חתם אובמה על מהלך המחייב את הבנקים האמריקניים לדעת מהו היעד הסופי של הכספים שהם מעבירים ברחבי העולם. זאת, כדי למנוע העברות כספים סיבוביות. "חוק החרם האמריקני פועל, אבל הוא לא סגר הרמטית את היכולת של איראן לעשות עסקים בעולם", מסביר ג'וריש. "זה מאוד קשה להם להעביר כסף, זה גם הרבה יותר יקר. הבנקים שהם מתעסקים איתם גובים יותר ושואלים יותר שאלות".

 

מועצת הביטחון מצביעה על סבב הסנקציות הרביעי. יוני 2010 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מועצת הביטחון מצביעה על סבב הסנקציות הרביעי. יוני 2010(צילום: רויטרס)
 

אז איך עוצרים את הפעילות האיראנית בבנקים שאינם אמריקנים? ג'וריש מסביר כי דווקא בעניין זה העדיפה וושינגטון שלא לנקוט בפעילות אגרסיבית מדי. "העדיפו לדבר בשקט עם בנקים ברחבי העולם, לשכנע אותם ולאיים עליהם שהם עלולים להיפגע מקשר עם איראן. השבוע עברה בבית הנבחרים תוספת לסגירת הפרצות, שתיאלץ את משרד האוצר האמריקני להכניס לרשימה השחורה בנקים שסוחרים עם איראן גם בצורה עקיפה. זה צריך לעבור גם בסנאט ולקבל אישור של הנשיא".

 

אבל מדוע זה לא קרה עד היום?

"בגלל הכלכלה החלשה יש חשש שהם (הבנקים הזרים) יעדיפו את השוק האיראני על פני האמריקני. הממשל מצדו טוען שצריך להשאיר קצת אוויר לנשימה לעם האיראני. לדעתי זו בעיה רצינית. זה עוזר למשטר האיראני לחתור לפצצה, חד וחלק. הממשל האמריקני לא החרים את הבנק המרכזי בטהרן מחשש שזה יקפיץ את מחירי הנפט. מבחינה אמריקנית, זה יפחיד את השווקים ויקפיץ את מחירי הנפט".

   

מה יהיה הצעד הבא?

"בוושינגטון מחפשים עכשיו דרכים להטיל סנקציות על סחר איראני בגז ובנפט בלי להכריז על כך בפומבי, שוב כדי לא להקפיץ את המחירים. המטרה כעת היא לעודד חברות 'טובות' לעזוב את השוק האיראני, תוך ידיעה שיהיו חברות סיניות ואחרות שאין להן קשרים עם ארה"ב שימשיכו לסחור שם. עם זאת, התחרות הפוחתת תדרבן את החברות 'הרעות' לדרוש הורדת מחירי הנפט".

 

מה אתה חושב שצריך לעשות?

"להתחיל לחשוב לא רק על סנקציות, אלא על מלחמה כלכלית טוטאלית. זה אמנם יעלה את מחירי הנפט, אבל חייבים לבחור בין לשלם עכשיו לבין לשלם אחר כך הרבה יותר, מול איראן גרעינית".

 

בהכנת הידיעה השתתף דודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאיראנים קשה יותר, אבל הסנקציות אינן הרמטיות
צילום: רויטרס
ג'וריש. בארה"ב חוששים ממחירי הנפט
מומלצים