המדינה נגד המתמחים: בקשה לביזיון בית הדין
מאבק הרופאים מגיע לשיאו. הפרקליטות דרשה בבית הדין לעבודה שמאות המתפטרים יחזרו לאלתר לעבודתם, בהתאם לפסיקה. אם הבקשה תתקבל והם לא ייענו לה, עלולים להינקט נגדם הליכים פליליים. "נגיע באזיקים למשטרה", מצהירים חלק מהם, "דוחפים אותנו לקצה הצוק"
המדינה מורידה את הכפפות - והמאבק ברופאים רק הולך ומסלים: פרקליטות המדינה הגישה היום (ד') בקשה להכריז על ביזוי הוראת בית הדין הארצי לעבודה נגד הרופאים המתמחים, שנטשו את מקום עבודתם בתחילת השבוע ומימשו את התפטרותם, למרות שהצעד הוכרז בלתי חוקי. הפרקליטות דורשת מהם לשוב לעבודתם לאלתר. בעקבות זאת, אם הבקשה תאושר והמתמחים לא ישובו לבתי החולים, עשויים להינקט נגדם הליכים פליליים.
רפואה במשבר - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות :
למרות הבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד דורון יפת מפרקליטות מחוז תל אביב, נראה כי בית המשפט יעסוק בה רק לאחר הדיון בבג"ץ המתמחים, שצפוי להיערך מחר.
לאורך המאבק, חששו הרופאים המתמחים מפני מהלך משפטי שכזה, אך משום שלטענתם, הם פעלו בכפוף להחלטת בג"ץ, אין הם מתכוונים לחזור כעת לעבודתם. "בבתי החולים לא ימצאו אותנו", אמר רופא מתמחה מהמרכז שטען שהוא ועוד רבים אחרים מתכוונים להגיע לתחנות המשטרה כמפרי חוק, "אם יכריחו אותנו לשוב לעבודה בניגוד לרצוננו, נגיע באזיקים למשטרה".
מבחינה משפטית, ברגע שהמתמחים התחייבו בפני בית הדין שלא להתפטר עד למועד מסוים והמועד לא הגיע, עלול מתמחה שלא הגיע בפועל לעבודה להיות מוגדר כמבזה בית המשפט, ויכול להינקט נגדו הליך בגין זאת. המתמחים שנעדרו מעבודתם יכולים על פי חוק לספוג קנס בן מאות עד אלפי שקלים, כאשר אפשרות נוספת, שלא תינקט קרוב לוודאי, היא עונש מאסר.
ד"ר יניב דותן, מתמחה בבית החולים בני ציון, הביע תקווה "שלא יוציאו צווים ושלא ניענש כי מבחינתי לא ביזיתי את בית הדין. אני עדיין לא יודע מה אעשה, אבל אני לא חושב שאגיע לעבודה. אם זה יקרה, זה אובדן יסודי של חופש וחירות האזרח בישראל ואני עלול לקחת את החוק לידיים ולעשות מעשים שעושים רק כשדוחקים מישהו לקצה הצוק. קשה לי להפר חוק כרופא ואזרח שרוצה לשמש דוגמא, אבל אם זה יקרה, אני מניח שאעשה מעשה קיצוני שלעולם לא חשבתי שאעשה אותו".
מוקדם יותר היום, אמר ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, כי "זה מצב לא פשוט ואני חוזר על אותה עמדה שלי שאומרת: אם רופא רוצה להתפטר, צריך לאפשר לו. המערכת הייתה צריכה כבר להתארגן לפני מספר חודשים, רופאים הם לא עבדים, ולדעתי המערכת לא נערכה מספיק".
אידלמן הוסיף כי "אנשים חיים באשליה שאפשר להוסיף להסכם שהושג הרבה דברים מבלי שזה יבוא על חשבון דברים אחרים. יש אנשים שירצו את ביטול ההסכם ויש שלא, אבל כולם צריכים להבין את העובדות - אי אפשר ליהנות מכל העולמות. אם ההסכם יתבטל, כל ההישגים גם ירדו לטמיון".
עוד לפני כן, גשם המחאות שהציף היום את מערכת הבריאות, במרכז ובפריפריה כאחד, הביא הבוקר את סגן שר הבריאות, ח"כ הרב יעקב ליצמן, לפגישת עדכון עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
אתמול הצטרפו למאות המתמחים גם למעלה מ-100 רופאים מומחים, שהגישו מכתבי התפטרות. משרד הבריאות דרש מבית החולים רמב"ם להורות על עשרה מהם לעזוב מיד את עבודתם, אולם בית החולים הודיע היום שהוא מסרב
לציית להוראה. במקביל, השביתו הרופאים את פעילות בית החולים לכשעתיים, עד 10:00 בבוקר.
ל-ynet נודע כי מנהלי בית החולים רמב"ם לא קבעו מועד לשיחות עם אותם עשרה רופאים מומחים, בהן יודיעו להם על סיום עבודתם באופן מיידי. משום כך, נשללו החששות של ועדי הרופאים בבתי החולים השונים, לפיהן מנהל שיעכב את אותה הוראה, ייענש.
בנוסף למחאות בבתי החולים בדרום, התכנס גם ועד הרופאים בבית החולים בני ציון בחיפה לישיבת חירום. חברי הוועד כינו את פעולת משרד הבריאות "ציד מכשפות", והביעו הערכה להנהלת רמב"ם, על בלימת המהלך.