שתף קטע נבחר

 

22 שנה אחרי מחאת סין: הצית עצמו בככּר טיאננמן

מאז 1989, אז דיכא המשטר הקומוניסטי באכזריות את מחאת הסטודנטים והרג אלפים, לכל התרחשות בכיכר המרכזית של בייג'ינג יש משמעות סמלית. אבל כשגבר הצית עצמו שם בחודש שעבר, התקשורת בסין התעלמה. גל הצתות עצמיות גם בטיבט

גבר סיני הצית את עצמו בכיכר טיאננמן, סמל המחאה שדוכאה ביד רמה על-ידי המשטר הקומוניסטי ב-1989. כך דיווח היום (ד') העיתון הבריטי "דיילי טלגרף", שקיבל את המידע מאחד מקוראיו בסין, בצירוף תמונות. כלי התקשורת בסין, שבה מוטלת צנזורה נוקשה על הפרסומים, לא דיווחו על האירוע. לא ידוע מה עלה בגורלו של האיש.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

לפי הדיווח בעיתון הבריטי, האיש הצית את עצמו ב-21 באוקטובר. "הוא עשה זאת ממש מולי. הוא היה רק שניים או שלושה מטרים ממני", סיפר אלן בראון. "הוא אמר משהו במהירות, והשוטרים לידו הפכו לפתע נסערים, אבל הוא שלף את המצית שלו והעלה את עצמו באש. בלי להיות מלודרמטי, הוא הסתכל ישירות אליי והצית את עצמו", אמר בראון ל"טלגרף".

 

התמונה המפורסמת ביותר מאירועי כיכר טיאננמן ב-1989 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
התמונה המפורסמת ביותר מאירועי כיכר טיאננמן ב-1989(צילום: איי פי)

 

לדברי בראון, שהגיע לחופשה בסין עם אשתו, פמלה, אף שכמה מאות עוברי אורח סינים היו עדים לאירוע, לא היה לו אזכור בכלי התקשורת במדינה. בסין מוטלת צנזורה הדוקה על כלי התקשורת הממלכתיים ועל "וויבו", הגירסה הסינית לטוויטר. לפי "הטלגרף", אחרי שהתמונה שקיבל העיתון הוצגה למחלקת התקשורת בלשכה לביטחון ציבורי בבייג'ינג, שאחראית לפיקוח על הסדר הציבורי בסין, ניתן אישור שהאירוע אכן התרחש.

 

לדברי הרשויות, הגבר בן ה-42 ששם משפחתו וואנג ביצע את המעשה משום שלא היה שבע רצון מהליך בבית משפט מקומי. עד הראייה בראון סיפר כי אנשי הרשויות טיפלו באירוע במהירות מדהימה, ודקות אחדות אחרי התרחשותו - כבר לא היה ניתן להבחין שדבר מה אירע.

 

כיכר טיאננמן במחאות של 1989 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
כיכר טיאננמן במחאות של 1989(צילום: איי פי)

 

ההצתה העצמית של וואנג היא כנראה האירוע המוכר היחידי שבו סיני הצית את עצמו בכיכר טיאננמן מאז 23 בינואר 2001, אז חמישה בני אדם, בהם ילדה בת 12, העלו את עצמם באש במחאה על הדיכוי האלים של תנועת פאלון גונג. שניים מהם מתו, בהם הילדה, ושלושה אחרים נפגעו באורח קשה.

 

לפעולת מחאה בכיכר טיאננמן יש משמעות סמלית רבה, בשל האירועים ההיסטוריים שהתחוללו בה. ב-1989 כבשו את

הכיכר אלפי סטודנטים שדרשו להביא את הדמוקרטיה לארצם, ולערוך בה רפורמות. הייתה זו קריאת תגר נדירה על המשטר הקומוניסטי, ולפי הערכות של גורמים בינלאומיים בדיכוי האכזרי של המחאה נהרגו יותר מ-2,500 בני אדם וכעשרת אלפים איש נפצעו. מהאירועים זכורה במיוחד תמונתו של גבר סיני שניצב מול שיירת טנקים בכיכר, ומנע מהם לעבור במשך דקות ארוכות. זהותו וגורלו לא נודעו עד היום.

 

גם בחבל טיבט מתמודדים השנה עם גל של הצתות עצמיות: לא פחות מ-11 נזירים ונזירות הציתו את עצמם מאז חודש מרס במחאה על השלטון הסיני באזור הטיבטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיכר טיאננמן בסין. גורל האיש אינו ידוע
צילום: AP
מומלצים