שתף קטע נבחר
 

זרים במסעדות אסיאתיות - רק שפים מומחים

בענף היום ישנן כ-250 מסעדות המעסיקות כ-7,500 עובדים ישראלים וכ-900 טבחים זרים. כ"שף מומחה" למסעדה אתנית יוכר רק בעל תעודת מקצוע ממוסד לימודי בעל ותק מתועד של 5 שנים לפחות

העסקת עובדים זרים במסעדות אתניות אסיאתיות תוסדר באופן שיאפשר העסקת טבחים זרים שהם "שפים מומחים" בענף זה אך לא עובדים מן השורה - כך הוסכם בין משרד התמ"ת, משרד האוצר, רשות האוכלוסין, רשות ההגירה ורשות מעברי הגבול, בשיתוף ארגון הגג של המסעדות האתניות אסיאתיות בישראל.

 

 

מעסיקי השפים המומחים הזרים יחויבו בתשלום של שכר חודשי גבוה ובתשלום אגרה שנתית שתיועד למימון הכשרה מקצועית ותמרוץ קליטת ישראלים בענף המסעדות האתניות. על פי משרד התמ"ת, בענף היום ישנן כ-250 מסעדות המעסיקות כ-7,500 עובדים ישראלים וכ-900 טבחים זרים. הענף מגלגל מחזור מכירות שנתי של למעלה ממיליארד שקל.

 

השינויים בתנאי ההעסקה

איסור העסקת עובדים זרים רגילים - החל מהשנה הבאה לא תותר העסקת עובדים זרים במסעדות אתניות למעט "שפים מומחים" שהעסקתם הוסדרה באופן ייחודי. בהסדר נכללות רק מסעדות אתניות אסיאתיות; סיניות, תאילנדיות, הודיות או יפניות אשר מוגש בהן תפריט אסייתי.

 

כ"שף מומחה" למסעדה אתנית יוכר רק בעל תעודת מקצוע ממוסד לימודי בעל ותק מתועד של 5 שנים לפחות ואשר בעל המסעדה או מיופה כוחו בחן, בארץ המוצא, את התאמתו לצרכיו הקולינאריים. כלומר, העסקת העובדים הזרים בענף, תהיה על בסיס שמי פרטני - שפים זרים בלבד - וזאת לאחר שהוכח כי הם בעלי ניסיון והכשרה מתאימים.

 

מעקב שוטף - יתבצע מעקב שוטף אחר השפים המומחים הזרים בענף לרבות פיקוח מקצועי של משרד התמ"ת. במידת הצורך, תתבצע בחינה מחודשת של הנושא על ידי המשרדים הרלוונטיים. היתרי עבודה יינתנו אך ורק לשפים מומחים שיעבדו בעולם התוכן הקולינארי של המסעדה. ההיתרים יינתנו על ידי רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול, בהסתמך על הערכה מקצועית של משרד התמ"ת.

 

זכויות עובדים - שכרו של השף המומחה יופקד לחשבון בנק בישראל על שמו. בעת חידוש ההיתר יידרש המעסיק להציג הצהרה של עו"ד אשר וידא תשלום שכר כנדרש לשף המומחה. כמו כן, יחוייבו מעסיקי השפים המומחים בתשלום של שכר חודשי גבוה.

 

מתוך שכרו של השף המומחה, יחוייב המעסיק בהפקדת סכום חודשי אותו יקבל השף המומחה בעת יציאתו מישראל. העברת הכספים לחשבון הפיקדון תתבצע דרך רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול. בפיקדון נכללים הכספים המגיעים לעובד מהמעסיק בגין פיצויים והפרשות פנסיוניות עם סיום עבודתו ויציאתו מהארץ כחוק.

 

אגרה שנתית להכשרת וקליטת עובדים ישראליים בענף - עבור העסקת השפים המומחים יחויב המעסיק בתשלום אגרה שנתית מיוחדת שתיועד למימון הכשרה מקצועית ולתמרוץ קליטת ישראלים בענף המסעדות האתניות. משרד התמ"ת יהיה אחראי על השימוש בכספי האגרה שיצטברו.

 

תנאי השכר החדשים יחולו על כל השפים המומחים שיועסקו בענף החל מ-2013. שפים מומחים שיגיעו לישראל לאחר ביצוע כלל התיקונים הנדרשים, ייכללו בהסדר מיידית.

 

המסעדנים בענף המסעדות האתניות אסיאתיות שמאורגנים בארגון הגג של המסעדות האתניות בישראל , הסכימו במסגרת הסדרת העסקת השפים הזרים ליישום החלטת הממשלה שקובעת כי החל משנת 2012 תיפסק לחלוטין העסקת עובדים זרים רגילים ולא מקצועיים וייפסק תהליך הקצאת ההיתרים הכמותי שהיה עד היום.

 

"מדובר בענף ייחודי"

שר התמ"ת, שלום שמחון, אמר היום: "ההסכמות מבטיחות מצד אחד תנאי עבודה הולמים למומחים הזרים המועסקים במסעדות אתניות, ומצד שני מבטיחות את המשך פעילותן הסדירה של המסעדות ואת הסרת האיום הקבוע שריחף מעל ראשי בעלי המסעדות, לפיו יוותרו ללא מומחים קולינאריים. מדובר בענף ייחודי הזקוק למומחים בתחומו. לצד זאת, ימשיך התמ"ת לפעול לשלב ישראלים בתחום המסעדות האתניות."

 

ארנון וולוסקי, מנכ"ל ארגון הגג של המסעדות האתניות, אמר: "אני מברך את משרדי הממשלה השונים שהכירו בצרכי הענף לאור תרומתו למשק מההיבט התעסוקתי ולציבור מההיבט התרבותי קולינארי ומצאו יחד איתנו את הדרך להמשך קיומו. הערכה ותודה מיוחדת יש לנו למנכ"ל התמ"ת שרון קדמי שהרים את הכפפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק מומחים ייכנסו למטבח
צילום: shutterstock
מומלצים