איך קרה שביקור בטיפת חלב ירד מ-45 ל-15 דק'?
דיון שנערך בועדת הבריאות של הכנסת העלה ממצאים קשים בנוגע לטיפות החלב: תקציבים שיועדו עבורן הופנו ע"י משרד הבריאות למקומות אחרים, מחסור של יותר מ-100 תקנים וזמן ביקור שהתקצר ועומד על שליש מבעבר. "התוצאה היא פגיעה בשירות", אומרת האחיות
מצב טיפות החלב קשה אך משרד הבריאות מעביר את התקציב שלהן למקומות אחרים: כך עולה מנתונים שהוצגו היום בפני ועדת הבריאות של הכנסת, שקיימה דיון מיוחד על מצבן. בדיון טען ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, כי למרות החלטת הממשלה להוסיף תקני אחיות לתחנות טיפת חלב, לא רק שלא נוספו תקנים אלא שמשרד האוצר אף לא החזיר 69 תקני אחיות שהוסבו לצורך שירותי בריאות הנפש. בנוסף אמר כי ישנו מחסור נוכחי של 108 תקני אחיות, הדרושים על מנת לתת שירות הולם.
מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי המחסור החמור בתקנים פוגע אנושות בשירות שיתן לתינוקות בטיפות החלב. בשנת 2010, למשל, נערכה רק ל-70% מהילדים בארץ בדיקת תקשורת, שאמורה להתבצע בגל שנתיים וחצי. מספר הפעוטות הקטן ביותר שנבדקו היה באזור הדרום, בו נבדקו 32% בלבד, ואזור תל אביב, בו נבדקו רק 52%. באזור הכנרת נבדקו המספר הגבוה ביותר של פעוטות, 93%.
במהלך ישיבת הועדה הוצגו נתונים חמורים נוספים, ביניהם זמן הביקור של תינוקות ופעוטות בטיפת חלב. בעבר הזמן הממוצע עמד על כ-45 דקות ואילו כיום הא עומד על 15-20 דקות בלבד, מה שגורם לכך שלא ניתנים כמעט שירותים, מלבד מתן חיסונים. הסיבה לכך, על פי נציגי טיפות החלב, היא המחסור החמור באחיות. "בהחלטת הממשלה נכתב במפורש שתקני אחיות טיפת חלב לא ינוצלו לכל צורך אחר", אמרה בדיון יו"ר חטיבת בריאות הציבור בהסתדרות האחיות מוריה אכשנזי. "תחנות טיפות חלב חדשות נפתחות, והאחיות עובדות תחת עומס מטלות הולך וגדל וכוח אדם שהולך ומידלדל. התוצאה היא פגיעה בשירות לנשים הרות, לילדים ולתינוקות".
בתגובה לדברים אמר רועי כפיר, רפרנט בריאות במשרד האוצר, כי התקציב עבור תקנים הנוספים הופנה על ידי משרד הבריאות למקומות אחרים. "עמדנו להשיב את התקנים לפני כשנה, אולם אז התברר לנו שהכסף שיועד למשכורות עבורם נלקח על ידי משרד הבריאות לצרכים אחרים. אם משרד הבריאות יוכיח שיש לו מקור לכסות את המשכורות מבלי ליצור גירעון במקום אחר, נפשיר את התקנים כבר מחר בבוקר".
פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמר בתגובה כי "הכסף הופנה לכיסוי גירעונות. אנחנו מחוייבים לכך בטרם נאייש תקנים. אם האוצר יסכים לפתוח את התקנים מנכ"ל המשרד יקצה כסף מבלי ליצור גירעון".
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד) אמר כי "ראש ממשלת ישראל קיבל החלטה להקצות כספים ותקנים אך ורק עבור תחנות טיפות החלב, ופקידי האוצר מתעלמים ממנו, כמו אומרים לו: מי אתה שתקבל החלטה? והם גם מנהלים את משרד הבריאות ומתנים לו תנאים? בנוסף, משרד הבריאות פעל בחוסר אחריות ובזבז כספים שניתנו לו. לא נאשר רפורמות מקיפות כמו זו בבריאות הנפש, בטרם ניווכח שמשרד הבריאות פועל כראוי".
לדבריו הצטרפה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) שאמרה: "פקידי האוצר הם הריבון האמיתי. הם משנים החלטות ממשלה ומסיטים כספים צבועים ליעדים אחרים".
לשאלתו של ח"כ אילן גילאון (מרצ) ענו נציגי הממשלה כי התוספת המבוקשת של 69 תקני אחיות תעלה כ-10 מיליון שקלים בשנה. בסיום הדיון סוכם כי יתואם דיון נוסף מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, ובכירי משרד האוצר במטרה לתאם הפשרת תקני כוח אדם והקצאת הכספים באופן מיידי.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ההבדל העיקרי בין נוני המחוזות קשור למצב איוש כוח האדם. בחלק מהמחוזות קיים מחסור בכוח אדם, ושם משרד הבריאות פועל כדי לקבל תקנים נוספים - בינתיים ללא הצלחה. בחלק אחר יש תקנים פנויים אך אנו לא מצליחים לאייש אותם בשל מחסור באחיות, במיוחד במחוזות דרום וירושלים. כעת אנו מפעילים תוכנית תמריצים לעידוד אחיות להגיע לטיפות חלב בדרום, ואכן נקלטות אחיות נוספות – וכך נוכל להעלות את אחוזי הכיסוי של הפעולות השונות".