שתף קטע נבחר

 

מכתב המתמחים: גמזו, תתפטר

המתמחים החלו להחתים את עמיתיהם על מכתב למנכ"ל משרד הבריאות: "אל תעמוד מנגד כשזה קורה במשמרת שלך". פרופ' יורם לס: "ליצמן שליח של האדמו"ר מגור"

בשעה שמאבק הרופאים המתמחים מגיע היום (ה') לדיון בבג"ץ בהרכב של שלושה שופטים וגם בית הדין לעבודה דרש מהם להסביר עד השעה 13:00 מדוע הם נעדרים מבתי החולים, פותחים המתמחים חזית נגד מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו. במכתב שהגיע לידי ynet, שמועבר בין מתמחים ומומחים, קוראים לו הרופאים להתפטר ולהצטרף למאבקם.

 

משבר ברפואה - הכתבות האחרונות:

גם מתמחים בסורוקה נטשו: "המשבר כאן"

בית הדין למתמחים: הסבירו למה נטשתם

מנכ"ל משרד הבריאות: רמזו שאתפטר, לא אנטוש

 

"ההתנהלות ברוטלית, מזלזלת, מאיימת וחסרת מוסר" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"ההתנהלות ברוטלית, מזלזלת, מאיימת וחסרת מוסר"(צילום: מוטי קמחי)

 

"רוני היקר", נפתח המכתב, "אנו, מאות ואלפים מחבריך, חשים שכלו כל הקיצין, ואין להשלים עוד עם התנהלות ברוטלית, מזלזלת, מאיימת, חסרת מוסר של אסופת אישים פוליטיים, המנסים להציג את הרופאים כאויבי האומה. במשך חודשים ארוכים נענינו לבקשותיך והפצרותיך לקיים הידברות כנה ותמת לב עם המופקדים על כך במשרדי הממשלה. ראינו בך בשר מבשרנו וידענו שתעשה הכול למנוע פגיעה אישית או קולקטיבית בנו, חבריך".

 

עוד ידיעות שעלו בערוץ החדשות:

 

"מנסים להציג את הרופאים כאויבי האומה" (צילום: אבישג שאר- ישוב) (צילום: אבישג שאר- ישוב)
"מנסים להציג את הרופאים כאויבי האומה"(צילום: אבישג שאר- ישוב)

 

עוד כותבים לו הרופאים: "כעת אנו מצפים ממך לעמוד לצדנו. דווקא ברגעים הללו, חשוב שקולך, כרופא מספר אחת בישראל, יישמע בקול רם וברור. אלפי רופאים ומאות אלפי חולים מצפים ממך לעשות את המעשה הטבעי המתבקש ולהצטרף לקריאה המשותפת לכולנו למנוע את הרס הרפואה הציבורית. הזלזול ברופאי ישראל עלול להביא לאסון ממשי. אל תעמוד מנגד כשזה קורה במשמרת שלך. רוני, אנו מחכים לך. חבריך הרופאים". נכון לעכשיו, לא ברור כמה חתימות נאספו. תגובתו של פרופ' גמזו למכתב טרם התקבלה.

 

השר לשעבר: זה סקנדל 

שר הבריאות לשעבר, יעקב בן-יזרי, אמר בשיחה עם ynet כי אם הגענו למצב שבו צריך לפטר 10 מומחים ברמב"ם ולקרוא לסגן המנהל של בית החולים לשימוע, אזי "הגענו למצב של אנרכיה. אני חייב לציין שהצעד האחרון של סגן שר הבריאות היה מביש ומעליב".

 

מזדהים עם המאבק. סטודנטים לרפואה מפגינים באיכילוב  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מזדהים עם המאבק. סטודנטים לרפואה מפגינים באיכילוב (צילום: מוטי קמחי)

 

בן-יזרי מאשים במשבר את משרד הבריאות, משרד האוצר וההסתדרות הרפואית. "המשבר נובע לדעתי קודם כל מכך שאין שר בריאות - לא שומעים אותו, לא רואים מעורבות שלו. באשר לגופים, משרד הבריאות לא מסוגל להתמודד עם האוצר. אני זוכר גם בתקופה שלי ששום דבר לא היה עובר בקלות, ונאבקתי על כל דבר ודבר כשזה נגע לתקציבים למערכת הבריאות", אמר. 

 

הוא האשים את ההסתדרות הרפואית בכך שזנחה את המתמחים: "הם ניהלו משא ומתן כביכול למען שיפור מערכת הבריאות וישראל, הוספת מיטות, תקנים בבתי חולים, ובסוף סיכמו על כסף, והזניחו ציבור גדול ומסכן. המתמחים הוזנחו, ולא ייתכן שעל גבם הכול צריך להתנהל. זה באמת סקנדל גדול. למרות אהבתם למקצוע, הם לא מעריכים את זה בבריאות ובאוצר".

 

"אין שר בריאות. לא שומעים אותו, לא רואים מעורבות שלו" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"אין שר בריאות. לא שומעים אותו, לא רואים מעורבות שלו"(צילום: אלכס קולומויסקי)

  

כשלמשבר הנוכחי לא נראה אופק, מספר שר הבריאות לשעבר כיצד היה מנסה להגיע להבנות אילו היה מכהן כיום בתפקיד. "הייתי קורא לכל הצדדים ועושה אתנחתא. לא באמצעות ביהמ"ש העליון, עם כל הכבוד למערכת, ובלי התפטרויות. צריך הפסקה של חודש ימים, במהלכה ימצאו גורם שלישי וניטראלי שמוסכם על כל הצדדים שפסיקתו תחייב את כל הצדדים. את מה שנעשה אין להשיב, צריך להסתכל על מחר בבוקר, ולהחזיר את מערכת האמון בין כל הגורמים והצדדים".

 

"ליצמן - משת"פ של האוצר" 

פרופ' יורם לס, מי שכיהן כמנכ"ל משרד הבריאות, קובע בשיחה עם ynet כי הכישלון בניווט המשבר מתחיל מלמעלה. "אנחנו נמצאים היום במצב חסר תקדים, בו כל אחד מהעובדים יוצא ביוזמה משלו והכול תוהו ובוהו. אין שר בריאות בישראל, וההסתבכות המטופשת הזו כל הזמן נופלת על בתי המשפט. בתי משפט יפתרו העניין? זו בעיה קלאסית של יחסי עבודה וכסף, ולא עניין של פלפולים משפטיים", אמר.

  

"במשרד בריאות נורמלי, שר הבריאות או אפילו סגן השר צריך להתייצב בראש העובדים שלו ולהילחם עד חורמה במשרד האוצר", קבע לס. "ברור שמבחינת משרד האוצר הם עושים את העבודה שלהם - להרוס את מערכת הבריאות, שמבחינתם היא נטל כלכלי. מכולה בנמל אשדוד יותר חשובה למשרד האוצר מחולה ששוכב בבית החולים, אז הם עושים את העבודה שלהם, ומי צריך לאזן אותם? משרד הבריאות", הסביר מנכ"ל המשרד לשעבר.

  

סגן השר ליצמן. "שליח של האדמו"ר מגור ושל החרדים" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
סגן השר ליצמן. "שליח של האדמו"ר מגור ושל החרדים"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

הוא מתח ביקורת חריפה על התנהלותו של ליצמן: "במקום זה נוצר מצב מוזר, שבעצם בהיעדר שר בריאות, סגן שר הבריאות משתף פעולה עם האוצר נגד העובדים שלו. הוא בכלל שליח של האדמו"ר מגור ושל החרדים. לפני כמה חודשים הוא לקח חלק ניכר מהכסף ששייך לכל הציבור בסל שירותי הבריאות, והעביר את זה למשהו שטוב לילדים. למה הוא עשה את זה? כי איפה יש הרבה ילדים? במגזר שלו. זה מאוד תמוה. הוא היה עד לפני מספר שנים יו"ר ועדת הכספים. הראש שלו בכספים. הוא בראש של האוצר ולא מבין במערכת הבריאות".

  

לדברי פרופ' לס, יש לפתוח את ההסכם שנחתם בין ההסתדרות הרפואית לאוצר. "יש פה הסכם גרוע. אנשים היום עובדים בקצב של האינטרנט, וזורקים להם הסכם ל-9 שנים. זה מגוחך לאנשים צעירים. את ההסכם הזה צריך לפתוח למרות שהאוצר יתעלף, ולהכניס לתוכו סעיפים על מנת שאדם צעיר ייכנס למערכת עם ראש מורם וירגיש שיש לו עתיד. היום ההסכם הזה משפיל אותם. תלוש זה דבר שיכול להעליב עובד, שלא לדבר על הפנסיה שמבוססת על המשכורת המגוחכת של שעות העבודה הרגילות".

   

לדבריו, הפתרון למצוקה יכול להגיע מלמעלה. "במצב הנוכחי, לפחות על הנייר ישנו שר. נכון שהנושא הזה לא מעניין אותו, אבל אולי בגלל שהוא גם ראש ממשלה יש לו כוח לכפות דברים. אם הוא יזמן ישיבה, יבואו, אם תהיה ישיבה של החלטות אז הן יתבצעו, אבל הוא לא עושה כלום בשלב זה". "יש פה טירוף מערכות", קובע לס. "ההסתדרות הרפואית לא מייצגת את הרופאים, משרד הבריאות לא מייצג את הבריאות, ורק האוצר חוגג כמובן כי הם מקצוענים בתחומים האלה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראו בו "בשר מבשרם". גמזו
צילום: אוהד צויגנברג
מתמחים מסורוקה מזדהים
צילום: אילנה קוריאל
הקרב חוזר לבית המשפט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים