כיצד עוזרת הדלעת לירידה במשקל?
היא עשירה בסיבים תזונתיים, בויטמינים ובמינרלים - אך דלה מאוד בקלוריות. ואם זה לא מספיק, היא גם בעלת טעם מתוק. כל מה שאתם צריכים לדעת על הדלעת - הירק הכי כתום בסביבה
עונת הסתיו הגיעה ומי שעדיין ניסה להתכחש לעובדה הגשמים נתנו לכך גושפנקה רשמית. העלים נושרים, הלילות הופכים לקרים ומשבי רוח מתחילים לפקוד אותנו לעיתים יותר קרובות. שעות האור המתקצרות משפיעות על מצב הרוח שלנו באופן מיידי - מה שמגביר אצלנו את הרצון לאכול. הרצון לאכול מתעורר גם משום שקר יותר, ובעיני רבים הפיתרון לצורך בחימום עובר דרך אוכל חם.
עוד על דיאטה בחורף:
מה לאכול כדי להימנע מדיכאון חורף?
בלי תרופות: תזונה שתשמור אתכם בריאים בחורף
במקום תרופה: 10 מזונות העל שמגינים ממחלות
בכדי שהרצון לאכול לא יגרום לעלייה במשקל ניתן ומומלץ להרבות באכילת ירקות. ירקות בכל הצבעים ובכל הצורות יכולים לגוון לנו את התפריט, לחמם לנו את הלב ולעזור לנו להרגיש מלאים ומרוצים. בנוסף אפשר לאכול מהם באופן חופשי, ליהנות ולהתמלא, בלי "לשלם על כך" בקלורית, זאת בגלל שרוב הירקות הנם דלים בהן באופן טבעי. בנוסף, הירקות והפירות יכולים לעזור במניעת מחלות כרוניות כגון סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן ויתר לחץ דם.
הירקות והפירות שמזוהים עם העונה הזו הם אלו הכתומים, ובעיקר הדלעת. עוגות, מרקים, פשטידות, תבשילים, בכולם היא יכולה לתפוס חלק משמעותי. אך מה אנחנו יודעים עליה?
הדלעת, כמו כל הירקות והפירות הכתומים, מכילה בין השאר בטא-קרוטן, ויטמין C ו-E ועוד רכיבים נהדרים שתורמים לבריאות ולראיה טובה יותר. היא נחשבת לפרי בהגדרה המקראית, אך בישראל אנו משתמשים בה בעיקר כירק וכתוספת למאכלים.
מלבד מרקמה הרך וטעמה המתוק, יש לדלעת יתרונות רבים שרובנו כלל לא מודעים אליהם. היא מכילה כמות נמוכה מאוד של שומן וקלוריות, אבל עשירה במינרלים, ויטמינים וחומרים מזינים אחרים. בגלל ערכה הקלורי הנמוך (רק 33 קלוריות ל-100 גרם) היא נחשבת לירק שאפשר לאכול בצורה חופשית בדיאטה והיא גם בריאה ומזינה מאוד בשל הכמות הגבוהה של סיבים וויטמינים שנמצאים בה.
הדלעת שייכת למשפחת הדלועים (כמו גם המלפפון, הקישוא והדלורית) וצבעה הכתום תורם לה, בנוסף לכמות הגבוהה של בטא-קרוטן (פרו ויטמין A), גם מינרלים שונים כמו אשלגן, השומר על מאזן הנוזלים בגוף ועוזר ביצירת אנרגיה. יש בה גם ויטמינים רבים, ביניהם ויטמין C, B וויטמין E. היא מכילה סיבים תזונתיים רבים, ובכך תורמת לתחושת שובע, והיא קלה לעיכול.
מומלץ ליהנות גם מגרעיני הדלעת, אך יש לאכול מהם במתינות כיוון שהם מהווים מקור לשומן ולקלוריות בתפריט.
להלן מתכון של מרק דלעת טעים, מחמם, ומפתיע באפקט המשביע שלו:
מרק כתום המכיל גם עדשים
החומרים:1 כוס עדשים כתומות
1 בצל קצוץ
חתיכת דלעת חתוכה לקוביות
2 גבעולי סלרי כולל עלים חתוכים לפרוסות (מפרידים בין הגבעולים לעלים)
6 גזרים קלופים וחתוכים
1 בטטה גדולה קלופה וחתוכה לקוביות
1 תפוח אדמה קטן קלוף וחתוך
1 כף מרק בצל
1 כף ציר עוף
2 כפות רוטב סויה
מספר טיפות טבסקו (בעדינות, - לא הכרחי)
מלח, פלפל
ההכנה:
1. משרים במים רותחים את העדשים כ–1/4 שעה. שוטפים ומסננים.
2. מכניסים לסיר של 6 ליטר את כל הירקות, ממלאים כדי 2/3 מים, ללא תבלינים ומלח, ומביאים לרתיחה.
3. מנמיכים את האש ומבשלים עד שהירקות התרככו.
4. מוספים את ציר המרק, מרק הבצל, סויה, טבסקו, מלח ופלפל וממשיכים בבישול לעוד 15 דקות.
5. בעזרת עמוד טחינה טוחנים את המרק. מחזירים לאש וממשיכים לבשל עד לקבלת הסמכה עוד מספר דקות.
הערה:
בכדי לקבל מרק צמחי אפשר להחליף את ציר מרק העוף בכף נוספת של אבקת מרק בצל.