שתף קטע נבחר

 

"חוקי בית המשפט" אושרו; נתניהו וברק ברחו

ראש הממשלה ושר הביטחון בחרו להיעדר מהדיון הסוער, בו עמדו למבחן שתי הצעות החוק מעוררות המחלוקת. "חוק גרוניס" עבר בקריאה ראשונה וההצעה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים אושרה בקריאה טרומית. "בית המשפט העליון שמאלני, פוליטי, ומנותק לעתים מהמציאות", אמר השר עוזי לנדאו

חברי הכנסת התווכחו, ראש הממשלה וקבוצת שרים גדולה בחרו להיעדר - והחוקים לשינוי מבנה העליון אושרו. דווקא בערב המכריע, בו עמדו להצבעה בכנסת שתי הצעות החוק השנויות במחלוקת - לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ו"חוק גרוניס" - לא הגיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו לדיון, משום ששהה ב"שבעה" על מות חמיו. גם שר הביטחון, אהוד ברק, ושרי "עצמאות" נעדרו.

 

לאחר דיון סוער, אושרו שני החוקים - "חוק גרוניס" עבר בקריאה ראשונה בתמיכת 52 חברי כנסת מול 35 מתנגדים. חוק הרכב הוועדה עבר בקריאה טרומית בתמיכת 50 חברי כנסת מול 30 מתנגדים. שני חברי כנסת נמנעו. רשימת השרים שנעדרו מהמליאה הערב: בני בגין, אהוד ברק, מתן וילנאי, משה כחלון, לימור לבנת, גדעון סער, יוסי פלד, סילבן שלום ושלום שמחון. השר דן מרידור שוהה בארגנטינה ולכן לא הגיע להצבעה.

 

דגלים שחורים: מחאת חברי קדימה במליאה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אין בהרכב שופטי בית המשפט העליון פלורליזם, אלא יש בו אליטיסטיות אשכנזית. הוא שמאלני, פוליטי, מנותק מיהדות ולעתים מהמציאות ומרשה לעצמו לפלוש לתחומים לא לו", הצהיר שר התשתיות, עוזי לנדאו, מעל הדוכן, שעה שחברי כנסת רבים קוטעים את דבריו. בתום ההצבעה, אף הניפו חברי סיעת קדימה דגלים שחורים שהכינו בעוד מועד. "דגל שחור מתנוסס מעל החוקים שאושרו, בחסות נתניהו הנעדר וסיעת העצמאות הפחדנית", נמסר מהתנועה. "אם נתניהו לא יעצור את גל החקיקה האנטי-דמוקרטי החמור ביותר מאז קום המדינה, הוא ייזכר בספרי ההיסטוריה כמי שניצל רוב זמני כדי לשנות את הדמקרטיה בישראל".

 

מערכת המשפט על הכוונת - החוקים שמסעירים את הכנסת:

 

לפי ההצעה הראשונה, המכונה "חוק גרוניס", התקופה המינימלית לכהונה כנשיא בית המשפט העליון תקוצר משלוש שנים לשנתיים. משמעות ההצעה היא שהשופט אשר גרוניס יוכל לכהן כנשיא בית המשפט העליון, לאחר פרישתה של השופטת דורית ביניש בעוד כארבעה חודשים. הצעת החוק השנייה מציעה לקבוע כי אחד משני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים יהיה באופן אוטומטי יו"ר הלשכה.   

 

דגלים שחורים במליאה לאחר ההצבעות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דגלים שחורים במליאה לאחר ההצבעות(צילום: גיל יוחנן)
 

על רקע הודעת סיעת "עצמאות" על היעדרות חבריה מההצבעה, הציג ח"כ יעקב כ"ץ (האיחוד הלאומי) את הצעת החוק, ותקף את הרכב שופטי בית המשפט העליון. "מה משותף לשמות המשפחה שלהם?", שאל כ"ץ והזכיר אף את מוצאם ואת מקום מגוריהם בניסיונו להדגיש את ההומוגניות במוסד השיפוטי. "עם ישראל מורכב מחילונים ודתיים, ספרדים ואשכנזים, והבית הזה מבורך בעלייה גדולה ובאנשים המייצגים את הציבור כולו", אמר. "ישנם ציבורים מגוונים בעם שמציק להם מאד ש-12 מתוך 13 שופטי עליון אשכנזים וה-13 נוצרי. ביניש המיתה את נוהג הסניוריטי ואני עושה לו היום וידוא הריגה".

 

לבני ומופז, הערב במליאת הכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לבני ומופז, הערב במליאת הכנסת(צילום: גיל יוחנן)
 

ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) הגיב ואמר כי "הדיון הזה יימשך עד אשר ייצא עשן לבן ועם ישראל יסתכל במראה ויבין שמנסים לשחק עם הכלים הדמוקרטיים הרגישים ביותר תוך כדי כפייה. מי שישלם את המחיר הם האזרחים", טען. "הטרגדיה גדולה, גל עכור שמובילה קואליציה פנאטית גורם לכך שהחברה שלנו תיחלש והכוח המופעל כלפי המערכת יגרום לכך שהאזרח לא ימצא שם מזור ויפנה לאלימות חס וחלילה".

 

ח"כ כ"ץ במליאה: ביקורת על הרכב שופטי העליון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גם ח"כ רוני בר און (קדימה) ביקר את הצעות החוק, ואמר כי "למרבה הצער, במקום להיות תקופה מכוננת, זו תהיה תקופה מכוערת לדמוקרטיה הישראלית. זנב הליכוד מקשקש בכלב, הסקטורים מושכים והמיינסטרים, עם ישראל, משלם את המחיר. מה עושה הקואליציה? היא השמידה את הכנסת".

 

כבל תוקף את הצעות החוק, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כבל תוקף את הצעות החוק, הערב(צילום: גיל יוחנן)
 

עוד קודם לכן, דנו חברי הכנסת בהצעת אי-אמון נוספת נגד הממשלה, על רקע המאבק על דמותה של הדמוקרטיה הישראלית, כפי שהגדירו אותו חלקם. ח"כ שאול מופז (קדימה) היה ראשון הדוברים ותקף בחריפות את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "שמפחד משר החוץ שלו", לדבריו. "שלטון בטוח בעצמו לא פועל בדרכי משטרים אפלים", אמר מופז תוך שהוא מתייחס למכלול החוקים שמקדמת הקואליציה.

 

שטייניץ ויעלון, הערב במליאה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שטייניץ ויעלון, הערב במליאה(צילום: גיל יוחנן)
   

לבד ממופז, תקף גם ח"כ איתן כבל (העבודה) את התנהלות הממשלה ומיקד את ביקורתו בשר הביטחון, אהוד ברק, אותו כינה "פרשן המבקר בחריפות את החקיקה הגזענית אבל נשאר בממשלה. מדבר על חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים אבל ממשיך יד ביד עם נתניהו. הרמטכ"ל הפך לפוליטיקאי הפחדן בישראל".

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, השיב בדיון כנציג הממשלה, וטען לחוסר פרופורציה של האופוזיציה. "מופז כבר חיסל והספיד את המפעל הציוני כולו וכבל כבר ריסק והספיד את הדמוקרטיה הישראלית ועצמאות מערכת המשפט", אמר שטייניץ. "אני שואל - לא הגזמתם קצת? הדמוקרטיה חזקה ואיתנה, והטענה שכל חוק שלא נראה לכם הוא איום על הדמוקרטיה - היא לא דמוקרטית".

 

שטייניץ תקף בדבריו גם את יו"ר קדימה, ציפי לבני, ואמר כי "במקום שהדיון על שלטון החוק יהיה רציני, הוא היה כל כך מוגזם שהוא היה הזוי". שטייניץ התייחס לשרי המשפטים הקודמים - דניאל פרידמן ולבני עצמה - וטען כי "גם כלפי פרידמן היו טענות שהוא מרסק את מערכת המשפט ומאיים על הדמוקרטיה הישראלית. אבל עוד לפניו הייתה לבני, שגם אותה אני מכבד ומעריך, ולבני כשרת משפטים, בגלל מחלוקת על מינוי שופטת לעליון והתנגדות שופטי העליון למינוי, ביטלה ישיבות של הוועדה לבחירת שופטים ובמשך חודשים ארוכים לא מונו שופטים בישראל. גם שם הייתה טענה שלבני הולכת נגד בית המשפט העליון ומנסה לכפות את דעתה".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ואביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וברק. נעדרו מההצבעות
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מופז. "משטרים אפלים"
צילום: גיל יוחנן
כ"ץ. "ציבורים מגוונים בעם"
צילום: גיל יוחנן
לנדאו. "מנותק מהמציאות"
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
הרצוג. "עשן לבן"
צילום: ירון ברנר
בר און. "תקופה מכוערת"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים