שתף קטע נבחר

נודדים עם ציפורים: בדרך לאפריקה עוצרים בארץ

פסטיבל הצפרות בגליל מספק השנה הפתעה: דאה שחורת כתף, עוף דורס שלא נוהג לבקר כאן, החליטה לקנן ולהצטרף לעגורים ושאר הציפורים הנודדות באזורנו. ויש לה גוזלים "צברים"

הגוזלים שלה פרחו מהקן, וזו החדשה שמרעישה את עולם הצפרות הישראלי כבר כמה שבועות. הציפור-סלב שנמצאת בכותרות היא ה"דאה שחורת כתף", וכשתראו את היפהפייה הזו במציאות תבינו על מה המהומה.

 

עוד טיולים בעקבות ציפורים:

באביב הן שבות בחזרה: פסטיבל הציפורים בדרום

קניה על רגל אחת: עם הפלמינגו באגם ברינגו

סתיו בנגב: חצבים פורחים וציפורים אין ספור

 

היא לבנה כשלג וישנם שמכנים אותה "פיה". עיניה עטורות ב"אייליינר" שחור ואישוניה אדומים. הכתם השחור על כתפה העניק לה את השם "שחורת הכתף".

הדאה היא עוף דורס ומקורה בהודו. ישראל לא הייתה אצלה על המפה - עד היום. מקרים בודדים שבהם נצפתה בארץ היו תוצאה של שוטטות (תופעה מוכרת אצל ציפורים יציבות) והסתיימו בביקור חטוף.

 

לפני כחודשיים הופיעו באגמון החולה שלושה פרטים של "דאה שחורת כתף" ונצפו על ידי צפרי האגמון ואנשי החברה להגנת הטבע. כולם התרגשו, צילמו וחשבו שהשלושה ימשיכו בדרכם. אז החלו שניים מהם להפגין התנהגות של חיזור, שהפתיעה את הצפרים אבל הציפיות לקינון היו נמוכות. כשהחלו השניים להקים קן, עלה מימד ההתרגשות וכשבקן נמצאו ארבע ביצים, נרשמה התלהבות מאופקת, מלאת חששות לגבי כושר הישרדותם.

 

הגוזלים ה"צברים" כבר מנסים לעוף

אחרי שלושה שבועות בקעו ארבעה גוזלים ובשבוע הראשון של חודש נובמבר הם עשו את ניסיונות הטיסה הראשונים שלהם. ההתרגשות הגיעה לשיאים חדשים וכולם מחכים לראות אם יישארו כאן ויגדילו את המשפחה, או יחזרו לארץ שממנה הגיעו.

 


 

הפתעה נעימה. דאות שחורות כתף באגמון החולה (צילום: יוסי אשבול)

 

לרוץ עם ציפורים

"הדאה שחורת הכתף" ידעה מתי "לתת את הכניסה" בדיוק עם פתיחת פסטיבל הצפרות בגליל. החל ב-20 בנובמבר ועד 27 בדצמבר יערכו באתרים השונים בגליל אירועים שכולם עוסקים בנדידת הציפורים. בפסטיבל משתתפים קק"ל, מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד התיירות ועמותות התיירות בגליל.

 

מוקד הפעילות יהיה באגמון החולה וסביבו יתקיימו פעילויות באתרים נוספים, ביניהם: מרכז הצפרות בכפר רופין,

מלון מצפה הימים, מלון "פסטורל" בכפר בלום, שמורת החולה, שמורת גמלא, שמורת עין אפק והמושבה ראש פינה. במסגרת האירועים יתקיים כנס מדעי בנושא צפרות במלון "פסטורל" בכפר בלום, אירועי טיבוע והרצאות במלון "מצפה הימים". במושבה ראש פינה תיפתח ב-28 בנובמבר תערוכת רחבת היקף של אמנים בהשראת נושא הצפרות, ובסינמטק יוקרנו סרטים על ציפורים ואקולוגיה.

 

בכניסה לאגמון החולה יוקם אוהל ענק שיארח תערוכת ציור ופיסול של אמנים שהשתתפו במהלך שלוש השנים האחרונות בסדנאות ציור בטבע שהתקיימו באתר. התערוכה תיפתח ב-24 בנובמבר ויוצגו בה כ-70 עבודות של אמנים מכל העולם ומספר אמנים ישראלים. התערוכה תהיה פתוחה לקהל ללא תשלום.

 

ב-16 בדצמבר יתקיים מרוץ העגור ויהיו בו שלושה מקצים בדרגות קושי שונות. במרוץ ישתתפו למעלה מאלף רצים מקצועים. ביום שישי תתקיים קבלת שבת עם הספורטאים, ארוחה ושירה בציבור. המרוץ פתוח להשתתפות הקהל הרחב בהרשמה ובתשלום מראש.


טבע דומם. תערוכת ציורים תתקיים באגמון (צילום: באדיבות קק"ל)

 

נתיב הנדידה דרך המוזיקה

האמן והמוזיקאי פול וינטר, זוכה פרס גראמי, ביקר באגמון החולה לפני ארבע שנים וכתב יצירה בהשראת נדידת הציפורים. היצירה משלבת מוסיקה מארצות שונות שנמצאות על נתיב הנדידה עם אפקטים של קולות מהטבע. היצירה מתחילה בארצות הקור בצפון אירופה, במוסיקה רוסית אופיינית, משם אל אזור הים התיכון עם מוסיקה טורקית, דרך ישראל עם מוסיקה ישראלית, ולבסוף מצרים ואפריקה. וינטר יעלה את היצירה ב-24 בנובמבר במלון "פסטורל" בכפר בלום כשהוא מלווה בעשרה נגנים שגם הם מייצגים את המדינות השונות לאורך ציר הנדידה.

 

באגמון החולה יתקיימו מדי יום פעילויות של צפרות ואירועים מיוחדים. סדנת צילום לתיירים מהארץ ומחו"ל עם צלם הטבע הנודע תומס חורניקר. הצלם יוסי אשבול ינחה סדנאות צילום למקצוענים ורונן וטורי יקיים סדנאות לחובבים בעלי ציוד בסיסי. הסדנאות כוללות צפייה בעגורים באמצעות עגלת מסתור. בנוסף, יתקיימו סיורים מודרכים לצפייה בציפורים, טיבוע ציפורים, סיורים בעגלות המסתור, צפייה בעגורים בשעות הזריחה והשקיעה וסיורים בגן הבוטני.


עגורים בעת נחיתה באגמון החולה (צילומים: רונית סבירסקי)

 

לראות את האדום בעיניים

חודשי נובמבר-דצמבר הם עונת השיא של נדידת הציפורים. באופן מפתיע הציפורים הנודדות עובדות לפי לוח השנה. ב-21 בדצמבר הן מסיימות את הנדידה. לא יום לפני ולא יום אחרי ממש ביום הקצר ביותר בשנה הן נשארות במקום שאליו הגיעו, ולאחר כחודשיים הן עפות חזרה הביתה לקנן.

 

הציפורים לא מסתובבות עם לוח שנה בכיס, אבל יש להן חוש טבעי להבחין כשהלילה מתחיל להתקצר והימים שוב מתארכים. בימים אלה ניתן לראות באוויר להקות עצומות של אלפי פרטים שמגיעים לנחיתה באגמון. להקות של שקנאים, עגורים ודיות שמצטרפות לאנפות, כפנים, מגלנים, עיטים ובזים.


להקות עצומות של בעלי כנף עוברות בעונה זו בצפון. עגורים באגמון

 

 

באגמון מצויים שלושה מצפורים: מצפור העגורים שבנוי מעץ, מצפור השקנאים שעוצב מאבן ועץ והאחרון שהוקם בסוף 2010 הוא המצפור הצף. הוא עוצב על ידי האדריכל גדי פוליטי מחומרים ידידותיים לסביבה וממוחזרים.

משטח הליכה של 350 מטרים רבועים וגג מכונף בצבע לבן מצליחים להסוות עד 100 מבקרים מבלי להפריע לעגורים. הם נוחתים באגם לקראת לינת הלילה ושטים במים מטרים ספורים מהמבקרים. אחד ממדריכי האגמון מצויד בטלסקופ מקצועי עומד במשך כל שעות היום במצפור, מספר על סוגי הציפורים ומאפשר לצפות בהן באמצעות הטלסקופ.

 

ענפי עץ ששולבו בלב האגם משמשים נקודת ריכוז לציפורים מכל המינים והסוגים. חזירי בר מגיעים סמוך מאוד למצפור כדי לבדוק מי הם היצורים המוזרים שסגורים "בכלוב" הלבן. נוטריה עוברת בשחיית חזה נמרצת, אנפה מחכה בסבלנות ללכוד דג וצב מנמנם לו בנחת על קצה מוט עץ עד שנמאס לו והוא קופץ ראש למים. פסטיבל הצפרות הוא הזדמנות נדירה לראות לציפורים את הלבן בעיניים, ובמקרה של הדאה המפורסמת לראות את האדום.


שטים על המצפור הצף

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיבוע ציפורים באגמון החולה
צילום: רונית סבירסקי
סיור צלמים בעגלת המסתור באגמון
צילום: תומאס קרומנאקר
עגורים באגמון בעונת נדידה
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים