האוצר לחברת החשמל: תתייעלו - ותעלו מחירים
השר שטייניץ ויו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל קיימו פגישת חירום, בסיומה הוקם צוות שיבחן דרכי התייעלות. לחברת החשמל יש חוב של 60 מיליארד שקל ובאוצר מסרבים לאשר העלאת תעריפים נוספת מבלי לבדוק לעומק את מצב החברה
משרד האוצר דורש מחברת החשמל לבצע תוכנית התייעלות כתנאי לכל העלאת תעריפים, בנוסף לשתי העלאות התעריפים האחרונות. כך הודיעו פקידים בכירים באוצר לבכירי חברת החשמל, בפגישת חירום שקיימו אמש (ג') בלשכת שר האוצר, יובל שטייניץ, בירושלים. בסיום הישיבה, שהתקיימה בנוכחות שר האוצר ויו"ר החברה, יפתח רון-טל, הוקם צוות בראשות מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, שיגבש מדיניות בנושא.
בכירי האוצר מעוניינים להפסיק את המגמה שהתהוותה בחודשים האחרונים, שבה נציגי חברת החשמל פונים שוב ושוב ומבקשים להעלות תעריפים בשל שיבושים באספקת הגז ממצרים. לחברת החשמל יש חובות של 60 מיליארד שקל (בעיקר חובות עתידיים) ובמשרד האוצר לא מוכנים להעלות שוב תעריפים בעשרות אחוזים מבלי לבדוק לעומק את הנעשה בחברה, לרבות את מצב חריגות השכר והיעילות שבהתנהלות החברה.
הנהלת חברת החשמל מנסה מאז סוף שנת 2007 לבצע תוכנית התייעלות מקיפה ("מצפן") שתכלול פרישה של אלפי עובדים, התייעלות ארגונים וביטול הטבות. בכירים בחברה טוענים שהתוכנית לא יצאה לפועל בשל התנגדות משותפת של ועד העובדים החזק של החברה ושל משרד האוצר, שהתעקש במשך שנים שכל התייעלות תהיה מלווה במימוש התוכנית הישנה להפרטה חלקית של החברה.
ואולם, במשק האנרגיה מעריכים כי באוצר שינו את הגישה ומוכנים כעת להתייעלות נטולת הפרטה, בשל מצבה הכספי המידרדר של החברה, על רקע ההפסקות התכופות באספקת הגז הטבעי ממצרים. בדיון שהתקיים אמש הציגה הנהלת החברה את מצוקת תזרים המזומנים של החברה.
מאז המהפכה המצרית התרחשו שישה פיגועים בסיני שהפסיקו כליל את אספקת הגז ממצרים לשכנותיה, ולמעשה, במהלך רוב השנה האחרונה לא הוזרם לארץ גז מצרי, המשמש לכרבע מייצור החשמל בישראל. במקום גז, נאלצת חברת החשמל להשתמש בסולר ומזוט, שעלותם גבוהה פי כמה מזו של הגז.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: שר האוצר שטייניץ הנחה את מנכ"ל המשרד, דורון כהן, להקים צוות שיבחן את השלכות המצב והפתרונות האפשריים תוך פגיעה מינימאלית בתושבי ישראל במקביל לשמירה על איתנותה הפיננסית של חברת החשמל".
הצוות יבחן את החלופות השונות להתמודדות עם הבעיה: הפסקת קווי ייצור לא יעילים, זירוז הקמתן של תחנות הכוח הפרטיות (יח"פ) שהיו אמורות להתחיל לפעול כבר השנה אך הפעלתן מתעכבת מסיבות שאינן לגמרי ברורות, - או, לחילופין, העלאת תעריפים. באוצר לא פוסלים את האפשרות כי בעקבות עבודת הצוות יוחלט על ייקור משמעותי של החשמל, אך מעוניינים להגיע לתעריף מחייב שניתן יהיה לדבוק בו לאורך זמן.
עדיין לא ברור כיצד יגיב ועד העובדים של החברה, שעד כה טירפד כל ניסיון לעשות בה סדר. יו"ר הוועד, מיקו צרפתי, סירב להגיב לידיעה, בטענה שלא היה בפגישה ושאינו מנהל את המו"מ מול האוצר וההנהלה דרך התקשורת. מהנהלת חברת החשמל לא נמסרה תגובה.
יוזמי המחאה נגד ההתייקרויות, הביעו שביעות רצון מההחלטה לייסד צוות לבדיקת מצבה הכספי של חברת החשמל. יעקב לבי, ממובילי המאבק נגד התייקרות המזון אמר כי "אנו רואים בחיוב את העובדה כי גם בכירי משרד האוצר הבינו שלציבור הצרכנים בישראל נמאס מתחיבת היד לכיסו שוב ושוב והוא לא ישב בחיבוק ידיים באם תאושר העלאת תעריפי החשמל ופגיעה בכיסו בטרם תיושם תכנית התייעלות משמעותית בחברת החשמל".
"איננו מביעים דעה בנושאים הקשורים לדרכי ההתייעלות או לסוגיות מקצועיות אחרות" אמר לבי ויצא בקריאה "למצוא את הדרכים למניעת או למזער את עליית המחיר עד המינימום הנדרש".