ארה"ב מקיפה את סין: תשלח חיילים לאוסטרליה
אלפי חיילים אמריקנים שיוצבו בעיר דרווין אמורים לכאורה לתת מענה לאירועים ביטחוניים והומניטריים, אבל בבייג'ינג לא יאהבו את הנוכחות הגוברת של האמריקנים באסיה ובאוקיינוס השקט. ברקע ניצב סכסוך בין סין לשכנותיה על השליטה בים סין הדרומי
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, וראש ממשלת אוסטרליה, ג'וליה גילארד, חשפו היום (ד') תוכניות להעמקת הנוכחות הצבאית של ארצות הברית באזור אסיה והאוקיינוס השקט, שבמסגרתן אלפי חיילים של חיל הנחתים האמריקני יפעלו באזור בסיס צבאי למעשה בעיר הנמל האוסטרלית דרווין.
עוד חדשות מהעולם הגדול:
- ארה"ב חושפת: פצצות ענק נגד בונקרים איראניים
- צפו: ה"אצן" המעורטל שקרע את קלינטון מצחוק
- כשבן לאדן בכה: א-זוואהרי סיפר על קודמו 'הרגיש'
- נפאל: 800 תרמילאים תקועים שוב ליד האוורסט
- לבנון: מטען התפוצץ במלון המארח אנשי או"ם
הכוחות האמריקניים בדרווין, רק 820 קילומטרים מחופי אינדונזיה, יוכלו לתת מענה מהיר לכל אירוע ביטחוני או הומניטרי בדרום-מזרח אסיה, שם סכסוכים על הריבונות בים סין הדרומי גורמים למתיחות הולכת וגוברת.
"בביקורי באזור אני מבהיר כי ארה"ב מגבירה את מחויבותה לכל אזור אסיה והאוקיינוס השקט", אמר אובמה במסיבת עיתונאים משותפת עם גילארד בבירה האוסטרלית קנברה. גילארד אמרה כי הפריסה של 200-250 חיילי מארינס ראשונים תחל בשנת 2012, ותתרחב לעד 2,500 בסופו של דבר.
הצעד האמריקני עשוי להיתפש בבייג'ינג כראיה נוספת לכך שוושינגטון מנסה להקיף את סין. כבר היום יש לאמריקנים בסיסי צבא ביפן ובדרום קוריאה, וכעת יהיו לה גם כוחות באוסטרליה. "אנחנו מקווים ששיתוף הפעולה בין המדינות הנוגעות בדבר יועיל לשלום, ליציבות ולפיתוח אזור אסיה והפאסיפיק", אמר בתגובה דובר משרד החוץ הסיני, הונג ליי.
כמה מדינות באסיה צפויות לקדם בברכה את הצעד האמריקני, כמהלך שניצב מנגד לכוחה ההולך וגדל של סין. במיוחד אמורים הדברים לאור העובדה שסין מגבירה את פעולותיה בים. המדינות שלהן יש מתיחות עם בייג'ינג יכולות לראות בצעד האמריקני ערובה לכך שוושינגטון לא תיסוג ממחויבותה לאזור בגלל קיצוצים בתקציב הצבא.
"פרל הארבור" האוסטרלי ייתן גישה עד הודו
אובמה מבקר באוסטרליה לציון 60 שנה לכינון הברית האמריקנית-אוסטרלית. שתי המדינות נלחמו בכל מלחמה גדולה שאירעה בעידן המודרני. "העם האוסטרלי, שאיתו עמדנו ביחד במשך מאה שנים של התקדמות והקרבה... ביום השנה ה-60 לברית שלנו, אנחנו אומרים באופן נחרץ כי הקשר שלנו לעולם לא יישבר, וחברותנו תימשך לנצח", כתב אובמה בספר האורחים של גילארד.
המלחמות הדועכות באפגניסטן ובעיראק פתחו צוהר לתשומת לב גדולה יותר של ארה"ב למתיחות בכל הקשור לים סין הדרומי, נתיב תעבורה ימי ששווי הסחר שמתנהל דרכו עומד על כחמישה טריליון דולרים בשנה. ארה"ב רוצה להשאיר אותו פתוח. אובמה מתכוון להעלות את נושא הביטחון הימי בים סין הדרומי בוועידת פסגה אזורית שתיערך באי באלי שבאינדונזיה השבוע, מהלך שעשוי להיתפש כהתרסה בפני סין, המעוניינת להרחיק את הנושא מדיון בינלאומי.
סין טוענת לבעלות על כל האזור הימי הזה, נתיב סחר חיוני העשיר בנפט, מינרלים ודגה. אלא שגם וייטנאם, הפיליפינים,
טיוואן, מלזיה וברוניי טוענות לבעלות על לפחות חלק מאזורי הים, ולא פעם מתגלעים עימותים קטנים בין המדינות על רקע זה. באופן כללי, סין ניסתה להימנע מהתלקחויות על רקע המתיחות עם ארה"ב ובנות בריתה במהלך 2011.
העיר דרווין, שזכתה אחרי מלחמת העולם השנייה לכינוי "פרל הארבור של אוסטרליה" משום שהיפנים הטילו עליה יותר פצצות מאשר על פרל הארבור האמריקנית האמיתית, תיתן לצבא ארה"ב גישה פתוחה לנתיבי הים של מזרח אסיה והאוקיינוס ההודי.