האופוזיציה זועמת: איפה החקיקה החברתית?
בעוד שהקואליציה מקדמת במהירות שיא את החוק שנועד לשנות את הרכב הוועדה למינוי שופטים, חוקים חברתיים מעוכבים זמן רב בכנסת. באופוזיציה זועמים: "מחוקקים חוקים חשוכים ואנטי-דמוקרטיים ומעכבים חוקים חברתיים נחוצים וחשובים"
יש חוקים שנתקעים, ויש חוקים שמקודמים מהר מאוד: חוק שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים זוכה להליך מזורז ויחס מועדף ברשימת הצעות החוק המונחות לפתחה של הכנסת. אמש אושרה הצעת החוק בקריאה טרומית וכבר היום (יום ג') הוא הובא לדיון בוועדת הכנסת ואושר. מחר צפויה להתכנס ועדת חוקה, חוק ומשפט כדי להכין את ההצעה להצבעה בקריאה ראשונה וזו תתקיים כבר בימים הקרובים.
עוד על "החקיקה המשפטית":
מרידור ל-ynet: זה ליכוד אחר, אנחנו במאבק
"חוקי בית המשפט" אושרו; נתניהו וברק ברחו
חשש באקדמיה: הגבלת התרומות תפגע גם בנו
החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים הוא אחד בסדרה של חוקים המבקשים להגביר את הפיקוח על מערכת המשפט ולמעשה להכפיפה לפוליטיקאים. לטענת הקואליציה, מטרת הצעת החוק היא להביא לגיוון דעות ועדות בבית המשפט באופן שיבטא נאמנה את החברה הישראלית. באופוזיציה, וגם חלק לא מבוטל מחברי סיעת הליכוד, סבורים כי מדובר במהלך מסוכן לדמוקרטיה, שיפר את האיזון בין הרשויות.
גורמים בכנסת אמרו הבוקר ל-ynet כי במסדרונות קיימת אווירה קשה של חקיקה אנטי דמוקרטית, אך ספק רב אם הציבור מבין את מידת השפעת "חוק גרוניס" (שאמור לסלול את דרכו של השופט אשר גרוניס לתפקיד נשיא העליון עם פרישתה של דורית ביניש - מ.א) או שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים - על אורחות חייו המיידים.
ואולם, בעוד שבמושב החורף אמורות לעלות הצעות חוק חיוניות המטיבים באופן ישיר עם האזרח, זוכה דווקא הליך החקיקה המשפטי למסלול מהיר. בין הצעות החוק שנתקעו: פיקוח על מחירי חניה, ארוחה חמה לכל תלמיד (חרף תמיכת משרד התמ"ת), מענק דיור ציבורי לנשים מוכות, סיוע למשפחות מעוטות יכולת לצאת למעגל העבודה. לעומתן, מקודמות גם הצעת חוק שימוע למועמדי בית המשפט העליון ו"חוק העמותות" שנועד להגביל את כספי התרומות ממדינות זרות לעמותות הפועלות בישראל.
"ממהרים לאשר חוקים חשוכים"
חוק חברתי רגיל שעובר ומסיים את התהליך של ועדת השרים לעניי חקיקה, הכנה בוועדות הכנסת ועד קריאה שלישית, עובר דרך של חודשים ארוכים. במקרה של החוק לשינוי הוועדה למינוי שופטים, נראה כי התהליך יימשך שבועיים בלבד.
ברוב המקרים נראה הסיבה היחידה שמעכבת את קידום הצעות החוק החברתיות היא סחבת. אך במקרה של "החקיקה המשפטית" נראה כי הביורוקרטיה נשכחה. כחלק מהמהלך להאצת התהליך, החליטה הקואליציה והעומד בראשה, ח"כ זאב אלקין, להכניס את ח"כ יריב לוין לוועדת החוקה במקומו של ח"כ דני דנון, וזאת כיוון שיו"ר הוועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) שוהה בחו"ל.
"הממשלה עם הרוב הדורסני שלה ממהרת לחוקק חוקים חשוכים ואנטי-דמוקרטיים. היא ממוססת ומעכבת חוקים חברתיים נחוצים וחשובים שאמורים לחולל שינוי חברתי גדול", אומרת ח"כ רוחמה אברהם (קדימה). אברהם, שמקדמת במשותף עם עמותת "ידיד", גם הצעת חוק לעידוד אוכלוסייה חלשה לצאת לעבודה באמצעות הטבות, הוסיפה כי "החוקים החברתיים מוקפאים בטענה שהם נתונים בהליכי הסכמה, אלא שהליכים אלה אורכים זמן ארוך מהרגיל".
גם לחברי כנסת שהם חלק מהקואליציה יש בטן מלאה. חלק מהצעותיהם עובר בין ועדות חודשים ארוכים וחלק נופל אוטומטית בוועדת השרים לענייני חקיקה. כזה הוא לדוגמא חוק ההעדפה המתקנת בתעסוקה לתושבי הפריפריה שהגישה ח"כ מירי רגב (ליכוד). החוק נועד להבטיח שבכל תפקיד במוסדות הציבורים ישוריינו 10% מהמשרות הניהוליות לתושבי הפריפריה. ההצעה נפלה למרות שוועדה מיוחדת שקבעה כי קיים עיוות בקליטת עובדים מהפריפרייה למשרות הללו.
חוק נוסף של רגב שנותר תקוע, הוא "חוק כביש 6", הקובע כי תושבי הפריפריה בנגב והגליל יקבלו הנחה של 50% בנסיעה בכביש חוצה ישראל וזאת על-מנת להקל עליהם את הגישה למרכז הארץ. למעלה משנתיים מנסה רגב להעביר את החוק אך גם זה נפל לבסוף בוועדת השרים. "מדובר בשני חוקים חשובים שלא עולים למדינה שקל ומיטיבים עם האזרחים. זה תקוע בגלל ביורוקרטיה ואטימות לב. אין ספק שאילו היה רצון במערכת לקדם אותם - הם היו מקודמים בלוח זמנים קצר יותר. הממשלה יודעת לעשות זאת אם היא רוצה".
ובתוך כך, אישרה בצהריים ועדת הכנסת את המשך הדיונים על חוק שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים בוועדת החוקה, חוק ומשפט. האופוזיציה כינתה את הצעת החוק "מזוהמת" וביקשה להעבירה לוועדת הפנים או לוועדה לביקורת המדינה, אך לבסוף עברה ההצעה ברוב של 8 מול 4 ונמנע אחד.