ערביאליטי: על הסדרה "All-American Muslim"
רשת הכבלים TLC העלתה סדרת ריאליטי חדשה המנסה להציג לאמריקנים עד כמה המוסלמים החיים בקרבם נורמלים, בדיוק כמותם. כוכבת התוכנית: "אנחנו מוצגים בתקשורת אך ורק באור שלילי". באופן צפוי, לא כל האמריקנים אוהבים את הרעיון
כבר מזמן התרגלנו, צופי תוכניות הריאליטי, שהמשפחות האותנטיות שאנו רואים על המסך הקטן יכולות להיות הכל חוץ מאמיתיות. זה קורה ב"עקרות בית אמיתיות", אצל בנות משפחת קרדשיאן ובתוכניות רבות נוספות. אבל המקרה של "All-American Muslim", התוכנית החדשה שעלתה אמש (א') לשידור ברשת TLC בארצות הברית, מתיימרת להציג את החיים - כמו שהם.
מתוך התוכנית. "אחרי 11 בספטמבר האווירה הפכה עוינת"
זה למעשה הרעיון של התוכנית כולה: לחשוף ולהעמיד על טעותם את האמריקנים שחושבים ששכניהם הזרים, המוסלמים במקרה הזה, חיים סוג של חיים שהם לא מכירים. במשך שמונה פרקים ינסו להראות לצופי רשת הכבלים עד כמה שכניהם נורמלים ודומים להם.
במרכז "All-American Muslim" עומדות חמש משפחות מהעיר דירבורן שבמישיגן. בעיר הסמוכה לדטרויט ישנו ריכוז הערבים-אמריקנים הגדול ביותר בארצות הברית. כל הדמויות המרכזיות בסדרה נולדו והתחנכו בארצות הברית, ובין חלקי החיים הנורמטיביים המוצגים בסדרה, אפשר לראות חתונות, לידות, חיי עסקים ועוד.
"אנשים צריכים ללמוד את הסיפור שלנו", אומרת נאוואל עוואדה, רופאת ילדים בעיר. "הם צריכים ללמוד מי אנחנו. התקשורת מציגה באופן קבוע מוסלמים אך ורק באור שלילי, ואנחנו כאן כדי לשנות את זה". בפרק הראשון בסדרה, שצולם בקיץ האחרון, אנוואל בהריון. בעלה, נאדר, מוצג כמי שדואג לכל צרכיה.
"אנחנו השכנים שלכם, תאהבו אותנו"
משתתפי התוכנית אומרים שהסכימו להיחשף בתוכנית ולהכניס את המצלמות לחייהם, 11 שנים אחרי אסון התאומים, בעיקר כדי להפחית את החשש שלדבריהם קיים בציבור האמריקני ממוסלמים מאז הפיגוע במגדלי התאומים. "אין דרך אחת להיות מוסלמי", אומרת נינה באזי, אם צעירה שעומלת על פתיחת מועדון לילה חדש בעיר. "יש דרכים שונות לחיות את החיים. אנחנו השכנים, החברים, השותפים לעבודה של האמריקנים. צפו בתוכנית ותראו שתאהבו אותנו".
צפו בטריילר ל"All American Muslim"
אבל, באופן לא מפתיע, השכנים לא כל כך ממהרים לאהוב את משפחות הריאליטי החדשות. קבוצה בפייסבוק קוראת להחרים את רשת השידור TLC על כך שבחרה להתמקד באוכלוסיה הערבית. "זהו ניסיון לשכנע את אמריקה לקבל את האיסלאם מבלי להראות מהו האיסלאם האמיתי", נטען שם.
את "האיסלאם האמיתי" ניתן לפרש בכמה דרכים כמובן. אחת מהן, על פי נאוואל עוואדה, היא חבישת החיג'אב המסורתי, הצעיף, ההימנעות ממגע עם גברים שאינם בעלה. בדרכה המשעשעת, היא מדברת בפתיחות על כך שאין בעניין שמץ של כניעה למין הגברי או לחברה הערבית. "זה יותר מחתיכת בד על הראש", היא אומרת, "זו הדרך שבה אתה מתנהג ומדבר, הסביבה שאתה מכניס עצמך אליה, הדרך שבה אתה מתייחס לעצמך".
שאדיה עמאן, משתתפת אחרת בתוכנית, ויתרה על החיג'אב. יש לה גם קעקוע. עמאן עומדת במרכז אחת הדרמות בפרקים הראשונים, כאשר היא נישאת לחבר הילדות שלה, ג'ף מקדרמוט, אירי-קתולי שהתאסלם לקראת החתונה. אמו מתקשה לקבל את המרת הדת שגזר על עצמו, והתוצאה היא רגעי ריאליטי המתעדים את החלק האמנותי של החתונה, הכולל ריקודים איריים מסורתיים לצד ריקודי בטן.
מקדרמוט, הלוקח חלק פעיל בתוכנית, מוכן לביקורת ולצופים שלא יקבלו את אופי החתונה ואת התאסלמותו. "אם מישהו יתקוף אותי בשל כך, אני אשתדל לברוח
משם", הוא אומר. "לא מפריע לי שייצאו נגדי, עשיתי מה שעשיתי כי אני אוהב את שאדיה, ומתוך כבוד רב למשפחתה".
במסגרת הפעילויות הנורמטיביות שכל כך משתדלים לתאר בתוכנית, באחת הסצינות נראית בחורה לבושה מכף רגל עד ראש, באופן ערבי מסורתי, כשהיא מחליקה על רולרבליידס. המטרה, כבר אמרנו, להציג את הערבים ככל האזרחים בארצות הברית. "הצילומים האלה היו בשבילי כמו רכבת הרים", מספרת נאוואל עוואדה, שאומרת באותה נשימה כי גם נהנתה מהחוויה, בעיקר כי צולמה בתקופת ההריון. "בסוף שידור התוכנית, מה שהייתי רוצה שיקרה זה שאנשים יסגרו את הטלוויזיה, ובפעם הבאה שהם רואים אשה עם חיג'אב לראשה, שפשוט יחייכו ויבינו מה הם רואים".