המשבר באיטליה: 3% מהייצוא הישראלי בסכנה
אם איטליה תשקע למיתון עמוק בעקבות משבר החובות, מה יהיה הנזק למשק הישראלי? על פי נתונים של התאחדות התעשיינים, איטליה היא יעד הייצוא השמיני בחשיבותו וכמעט 3% מהייצוא הישראלי מכוון אליה. הענפים שמצויים בסכנה: התעשיות הכימיות, הציוד החשמלי ומוצרי הפלסטיק
היקף הייצוא הישראלי לאיטליה, המדינה שעומדת כרגע במרכז משבר החובות האירופי, עלה ב-15% בשנת 2010 והגיע לרמה של מיליארד ו-201 מיליון דולר. הייצוא לאיטליה מהווה 2.89% מכלל הייצוא של מדינת ישראל ואיטליה היא יעד הייצוא השמיני בחשיבותו, אחרי מדינות כמו ארה"ב, צרפת, הודו, תורכיה, גרמניה וספרד.
- דומינו של פאניקה בשווקים
ראוי לציין כי איטליה היא יעד הייבוא הרביעי בחשיבותו לישראל ואם תיקלע למשבר חריף, יתכן שיורגש מחסור בחומרי גלם לתעשייה. מקור בהתאחדות התעשיינים אמר היום ל-ynet כי "אנו רגילים לחשוב על איטליה כעל מקור למוצרי צריכה כמו שוקולד, פסטות ובגדים, אך איטליה היא ספקית חשובה של מוצרי ביניים, כמו צינורות להובלת גז, למשל. אם ייסגרו בה מפעלים אז יורגש מחסור במוצרים לתעשייה המקומית".
היקף הייבוא עמד על 2.4 מיליארד דולר
מנתונים שהעבירה התאחדות התעשיינים עולה, כי היקף הייבוא מאיטליה עלה גם הוא בשיעור דומה ועמד על 2.4 מיליארד דולר. כולמר, הגירעון המסחרי של ישראל מול איטליה (הפער בין היבוא לייצוא) עמד ב-2010 על 1.2 מיליארד דולר, לעומת מיליארד ו-74 מיליון דולר ב-2009.
עיקר הייצוא של ישראל לאיטליה הוא בענף התעשיות הכימיות, שגודל הנתח שלו בעוגת הייצוא לארץ המגף עומד על כ-40%. בהפרש גדול אחריו, נמצאים ענפי הפלסטיק והמכונות והציוד החשמלי, עם נתחים של כ-20% כל אחד.
הייצוא לאיטליה נמצא כעת בסכנה, נוכח המצב הכלכלי הרעוע במדינה מוכת החובות, שעשוי להשפיע על הביקושים למוצרים ישראלים. אתמול בערב אישר הבית התחתון של הפרלמנט האיטלקי, ברוב של 380 תומכים מתוך 630 חברי הפרלמנט, את תוכנית הקיצוצים בתקציב המדינה.
תוכנית הקיצוצים נועדה לצמצם את הוצאות הממשלה האיטלקית על מנת לאפשר לה לעמוד בהחזר החובות בגין הנפקות אג"ח של הממשלה, שהריבית עליהן עלתה בשבוע שעבר מעל לרמה של 7% על רקע חששות כי איטליה אינה מסוגלת להמשיך ולעמוד בתשלום חובותיה.
אם ממשלת איטליה - שהעומד בראשה, סילביו ברלוסקוני - התפטר בסוף השבוע, לא תצליח לשכנע את השווקים כי היא מסוגלת לקצץ בהוצאותיה ולעמוד בתשלום החובות, עשויה איטליה להיקלע לסכנה של חדלות פירעון שבעקבותיה תיגרר למיתון עמוק שישפיע גם על הביקוש למוצרים ישראלים.