חוק השופטים להצבעה: 'הכנסת נוהגת כמסוממת'
הכנסת סוערת לקראת ההצבעה על "חוק גרוניס" ושינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. ח"כ איציק: "הכנסת סובלת משיכרון כוח", ח"כ כבל: "הקואליציה מנסה להוריד גיליוטינה על הפרדת הרשויות". ב"עצמאות" שוקלים להיעדר, אלקין איים בסנקציות. ח"כ טיבי: "שלב ראשון בקומנדו הליכוד נגד הדמוקרטיה"
מתיחות בקואליציה לקראת ההצבעה על הצעת החוק לשינוי הרכב ועדת השופטים: חברי סיעת עצמאות הודיעו היום (ב') כי לא יצביעו עם הקואליציה בעד "החוק הקיצוני". חמשת חברי הסיעה מתלבטים אם להיעדר מההצבעה או להצביע נגד. מנגד, יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין (ליכוד), כבר הודיע ש"סיעה שתצביע נגד או לא תתקזז - צפויה לסנקציות".
היום אמורות לעלות בכנסת שתי הצעות חוק, שעוררו מחלוקת רבה. האחת - מציעה לקבוע כי אחד משני לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים יהיה באופן אוטומטי יו"ר הלשכה. ההצעה השנייה מכונה "חוק גרוניס", לפיה התקופה המינימלית לכהונה כנשיא בית המשפט העליון תקוצר משלוש שנים לשנתיים. משמעות ההצעה היא שהשופט אשר גרוניס יוכל לכהן כנשיא בית המשפט העליון, לאחר פרישתה של השופטת דורית ביניש בעוד כארבעה חודשים.
בסיעתו של השר אהוד ברק אמרו כי יקבלו החלטה סופית לגבי ההצבעה, בישיבת הסיעה האמורה להתקיים בשעה 15:00. ככל הנראה להצעה יהיה רוב, לאחר שגם חברי הכנסת של האיחוד הלאומי, הנמצאת באופוזיציה, אמרו כי יתמכו בשתי ההצעות - שאחת מהן הוגשה על-ידי יו"ר הסיעה, ח"כ יעקב כ"ץ.
יתר סיעות האופוזיציה יתנגדו להצעות החוק. הן גם מתחו ביקורת חריפה על ההצעה. יו"ר סיעת קדימה, ח"כ דליה איציק, אמרה: "הכנסת הזאת סובלת משיכרון כוח. היא מתנהלת ומתנהגת כמו מסוממת. יו"ר הכנסת צריך להפעיל את סמכותו ולהפסיק לאלתר את החקיקה המשנה פה סדרי עולם. ביד אחת הוא תוקף וביד שנייה מאשר".
"למה צריכים קשקושים דמוקרטיים?"
יו"ר סיעת העבודה, ח"כ איתן כבל, תקף גם הוא: "אחרי שהקואליציה קברה את חופש הביטוי וכבוד האדם וחרותו, היא מנסה להוריד את הגיליוטינה על עקרון הפרדת הרשויות. אם ההצעה הזו, שכל מטרתה לאפשר לשר המשפטים רוב בוועדה - תתקבל, יהיה זה תקדים מסוכן שיאפשר לכל ממשלה לעשות בבית המשפט העליון כבתוך שלה. מי שלא מבין את גודל הסכנה הטמונה בחוק הזה, לא מבין מה היא דמוקרטיה".
כבל הוסיף בציניות: "במקום כל מה שמתרחש כעת, יש לי הצעה פשוטה יותר. לא צריכים ועדת שופטים, פשוט ניתן לממשלה להחליט לבד. למה היא צריכה את כל הקשקושים הדמוקרטיים האלה? גם ככה היא מתנהלת כאילו הכללים הבסיסיים עליהם נבנית הדמוקרטיה הישראלית הם נטל עבורה".
ח"כ רוחמה אברהם (קדימה) אמרה: ״הכנסת שיקולים פוליטיים למערכת המשפט מסכנת את הדמוקרטיה בישראל ופוגעת בעקרון הפרדת הרשויות. פוליטיקאים שמטבע הדברים מגיעים לתקופה קצובה אינם יכולים לפגוע בעקרונות הצדק״.
במרצ אמרו כי מדובר בפוליטיזציה מוחלטת של מערכת המשפט, שתוביל לפגיעה באמון הציבור, בשלטון החוק ובשיוויון בפני החוק. "בחירה פוליטית של שופטים היא מכה, שלא בטוח שהדמוקרטיה הישראלית תוכל להתמודד איתה, בעיקר לאור העובדה שבישראל אין חוקה שתוכל להגן על זכויות אדם", אמרו במפלגה. "בישראל לא רק שאין חוקה, הכנסת אף מבקשת לפגוע ולחסל ארגוני זכויות".
גם בסיעות הערביות לא חסכו ביקורת. ח"כ אחמד טיבי (רע"מ תע"ל) אמר בציניות: "ההצעה היא שלב ראשון בתוכנית קומנדו הליכוד נגד הדמוקרטיה. השלב השני הוא לערוך לשופטים טירונות ביצהר, לבדוק שהם 'מהולים' ולעשות להם שמיכה במצודת זאב - אם הם לא זוכרים בעל פה את המנון בית"ר. למה להסתפק בסולברג בלבד? אפשר ללכת ישר על בן-גביר ופדרמן כחברים בעליון וכך תושלם תוכניתו המסוכנת של השר נאמן לרסק את העליון ולהעביר אותו סדנת חינוך".
ח"כ דב חנין (חד"ש) הוסיף: "יש פה שלושה מרכיבים: התערבות הכנסת בהחלטת לשכת עורכי הדין שהוא בעייתי, חמור ומנוגד לחוק יסוד השפיטה. נקודה שנייה היא שהמהלך הוא פרסונלי ולא קרה בתקופת היו"ר הקודם, אלא עכשיו כשהיו"ר מזוהה עם השר נאמן. הדבר השלישי הוא ההליך המתבצע בקצב מוטרף".
הוא דיבר על עיתוי העלאת ההצעות: "בניגוד לנורמות בכנסת, שחקיקה פרטית עולה ביום רביעי, מנסים להעביר הצעה בקריאה טרומית ביום שני כדי לאפשר לסיים את כל הקריאות והפרסום בישיבות עד הדיון בלשכת עורכי הדין. זה ממש ביזוי הכנסת וגיוסה להתערבות בבחירות. מהלך כוחני שמטרתו ליצור חבורה של ימין סופר קיצוני בוועדה לבחירת שופטים והבטחת הרוב בה".
במקביל, ממשיך יו"ר הקואליציה לנסות לגייס רוב להצבעה. הוא שיגר מסרים לח"כים ולשרים "הסוררים". אלקין: "עמדת הממשלה היא לתמוך בחוק והיא מחייבת את כל מרכיבי הקואליציה. שר שלא נוח לו להצביע יכול להתקזז, אך שר שיחליט לעשות דין לעצמו נגד המשמעת הקואליציונית עלול לגלות גם שהקואליציה תעשה דין לעצמה כשיבואו להצבעה בענייני משרדו. סיעה שתפעל בניגוד להסכמים הקואליציוניים לא תוכל בעתיד לצפות שסעיפים באותם הסכמים הנוגעים אליה - יכובדו".