נתניהו: מתנגד לחוק השימוע במתכונת הנוכחית
אחרי שחמק מההצבעות על החוקים שנועדו לשנות את פני בית המשפט העליון, הודיע רה"מ כי יתנגד לניסוח הנוכחי של החוק המבקש לערוך שימוע לשופטי העליון. במקביל, ממשיכה ממשלתו לקדם שורת חוקים שישנו את הרכב בית המשפט
בשעה שממשלתו ממשיכה לקדם הצעות חוק שנועדו לשנות את הרכב בית המשפט העליון, הודיע היום (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יתנגד להצעת חוק השימוע לשופטים במתכונתה הנוכחית.
המאבק על בית המשפט העליון - כתבות אחרונות ב-ynet:
"חוקי בתי המשפט" אושרו; נתניהו וברק ברחו
מרידור ל-ynet: זה ליכוד אחר, אנחנו במאבק
מופז: רה"מ מפחד ליברמן ומתעמר בשלטון החוק
חלומם הרטוב של אלקין ואקוניס/ דעה
"לא יהיה שימוע לשופטים בפני פוליטיקאים", אמר נתניהו על הצעת החוק שעוררה סערה, "עצמאות בית המשפט היא מעל לכול". נתניהו הורה שלא להעלות כלל לדיון את הצעת החוק. עם זאת, ייתכן כי במתכונת אחרת ומרוככת יותר, יתמוך נתניהו בהצעה. אחת האופציות להצעה מרוככת היא זו: קביעה בחוק של שימוע בפני הוועדה לבחירת שופטים, כאשר פרוטוקולי הוועדה יפורסמו לציבור.
ח"כ יואל חסון (קדימה) אמר בתגובה להודעת ראש הממשלה שהוא מתנגד לחוק השימוע לשופטי עליון כי "מדובר בתרגיל תקשורתי, עוד טריק מבית היוצר של נתניהו". חסון הוסיף: "מראש היה ברור שהצעת החוק המטורפת הזו לא תעבור בכנסת, ונתניהו העלה אותה במטרה אחת: לגנוז אותה ולנסות לצייר את עצמו כשומר שלטון החוק, בשעה שהוא האיש שרומס את שלטון החוק. כעת הוא יוכל להעביר את שאר החוקים נגד בית המשפט העליון מבלי למצמץ".
הצעתם של חברי הכנסת מהליכוד יריב לוין וזאב אלקין נועדה "להבטיח שמלוא השקפת העולם וקורות החיים יהיו חשופים בפני הציבור כולו". מדובר בהצעה אחת משורת הצעות שנועדו לשנות את פני בית המשפט העליון. אתמול אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את "חוק גרוניס", שאמור לסלול את דרכו של השופט אשר גרוניס לנשיאות בית המשפט. כמו כן, אושרה טרומית הצעה המבקשת לקבוע כי אחד משני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים יהיה באופן אוטומטי יו"ר הלשכה.
ח"כ אלקין אמר: "אני לא מופתע מעמדת ראש הממשלה. הוא נתן לה ביטוי כשהנחנו את הצעת החוק. אנחנו לא רואים פסול בהצעה הראשונית שהגשנו, אך פתוחים גם למודילים אחרים. המטרה העיקרית שלנו היא להשיג שקיפות ציבורית בהליך מינוי שופטים לעליון ולכן כרגע הוצעו לנו כמה הצעות פשרה שאנחנו בוחנים אותן ברצינות".
ההצעה בנוגע לשימוע לשופטים הייתה אמורה לעלות להצבעה ביום ראשון בוועדת השרים לענייני חקיקה, מהלך שנמנע ברגע האחרון בהתערבות נתניהו. שר הביטחון, אהוד ברק, הזהיר כי מדובר ב"הצעה מסוכנת ביותר", שלדבריו "תפגע באיזונים העדינים ובעליונות בתי המשפט במדינה. זוהי הצעה חמורה שנועדה להשפיע על עצמאותם של שופטי העליון ואסור שתעבור במדינה דמוקרטית ובישראל".
הצעת החוק נתקלה גם בהתנגדות חריפה מצדם של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, של שופטי בית המשפט העליון ושל גורמים בכירים במערכת המשפטית. "זו דה-פוליטיזציה של בית
המשפט העליון, התערבות נוראית ברשות השופטת", אמרו גורמים בכירים במערכת. "ההצעה הזויה לחלוטין ויש להילחם בה בכל האמצעים שאפשר".
שר התשתיות עוזי לנדאו, לעומת זאת, הביע תמיכה בהצעה וטען שמערכת בתי המשפט הובילה בהתנהלותה לצורך ביוזמת החקיקה. "הם פולשים לתחומים שאסור להם להתערב בהם. אם שופטי בית המשפט היו יודעים לשים עליהם מגבלות ראויות אז המצב היה נשאר, אבל יש תקלה וצריך לטפל בה".
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי ראש הממשלה נעדר אתמול מהכנסת משום ששהה לצד רעייתו שיושבת שבעה על מות אביה.