עוד מתמחים נוטשים: "לא עבדים של אף אחד"
הבוקר פתחו גם הסטאז'רים בשביתת הזדהות לכמה שעות ולא באו לבתי החולים. כמו אתמול, מאות מתמחים מימשו התפטרות: "אני הולך בתחושת ביזיון", סיפר ד"ר אייל רמו, שסיים תורנות בשיבא. כינוס מתמחים בתל-אביב: "קיבלנו איומים פשיסטיים שלא נוכל לחזור לעבודה לארבע שנים"
הכאוס במערכת הבריאות רק מחריף: יותר מ-200 סטאז'רים מבתי חולים ברחבי הארץ לא באו הבוקר (יום ג') לעבודתם, במחאה על תנאי העסקת הרופאים המתמחים. על-פי התכנון הם אמורים לחזור בשעות הצהריים. בינתיים, עוד מתמחים מימשו את התפטרותם שנפסלה, ומחלקות רבות מתקשות לעמוד בעומס בלי הידיים המקצועיות.
משבר המתמחים - כתבות אחרונות:
רופאים בכירים למתמחים: אל תבואו לעבודה
המתמחים לבג"ץ: אין התקדמות מול האוצר האוצר: מוכנים להידברות, לא נפתח את ההסכם
הסטאז'רים אמרו כי הם לא מוכנים להתחיל את ההתמחות בבתי החולים. לדבריהם, המחאה הקצרה נועדה להעביר מסר לראשי מערכת הבריאות - על הלחץ הצפוי בבתי החולים, אם גם הם יעזבו את המערכת.
ממשרד הבריאות נמסר אתמול ש-245 רופאים שלא התייצבו לעבודתם, מספר שגדל היום - עדיין לא ברור בדיוק בכמה. הבוקר עזבו את בית החולים מאיר בכפר-סבא ארבעה מתמחים שעבדו במהלך הלילה. הם סיימו את התורנות ואמרו כי אין בכוונתם לחזור לבית החולים. בשיבא בתל-השומר אין עדיין מספרים רשמיים, אך נראה שלפחות עוד עשרה התפטרו.
מבית החולים רמב"ם נעדרים הבוקר כל 94 המתמחים שהודיעו על התפטרותם במחאה על ההסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית לאוצר. העומס העיקרי הוא בחדר המיון, שבו מעל 150 חולים - כפול מביום רגיל. כשליש מהם אמורים לעבור למחלקות האשפוז אך שם הקליטה מתבצעת באיטיות רבה בשל היעדר המתמחים. "בשאר המחלקות יש קושי אבל מסתדרים", אמר גורם בבית החולים.
המומחים חוזרים לתורנויות: "חולים מחכים שעות"
ד"ר אייל רמו, מתמחה באורטופדיה, אמר ל-ynet עם יציאתו מבית החולים שיבא: "סיימתי תורנות אחרונה וקשה ולצערי אני הולך הביתה, כשכרגע אני לא יודע מתי תהיה הפעם הבאה שאטפל בחולה. אני הולך בתחושת ביזיון, אני מרגיש שלוקחים אותי כבר תקופה ארוכה כמובן מאליו, חושבים שאפשר להכריח אותי לעבוד. המטרה שלי היא להראות שזה לא ככה ולהגיד לכולם שאנחנו לא עבדים של אף אחד".
המומחה באורטופדיה, ד"ר ישראל וייס, מנסה להתמודד עם חסרונם של המתמחים, ומהבוקר גם עם היעדרו של ד"ר רמו. "אנחנו חוזרים לעשות תורנויות וזה גורם לפגיעה בחולים שמתבטלים להם ניתוחים לא דחופים, וגם זמן ההמתנה לטיפול מתארך בשעות רבות".
בבית הרופא בתל אביב התכנסו כ-250 מתמחים לדון בהמשך הצעדים. "מלחיץ אותנו מאוד שלא נוכל לחזור לעבוד", אמרה מתמחה מאזור המרכז, "קיבלנו איומים פשיסטיים שרופאים לא יוכלו לחזור לעבודה לשלוש-ארבע שנים למערכת בגלל הפיטורים, כלומר כל מי שרוצה לשפר את תנאיו נתפס כלא מתאים למערכת. זה עצוב".
היא הביעה תקווה "לחזור לעבוד בתנאים נורמליים. אני אופטימית אבל לוקחת בחשבון שהתפטרתי והייתי מוכנה לקחת את הסיכון האישי הגבוה בהתפטרות שלי. יש תחושת זלזול בלתי נתפסת שמתחזקת ככל שהמשבר הזה נמשך". מתמחה נוסף טען שהמאבק "הפך למלחמה על החופש להתאגד ועל הזכות לשבות, יותר מאשר מלחמה על התוספת".
"ימצאו אותנו בחו"ל"
ד"ר אבנר טלר, מתמחה באיכילוב, שנה ראשונה, מוכן גם הוא לשלם מחיר אישי "כדי שהמערכת תעבוד בצורה הגיונית. אנחנו מקווים שכל האיומים יקבלו מענה ומאמינים בערבות הדדית של המתמחים. התחושה היא שלמערכת אין אינטרס לפתור את המשבר. אם המערכת תהיה מספיק טיפשה לדחוף אותנו החוצה, היא תמצא אותנו במדינות זרות. התפטרות רופאים במערכת האזרחית תמנע גם שירות רופאים במערך המילואים", הוא הזהיר.
אודי שדה, בן 40, מתמחה בבילינסון שנה שלישית, התפטר יחד עם אשתו, גם היא מתמחה. "אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במערכת הרפואה הפרטית ולחיות טוב אבל אני מאמין שהעתיד שלי
הוא במערכת הרפואה הציבורית. ההסכם שנחתם היה מחטף, אנחנו רוצים לקצר את משך השנים שלו, לא נמשיך לעבוד כך עוד תשע שנים".
למרות העזיבה ההמונית, במשרד הבריאות נמנעים בינתיים מפנייה לבית הדין לעבודה בבקשה לחייב את הרופאים לשוב לבתי החולים, בהתאם לפסיקת בית הדין הארצי לעבודה, שקבע שהתפטרותם הייתה צעד להפעלת לחץ, ולכן אינה חוקית.
במשרד מסתפקים במכתבים אישיים המפרטים למתמחים את מצבם המשפטי ומזהירים מפני חומרת החלטתם להתפטר. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, הזהיר אמש בשיחה עם מנהלי בתי החולים כי רופאים מתפטרים עוברים על החוק.
Read this article in English