שתף קטע נבחר

גברים מהמשרד ונשים מהמטבח - על דעה קדומה

רגע לפני שאתם נכנסים לריאיון עבודה, זכרו: למרות שהשנה 2011, הסטריאוטיפים לא הלכו לשום מקום. לא פעם, נשים נתפסות כאמהות, בעוד הגבר הוא הצייד המפרנס. איך בכל זאת נצליח לזכות ביחס אובייקטיבי? מדריך

הגעתם לריאיון עבודה. כולכם נרגשים ומצוחצחים ונערכים ליצור את הרושם הטוב ביותר שתצליחו כדי לקבל את התפקיד. רק מה, דבר "קטן" גדול מאוד ששכחנו - הדעה הקדומה אודותינו מתחילה הרבה לפני שרגלינו דרכה על סף חדר הראיונות.

 

 

צבע העור שלנו, ארץ המוצא שלנו, הגיל שלנו, המין שלנו, כל אלו משפיעים על הדעה של האחר אודותינו. אני רוצה להתמקד בהבדל מולד, בלתי ניתן להסוואה כבר מהפנייה הראשונה שלנו לתפקיד - בנים מול בנות.

 

שלוש חליפות

מחקר מרתק שנערך בראשית שנות ה-60 בארצות הברית בתחום הבדלים מגדריים בין גברים ונשים, בחן את התפיסות והסטריאוטיפים הקבועים בנו - נשים וגברים, לגבי בנים ובנות.

 

במחקר, הולבש תינוק בן שבועיים בחליפה ורודה. כ-370 איש, היו צריכים להתבונן על התינוק ולתת לו תכונות אופי משוערות. בין התכונות שהועלו - רגשנית, עדינה, יפה, מתוקה, חמודה, שברירית, וכאשר התינוק בכה - בכיינית, מניפולטיבית וכיוב'.

 

בקבוצת המחקר הבאה, הולבש אותו תינוק בחליפה כחולה. כ-370 אנשים עברו הפעם על פני התינוק והתבקשו שוב להעלות תכונות אופי משוערות לגביו. בין התכונות - חזק, אמיץ, עיקש, חכם, חמוד, מתוק, יפה, מצליחן. כאשר בכה - יודע לעמוד על שלו, אסרטיבי, משמיע את קולו.

 

בקבוצה השלישית שנבדקה, הולבש התינוק בחליפה צהובה. הפעם, האנשים שעברו על-פני התינוק אמרו שאין ביכולתם לשער מהן תכונות האופי של תינוק כה קטן. מחקר זה מראה עד כמה אנו נוהגים לתייג תכונות סטריאוטיפיות לגברים ולנשים.

 

יותר מכך, כאשר לאנשים לא היה צבע שסייע להגדיר את מין התינוק, הם לא ידעו כיצד להעריך את התכונות ויש בכך כדי ללמד כמה אנו נעזרים בסממנים חיצוניים כדי לתייג אנשים ונשים.

 

הנחות בסיסיות שגויות

המין שלנו - זכר או נקבה, מציב אותנו אוטומטית בעמדות שונות, סולל לנו אפשרויות שונות לקריירה והכנסה שונה.

התפיסות המוקדמות שיש לנו כלפי בנים ובנות, הנחות הבסיס שאנו משערים לגבי התנהגות של בן או בת, ישפיעו מאד גם על התפקידים שיוצעו להם בקריירה ועל הציפיות שהם מצפים מעצמם.

 

ידידה שלי, ד"ר חזן, בחורה עם רקורד מרשים של עשייה בתחום המקצועי שלה, מחויבת לנסוע לחו"ל לעיתים מזומנות כמנחת קבוצות מנהיגות נשים באו"ם. היא מספרת בחיוך שכאשר בן הזוג שלה נשאר עם בנה בארץ, כשהיא חוזרת ניגשים אליה השכנים ברחוב בפליאה ומספרים לה שכשהייתה בחו"ל, בן זוגה טיפל כיאות בילד ואפילו הבית היה מסודר.

 

להבדיל, כאשר בן הזוג שלה נוסע לעיתים לחו"ל, כשהוא חוזר לארץ, אף אחד לא מספר לו שרעייתו רחצה כלים והילד הלך נקי לגן. כאשר אנו מגיעים לראיון עבודה, אנו לא יכולים ולא אמורים להסוות את המין שלנו. רק מה, כדאי להבין שיש דעות קדומות מובנות אצל כולנו- מראיינים ומרואיינים כאחד.

 

אם אתם רוצים לזכות ביחס "אובייקטיבי" כמה שניתן שפחות גולש לדעות קדומות נוספות, למה כדאי לשים לב?

 

1. שפת הגוף שלכם: היו ערים למחוות, לתנועות, לאופי הישיבה שלכם. מה הם משדרים? בת אשר תיגע לאורך כל הראיון בשיער שלה, תשדר פחות מקצועיות ואוטומטית תעמיק סטריאוטיפיים מגדריים שיחושו המראיינים לגביה.

 

2. צבעים - לריאיון עבודה "קונבנציונלי" כדאי להתלבש על בסיס של גווני שחור-לבן או כהה ובהיר - קלאסי. שימוש בצבעים המשויכים בתת מודע למין הנשי או הגברי, יעמיק באופן בלתי מודע את התפיסה של האחר אותנו על בסיס המין שלנו.

 

3. היו אסרטיביים מבחינת השאלות הנשאלות לגביכם. הציבו גבולות מבחינת החדירה לפרטיות. לצערי, גם היום, לאחר שהחוק הגדיר זאת בצורה ברורה, עדיין נשים נשאלות שאלות חודרניות על כוונתן להיכנס להיריון, נבדק האם יש להן עזרה אם הילד חולה ועל ונשאלות שאלות שמתויגות בתפיסות שלנו את תפקיד האשה מול תפקיד הגבר.

 

4. התמקדו בעשייה המקצועית שלכם וכוונו את הראיון אליה ופחות לסיפורים אשר משבצים אתכם במשבצת "גברית" או "נשית".

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. ניתן לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזו חליפה הלבישו לו?
צילום: shutterstock
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים