מעט פחות עניים: 837 אלף ילדים מתחת לקו העוני
דו"ח העוני מצביע על ירידה קלה במספר העניים, "אבל התמונה עגומה", הודה שר הרווחה. כ-20% מהמשפחות עניות, יותר משליש מהילדים עניים וחומרת העוני עלתה בקרב משפחות עובדות. מנכ"לית הביטוח הלאומי: מקום לא מכובד ב-OECD
שיפור קל - אבל לא מספיק: שר הרווחה, משה כחלון, ומנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, הציגו הבוקר (יום ה') את דו"ח העוני לשנת 2010, שמצביע על ירידה במספר העניים, כולל ילדים. עם זאת, כחלון הודה: "התמונה הכללית עגומה. קצת פחות מ-20% מהמשפחות בישראל עניות, כשליש מהילדים עניים". ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.
על פי "דו"ח ממדי העוני והפערים החברתיים לשנת 2010", שהוצג במסיבת עיתונאים בבית סוקולוב בתל אביב, ב-2010 היו בישראל 433,300 משפחות עניות שבהן חיו 1,733,400 נפשות, מהן 837 אלף ילדים. שיעור העוני של משפחות ירד מ20.5% ל-19.8%. ירידה מסוימת נרשמה גם בשיעור הילדים העניים - מ-36.45% ל-35.3%.
בקרב אוכלוסיית הקשישים, ירד שיעור העניים מעט מ-20.1% ל-19.6%, אולם מצבם של אלו שנותרו עניים החמיר. גם בקרב האוכלוסייה הערבית ישנו שיפור קל. שיעור העוני של המשפחות העובדות, לעומת זאת, נותר כמעט ללא שינוי וירד מ13.4% ל-13.2%. המדדים לעומק העוני וחומרתו עלו אצל המשפחות העובדות העניות ב-2010.
מדובר בחזרה לרמות העוני של 2007 ו-2008, אחרי עלייה במספר העניים בשנת 2009. עם זאת, מדד עומק העוני עלה מ-35.5% ל-35.9%. שיעור העוני של משפחות שבהן ארבעה ילדים ויותר ירד בכ-2.5%, ככל הנראה לאור העלייה בקצבאות הילדים והתאוששות שוק העבודה.
קו העוני למשפחה בתי שתי נפשות עומד על הכנסה של 3,861 שקלים בחודש. למשפחה בת ארבע נפשות 6,178 שקלים ולמשפחה בת שש נפשות 8,205 שקלים.
"עוני זה לא גזירת גורל", אמר שר הרווחה בפתח דבריו, "אין אנשים שנולדים עם גנים של עניים". הוא הוסיף כי באמצעות התערבות של הממשלה במדיניות הכלכלית, ניתן "להוריד את ממדי העוני לממדים שלא יביאו אותנו למקומות שאנחנו נמצאים בהם כיום".
בין מכסיקו לצ'ילה
מנכ"לית הביטוח הלאומי אמרה כי הדו"ח חיובי ומצביע על מגמת שיפור וציינה כי בדו"ח הבא צפויות תוצאות טובות יותר, בעקבות פעילות הממשלה בשנת 2011. עם זאת, היא הודתה כי "יש עוד דרך ארוכה ללכת. מונחי העוני הם דו-ספרתיים, ומדינת ישראל לא צריכה להסכים להם".
דומיניסיני הוסיפה כי מצבם של העניים השתפר וחומרת העוני ירדה. "מצב הילדים העניים בהחלט לא טוב, אבל השנה זה ירד באחוז שלם. אין ספק שיש פה בשורה בנושא הזה", אמרה. על העוני בקרב הקשישים היא אמרה כי "הלב והדעת לא סובלים לראות אנשים קשישים במדינה הזו שאינם יכולים להתקיים".
מנכ"לית הביטוח הלאומי ציינה כי בהשוואה למדינות אחרות ב-OECD, ישראל נמצאת במקום לא מכובד: "היא אחרונה לפני מכסיקו. לא היינו רוצים כמדינת רווחה להימצא בקיצון הלא טוב. לגבי מדד ג'יני, אנחנו נמצאים טיפה יותר נמוך – ואתם יודעים למה, צ'ילה הצטרפה ומצבה יותר גרוע, אז בגללה אנחנו נמצאים במצב יותר טוב במדד".
לסיכום, קראה דומיניסיני לממשלה לקדם בסדר העדיפויות את סוגיית העוני:
"זה צריך להיות על סדר היום של הממשלה, יום יום על האג'נדה המרכזית שלה, כתוכנית ארוכת טווח, כי לא ממגרים עוני לא ביום ולא בשנתיים". היא ציינה כי אם הממשלה תיישם את המלצות דו"ח טרכטנברג ותפעל כדי להקל על מצוקת הדיור, הדבר עשוי לסייע במאבק בעוני.
בשנת 2009, לפי דו"ח העוני שפורסם בשנה שעברה, חיו בישראל 1,774,800 עניים - רבע מכלל האוכלוסייה. בשנה זו ירדו אל מתחת לקו העוני כ-15 אלף משפחות, רובן מרובות ילדים.
Read this article in English