האטה בצמיחה: רכישת המוצרים ירדה ב-10%
צומח אבל פחות: למרות משבר החובות באירופה וצניחה של 17% בייצוא, רשם המשק הישראלי צמיחה של 3.4% ברבעון ה-3. למרות זאת, הצרכנים כבר מרגישים מיתון: בלמ"ס מדווחים כי חלה ירידה של 22.9% ברכישת מוצרים למשק הבית וירידה של 13.5% ברכישת כלי רכב פרטיים
המשק מאט והצרכנים מתחילים לשמור על הארנק. על פי אומדן ראשוני של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), המשק הישראלי צמח ברבעון השלישי של 2011 (יולי-ספטמבר) ב-3.4% בשיעור שנתי ובמחירים קבועים. מדוברק בהאטה קלה ביחס לביצועי המשק במחצית הראשונה של השנה, ברבעון הראשון נרשמה צמיחה של 4.7% וברבעון השני צמיחה של 3.5%.
- המשבר השקוף: מה עובר על המשק הישראלי?
- קיץ 2011: ירידה בפדיון של כל ענפי המשק
- יבשת במשבר: מה לדרמה באירופה ולנו?
מנתוני הצמיחה עולה כי למרות משבר החובות באירופה, המשק הישראלי עדיין יציב. מנגד, נתוני הייצוא והצריכה הפרטית מראים, כי משבר החובות באירופה מחלחל למשק הישראלי ומשפיע על המצב הכלכלי בארץ. הייצוא לחו"ל צנח ברבעון השלישי ב-16.9% וההוצאה לצריכה לנפש ירדה ב-0.9%, בעיקר בשל ירידה של 10% בהוצאה על מוצרים בני קיימא.
אמש התייחס נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, למצב הכלכלי בארץ וציין כי להערכת הבנק המרכזי, הצמיחה במהלך 2011 תרד לשיעור של כ-3.2%. עם זאת, הנגיד קרא לציבור שלא לראות בנתונים אלה סימן למיתון כלכלי שבאופק אלא להבינם כפשוטם - האטה בצמיחה.
הנתונים שמפרסמת היום הלמ"ס אכן מאשרים כי המשק ממשיך לצמוח. ההשקעה בבתי מגורים, בציוד, בכלי תחבורה ובבנייה לעסקים עלתה ב-13% בהמשך לעלייה שנתית של 11.6% ברבעון הקודם והתוצר העסקי עלה ב-5.3% - שיפור ניכר לעומת עלייה של 2.4% ברבעון השני.
למרות הנתונים המעודדים הללו, היקף הייצוא לחו"ל מצביע על ירידה בביקוש לסחורות במדינות אירופה בעקבות אי הוודאות הכלכלית במדינות אלו, ירידה שפוגעת קשות בייצואנים ועלולה לגרום לגל פיטורים במשק.
קונים פחות
סימן נוסף למיתון הוא הירידה הרבעונית השנייה ברציפות בהוצאה לצריכה לנפש. ברבעון השלישי ירדה ההוצאה לנפש ב-0.9% בשיעור שנתי, לאחר ירידה של 0.4% ברבעון השני ועלייה של 5.5% ברבעון הראשון. הירידה בצריכה לנפש מבטאת את תחושות הצרכנים בישראל, כי המצב הכלכלי אינו יציב וכי העתיד אינו מבשר טובות.
ההוצאה על מוצרים בני קיימה לנפש ירדה ברבעון האחרון ב-10% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 14.2% בחישוב שנתי בסעיף זה ברבע הקודם. במיוחד ירדו ההוצאות לרכישת ציוד משק הבית כגון: מקררים, מכונות כביסה ומזגנים (ירידה של 6.3% בחישוב רבעוני ו-22.9% בחישוב שנתי).
ירידה משמעותית חלה גם בהוצאות לרכישות כלי רכב לשימוש פרטי (ירידה של 13.5% בחישוב שנתי ברבע השלישי). ההוצאות לרכישת ריהוט לעומתם עלו ברבע השלישי ב-7.2% בחישוב שנתי.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות