שתף קטע נבחר
 

סיוט עירוני: הכלבים בשכונה לא מפסיקים לנבוח

חשבתם שמצאתם שלווה: עברתם לדירה ברחוב שקט, רחוק מכבישים ובתי קפה. אך אבוי! במגרש סמוך החלו עבודות בנייה וכלבי השמירה נובחים כל היום. ויש גם את הפודל הצרפתי חמוד של השכנה שהפך לפס הקול של חייכם. מה עושים?

הפעם התייחסנו לשאלה מעניינת שהגיעה מאחת הקוראות שלנו: "מול הבית שלי החלו בעבודות בנייה שצפויות להימשך כשנה. קבלן הבניין צייד את האתר בשומר - וגם בכלב שמירה. הבעיה היא שהכלב קשור כל היום באזור הומה יחסית, כך שבמשך כל שעות היום והלילה נשמעות נביחות כלבים. אני מבינה את היכולת המופלאה של כלבים לשמור, אבל אנחנו חיים שם ממול בתחושה של מגורים בכלבייה. מה עושים?".

 

עוד במדור שכנים שכנים :

 

אין ספק כי נביחות הכלבים במשך היום ובמיוחד במשך הלילה יכולות להטריד את מנוחתנו. החוק והתקנות העוסקים במניעת מפגעים ורעש קובעים בין היתר, כי מי שמחזיק בביתו, בנכסו או בחצרו, יחזיקם במקום ובאופן שלא יגרום רעש חזק המפריע לשכנים.עוד קובע החוק כי העובר על הוראה זו, עונשו חמור ביותר - מאסר של שישה חודשים ו/או קנס כספי. מהן האפשרויות המשפטיות העומדות בפנינו על מנת לנסות להתמודד עם התופעה?

 

פניה למשרד להגנת הסביבה - במסגרת שירותיו, קיים במשרד להגנת הסביבה אגף העוסק במניעת רעש. על פי החוק, בסמכות המשרד לאיכות הסביבה להורות לכל אדם או עסק על צעדים שעליו לנקוט למניעת גורם הרעש. על המשרד לשלוח פקח שיבחן את מידת הרעש וככל ויסבור כי קיים מטרד באפשרותו לתת הוראות לבעל הנכס לנקיטת אמצעים להשקטתו.

 

בנוסף, עסקים המחויבים ברישיון עסק, מחוייבים לשמור על רעש סביר ולקבל אישור על כך מהמשרד להגנת הסביבה.

לפיכך, אם עסק המחויב ברישיון חורג מהוראות החוק לנושא מניעת רעש, הוא עלול לאבד את רישיונו .

 

תלונה על צער בעלי חיים - בשנת 2009 תוקנו תקנות העוסקת ברווחתם של בעלי חיים (תקנות צער בעלי חיים). התקנות מגדירות כיצד להחזיק בעלי חיים לרבות כלבים, את אופן קשירתם, את מרחב המחייה שלם וכדומה. לאור זאת, ניתן להגיש תלונה למשרד החקלאות שיבדקו האם הכלב אכן מוחזק בהתאם לתקנות וככל ויתברר שלא, במסכותם לפעול כנגד בעלי או מחזיק המגרש.

 

תלונה למשטרה - הפרה של החוק למניעת מפגעים הינה עבירה פלילית. לפיכך, בהחלט ניתן להגיש תלונה למשטרה בעניין. מחובתה של המשטרה להגיע למקום ולבדוק האם אכן התקיימה או מתקיימת עבירה. לעיתים המשטרה מסתפקת באזהרה אך לעיתים אף מוגש כתב אישום כנגד המרעיש ובמקרה זה המחזיק בקרקע.

 

תביעה אזרחית - ניתן להגיש תביעה אזרחית כנגד המחזיק בקרקע, על הרעש והטרדה שנגרמים מאתר הבניה, בעילה של מטרד ליחיד. בתביעה שכזו יש להוכיח כי המשתמש במקרקעין התפוסים בידו - במקרה שלנו הבעלים או המחזיק של אתר הבניה - עושה זאת באופן שיש בו הפרעה של ממש לשימוש סביר במקרקעין של אדם אחר או להנאה סבירה מהם בהתחשב עם מקומם וטיבם.

 

על בעל הדירה הסמוכה לאתר הבניה, להוכיח כי הנביחות הבלתי פוסקות של הכלב מפריעות לו להתנהל בביתו באופן שגרתי ושקט, מקשות עליו להירדם בלילות וכיוצא בזה. במסגרת תביעה שכזו, ניתן לבקש צו שיורה על הפסקת המטרד ופיצוי עבור נזקים שנגרמו לרבות עגמת נפש.

 

כשהכלב מתגורר בקומה מעל

אין ויכוח על המעמד הנכבד של בעלי החיים בכלל וחיות המחמד בפרט בחיינו, אולם, כאשר השכנים מחזיקים בביתם הפרטי בחיות מחמד, לא תמיד הכל מתנהל על מי מנוחות. במקרים מסוימים החזקת חיות בבית המגורים גורמת להפרעה לשכנים, אי נוחות ואף מטרד של ממש.

 

מקרה שהתגלגל לפתחו של בית המשפט, עסק בסכסוך שכנים על רקע נביחות כלב שגרמו לדייר השכן לעוגמת נפש קשה. "אין רע בקיום כלב בבית", פסק בית המשפט, שכנים חייבים להשלים עם גידול כלב על ידי השכנים".

 

עם זאת הוא ציין, כי "שכנים אינם חייבים לסבול מטרדים של רעש. אם הכלב נובח מעבר לסביר זהו מטרד ליחיד שיש להפסיקו". לפיכך פסק השופט, כי "על הנתבעים להוציא את כלבם רק שהוא קשור והם משגיחים שלא יפריעו לשכנים הן בנביחות והן בעשיית צרכים, ועליהם לדאוג שהכלב לא ינבח יותר משעה".

 

במקרה דומה, בית המשפט קיבל את טענתו של תובע כי נגרם לו מטרד קשה וממושך לאור העובדה שהכלב של שכנו נובח בעוצמה וללא הרף בשעות שבעליו אינו נמצא בבית. מאחר שהכלב כבר הוצא מהדירה, קיבל התובע פיצויים בסך של 4,000 שקל בגין עוגמת נפש.

 

לפיכך, גם אם נגרמת לכם הפרעה, אי נוחות או הטרדה ממושכת, שמקורה בחיה אשר נמצאת בדירתו הפרטית של השכן או מעבר לכביש, אין זה אומר שנגזר עליכם לסבול מרעש, מריח או מלכלוך. החוק מעניק לאזרחים כלים מגוונים שיכולים לסייע בהתמודדות עם מצבים כאלה. אולם, כמובן, שתמיד רצוי לנסות להגיע להסדרי פשרה בנושא, אשר יכבדו הן את החיות ובעליהן והן את השכנים.

 

הכותב הינו שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים