תם עידן באיטליה: סילביו ברלוסקוני התפטר
הוא כיהן כראש הממשלה במשך 17 שנה לסירוגין ובמהלכן ניפק אינספור בדיחות, שערוריות ומבוכות. כשברקע התהום הכלכלית שבפניה ניצבת המדינה - ברלוסקוני הלך הביתה. בפרלמנט מחאו כפיים אבל בחוץ חיכתה לו קבלת פנים משפילה
מנהיג אחת משמונה הכלכלות החזקות בעולם והרביעית בחוזקה באירופה הולך הביתה: ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, התפטר אמש (שבת) אחרי 17 שנים שבהן כיהן בתפקיד לסירוגין בשלוש קדנציות שונות. התפטרותו של ברלוסקוני, אחד מעשירי איטליה ומהפוליטיקאים הססגוניים בעולם בשני העשורים האחרונים, הוכרזה זמן קצר אחרי אישור הרפורמות האירופיות שינסו לחלץ את הכלכלה האיטלקית מהתהום שלפתחה היא ניצבת.
איטליה על פי תהום - כתבות אחרונות:
הפרלמנט באיטליה אישר את הקיצוצים בתקציב
מנהיגי העולם דנו בהצלת איטליה, ברלוסקוני יָשַׁן
איטליה אישרה קיצוץ של 45 מיליארד אירו
לא רק "בונגה בונגה": השערוריות של ברלסוקוני
שלשום אישר הסנאט האיטלקי את התוכנית ואתמול הצטרף אליו הבית התחתון של הפרלמנט ברוב של 360 תומכים מול 26 מתנגדים ושני נמנעים. התוכנית, שהיקפה 59 מיליארד אירו, אמורה להתמודד עם הגירעון הלאומי האיטלקי שעומד על 2.6 טריליון אירו וזאת על-ידי מכירת נכסים של המדינה, העלאת מע"מ והעלאת גיל הפרישה מ-65 ל-67 עד שנת 2026. התוכנית גם תחליש את כוחם העצום של האיגודים המקצועיים באיטליה, ותציע הטבות מס לחברות שמשקיעות בתשתיות ומוכנות להעסיק עובדים צעירים.
ברלוסקוני, שזכה למחיאות כפיים, כינס מיד אחרי ההצבעה את ממשלתו והודיע לשרים על פרישתו. לאחר מכן יצא לפגישה אחרונה עם נשיא איטליה, ג'ורג'ו נפוליטנו, ומסר את מכתב ההתפטרות. מחוץ לפרלמנט, המתינה לו קבלת פנים הרבה פחות נעימה. מאות מפגינים שביקשו לעקוץ ולעלוב בראש הממשלה הפורש ליוו את פמלייתו וקראו לעברו "בושה", "לך מכאן" ו"ליצן". "אנו מחכים לרגע הזה, אנו מחכים לסוף עידן ברלוסקוני. אנו כל כך מקווים שזה הסוף", אמר אחד מהמפגינים.
"הללויה, לך מכאן"
התפטרות ברלוסקוני מתקבלת בברכה על-ידי חלקים נרחבים באיטליה, שבנוסף למשבר החריף, קצו בשערוריות המביכות ופרשות השחיתות שניפק ראש ממשלתם חדשות לבקרים. כך לדוגמא, התכנסו הערב עשרות זמרים ומוזיקאים מול ארמון הנשיאות ברומא, והביעו את שמחתם בשירת קטע המקהלה "הללויה". לנוכח ההשפלה, אמר ברלוסקוני ליועציו כי קבלת הפנים לה זכה גורמת לו "צער רב".
מי שצפוי להחליף את ברלוסקוני בראשות הממשלה הזמנית שתוביל את איטליה לבחירות, הוא מריו מונטי, כלכלן בן 68. מונטי כיהן בעבר כראש הנציבות האירופית ונחשב לבעל קשרים טובים עם בכירי האיחוד. מונטי סעד אתמול עם ברלוסקוני וכבר מונה על-ידי הנשיא נפוליטנו לסנאטור לכל החיים, בצעד המעיד יותר מכל על הכוונה למנותו לתפקיד.
ואולם, בקואליציה האיטלקית קיימת עדיין מחלוקת בנושא, בעיקר בשל חוסר שביעות הרצון שהובעה ב"ליגה הצפונית" - שותפתה של מפלגת השלטון. אחת מהצעות הפשרה שהועלו היא שמונטי יכהן כראש ממשלה למשך חודשים ספורים בלבד, במהלכן יישם את הרפורמות האירופיות ויוביל את איטליה לבחירות בראשית 2012.
ברלוסקוני, בן 75, מיליארדר שעשה את מרבית הונו בתקשורת, הפך לראש ממשלה בפעם הראשונה ב-1994 בעת שהוביל את מפלגת "קדימה איטליה". הוא שבה את האיטלקים בחלום השגשוג באמצעות סיפורו חייו - סיפורו של זמר שהופיע בספינת תענוגות והפך לאיש העשיר באיטליה. ברלוסקוני כיהן במשך שלוש קדנציות, במהלכן דבקו בו יותר ויותר פרשיות שחיתות ושימוש בכוחו הפוליטי לטובת צרכיו הכלכליים.
מאז התגרש מאשתו ורוניקה לאריו ב-2009, נוספו לרזומה של ראש הממשלה המתפטר גם שורה בלתי פוסקת של דיווחים, חשדות והאשמות בשערוריות מין. הקדנציה האחרונה שלו היתה רוויה בסיפורים ותיאורים על מסיבות החשק שהוא נוהג לקיים. בין היתר הואשם והועמד לדין על-כך ששילם לנערה בת 17 בתמורה לסקס. ברלוסקוני מכחיש בתוקף האשמה זו.
Read this article in English