שתף קטע נבחר

תביעת תקדים מהראל: שלמו פונדקאות להומואים

רן ומורן ידעו שהדרך היחידה שבה יוכלו להקים משפחה כזוג גברים היא פונדקאות בחו"ל. לאחר ששילמו יותר מחצי מיליון שקל, נולדו להם בשבוע שעבר תאומים. כעת הם תובעים את הביטוח שסירב לטענתם לפצותם למרות הפוליסה שבידם. הראל בתגובה: "הכיסוי לפרוצדורה רפואית בגוף המבוטח בלבד"

צעד נוסף במאבק למען פונדקאות לזוגות הומוסקסואלים בישראל? בימים אלה הוגשה תביעה תקדימית על ידי רן גבריאל זיוון כנגד הראל להחזר הוצאות הפריה ופונדקאות בחו"ל.

 

לפני כשבוע וחצי נולדו לרן (33) ולבן זוגו מורן (30) זוג תאומים, איה וינאי, באמצעות אם פונדקאית באמרילו שבטקסס. בימים שבהם המתינו לטיסה לארצות הברית ובזמן השהייה שם, בציפייה לפגוש בילדיהם לראשונה, נאלצו השניים להקדיש זמן למאבק כדי לכסות לפחות חלק מהעלויות האדירות של הליך הפונדקאות כולו - אשר הגיעו עד כה לכ-600 אלף שקלים.

 

פונדקאות להומואים בישראל - תמונת מצב:

 

דרכם של בני הזוג אל האבהות החלה לפני כשנתיים, לאחר חמש שנים של זוגיות. "החלטנו שהבשילו התנאים להביא ילד לעולם", מספר רן גבריאל זיוון ל-ynet מטקסס, שם התאומים עדיין מאושפזים בפגייה. "לאחר שלמדנו את הנושא הבנו שבפנינו שתי אפשרויות, אימוץ ופונדקאות. גורמים רבים שהתייעצנו איתם הסבירו לנו שהחוק בישראל אכן מאפשר לזוג גאה להגיש בקשה לאימוץ, אך בפועל מועמדותם תידחה תמיד לסוף הרשימה בכל פעם שיצטרף זוג סטרייט, ועל כן ההמתנה נצחית".

 

באותם ימים התקיים בארץ כנס של המרכז הגאה, שעיקרו עסק בהורות משותפת ובפונדקאות. "בן זוגי ואני השלמנו מהר מאוד עם ההבנה שאיננו רואים בהורות משותפת אפשרות, לאור הצורך להכניס אישה אחרת לתוך הזוגיות. בצר לנו, פנינו לאפשרות האחרונה, פונדקאות".

 

באותו כנס הבינו השניים כי החוק בארץ מגדיר את הזכות להגשת בקשה לפונדקאות רק לזוג "גבר ואישה" (ועל כך מתקיים היום מאבק ציבורי למען פונדקאות להומואים בישראל, וכנס ראשון של תומכי המאבק ביום ג' הקרוב במרכז הגאה), ופנו לחברה אמריקאית המלווה זוגות בתהליך הפונדקאות בארצות הברית.

 

כמה משלמים על ילד?

כדי להגשים את חלומם להקים קן משפחתי משלהם, נאלצו בני הזוג לשאת בעלויות גבוהות לחברה המלווה את התהליך ומתארת פונדקאית מתאימה, לקליניקה המטפלת בשאיבת ביציות התורמת, בהפריה החוץ-גופית ובהחזרת הביציות לגוף האם הפונדקאית. על עלויות אלו נוספו הוצאות על בדיקות רפואיות, טיסות ושהייה בחו"ל לצרכים רפואיים.

 

"כדי להשיג 600 אלף שקל", מספר גבריאל זיוון, "קודם כל ממשכנים את הבית עד המקסימום האפשרי ומושכים את הכסף, אחר כך פונים להורים ולאחותי, שעזרה לא מעט, וכשמגיעים לגרושים האחרונים לוקחים עוד הלוואה עוד שתיים מהבנק. מרגע שהחלטנו שיוצאים לדרך, צמצמנו כל הוצאה שנראתה כמותרות, מיעטנו בבילויים ואיתרנו תמיד רכישות במבצעים.

 

"עד עכשיו לא סיפרנו כמעט לאיש מהן העלויות המלאות של התהליך, אולי אפילו קצת התביישנו בכך שזהו הסכום שאנו נאלצים להוציא כדי להביא ילדים לעולם".

 

באפריל השנה התבשרו בני הזוג כי הפונדקאית בהריון, ונושאת ברחמה תאומים - אחד מכל זרע של אחר (לגופה הוחזרו שתי ביציות, לבקשתם וללא תוספת עלות לתהליך, כל אחת הופרתה בנפרד מזרע של אחד מבני הזוג). רן ומורן הגיעו לארצות הברית פעמיים, כדי להיפגש עם הפונדקאית, לחוות עמה את הלידה ולהשיב את ילדיהם לארץ. כעת, עם סיום ההליך המשפטי של אישור האבהות בישראל, יוכלו לצאת יחד לדרך הביתה.

 

"אני לא חושב שהמציאו בעברית מילה שמתארת את הרגע הראשון שלאחר הניתוח הקיסרי, שבמהלכו שהינו שנינו בחדר", מתאר גבריאל זיוון, "ואת הרגע שבו שני פלאי התבל הקטנים האלה הונחו זה לצד זה על שולחן קטן, נוקו ואורגנו. לצד הקלה מטורפת, שהנה זה קורה והם בריאים, נושמים, שלמים ושלנו, ולצד הרצון המטורף לחבק אותם ולהריח אותם - הרגשנו שדרך ארוכה, מלאת רגעים קשים והחלטות קשות, דרך יקרה מאוד שהשקענו בה את כל מה שיש לנו - הגיעה לסופה, ולסוג של התחלה חדשה".

 

"השקענו את כל מה שיש לנו". רן (משמאל), מורן והאם הפונדקאית ()
"השקענו את כל מה שיש לנו". רן (משמאל), מורן והאם הפונדקאית

 

"הסיפור המתסכל האמיתי התחיל"

את תהליך אישור האבהות החלו בני הזוג כבר ביולי השנה, אז פנו לעו"ד ויקטוריה גלפנד לשם פתיחת תיק בפרקליטות נגד המדינה וקבלת פסק דין המאשר ביצוע בדיקות גנטיות. במהלך הפגישה הציעה עו"ד גלפנד לשניים כי יבחנו ביטוחים רפואיים שברשותם, אולי יוכלו לכסות את העלויות הרבות בתהליך, שלהן התווספו כעת עשרת אלפים שקלים נוספים לעלויות בדיקת האבהות.

 

גבריאל זיוון פנה במכתב אל קופת החולים מאוחדת שבה הוא חבר ומשלם על ביטוח מורחב. לאחר שבועיים התקבלה תשובת הקופה, שעל פיה "מאחר והליך פונדקאות אינו נכלל בשרותים הניתנים בתוכנית הביטוח 'מאוחדת עדיף' וביטוח 'מאוחדת שיא', אין זכאות להחזר בעבור השירות המבוקש".

 

גבריאל זיוון מציין כי לא הופתע מהתגובה, לאור אי-ההצלחה בתביעה דומה שהגישו איתי פנקס ויואב ארד נגד מכבי, בני הזוג שעתרו בשנה שעברה לבג"ץ להתרת פונדקאות להומואים בארץ.

 

בנקודה זו "מתחיל הסיפור המתסכל האמיתי", לדברי גבריאל זיוון. "במקביל לפנייה למאוחדת, פניתי במייל לחברת הראל, וביקשתי לתבוע החזר כספי בגין שני סעיפים בפוליסת הביטוח הרפואי שבה אני מבוטח במסגרת עבודתי. הראל הפתיעה בתשובה מאוד- מאוד מהירה - ביום שבו הועברה התביעה למוקד התביעות, יצאה חזרה תשובה לקונית במשפט אחד, האומר כי אינני עומד בתנאי הפוליסה. התשובה המהירה לא רק שהכעיסה, אלא בעיקר לימדה על מידת הרצינות שמייחסת הראל לפנייה".

 

הסעיף הראשון בפוליסה שבשלו תבע גבריאל זיוון החזרת העלויות, עוסק בהחזר בסך כמה אלפי שקלים שישולם לכל מבוטחת בגין טיפול הפריה חוץ-גופית שתעבור. על סעיף זה ענתה חברת הראל לטענתו כי בפוליסה מדובר במבוטחת ולא במבוטח, ועל כן גבריאל-זיוון אינו זכאי לתשלום לכאורה. על כך הבהירה, לדברי גבריאל זיוון, עו"ד גלפנד כי מדובר באפליה לכאורה של הראל, הנוגדת פסיקות קודמות שאסרו על ניסוח סעיפי ביטוח בלשון זכר או נקבה.

 

הסעיף השני המדובר עוסק ב"טיפולים מיוחדים בחו"ל", ומגיע להחזר של עד 150 אלף דולר. "הסעיף דורש שיתקיים רק אחד משני תנאים. הראשון - שלא ניתן לבצע את הטיפול המיוחד בישראל, או שההמתנה לביצועו בארץ ארוכה משמעותית , או שסיכויי ההצלחה לטיפול בחו"ל גבוהים משמעותית. בסעיף זה עמדתי כמובן, כי הרי מבחינה חוקית לא ניתן לבצע את התהליך בארץ. והתנאי השני - קבלת אישור מראש על סמך המלצה של רופא מומחה בתחום".

 

מסעיף זה, על פי גבריאל זיוון, התעלמה חברת הראל באותו שלב.

 

"רצון מטורף לחבק אותם ולהריח אותם". מורן ורן עם איה וינאי ()
"רצון מטורף לחבק אותם ולהריח אותם". מורן ורן עם איה וינאי

 

הצורך באבהות - "גחמה אישית"?

פניות טלפונית שעשה גבריאל זיוון אל הראל פתחו לטענתו שרשרת דיונים שבמהלכה ניתנו לו תשובות שונות מנציגי החברה. תחילה טענו, לדבריו, כי לא מדובר ב"אירוע רפואי". "כששאלתי מדוע הפריה חוץ-גופית של אישה נחשבת כאירוע רפואי", אומר גבריאל זיוון, "טענה הנציגה כי מדובר ברצון החופשי של שנינו לשפר את חיינו. כשהגבתי בכעס על האמירה שלפיה כשגבר רוצה ילדים מדובר בגחמה אישית, היא התנצלה ואמרה שהיא חוזרת בה מדבריה, ואכן מדובר באירוע רפואי, אך אין 'צורך רפואי'. אז הפניתי אותה שוב לחוסר היכולת לבצע את ההליך בארץ".

 

אך כאן לא תמו התלאות, לדבריו. אם יתבעו לפי הסעיף הראשון, אמרה לטענתו נציגת הראל, יוכלו לקבל החזר כלשהו, אך לא ישולם להם על "טיפולים מיוחדים בחו"ל", כיוון שאלו לא כוללים טיפולי הפריה. בפוליסה שמחזיק גבריאל זיוון, לדבריו, אין כל הסתייגות כזו ומדובר ב"פרצה" שתוקנה בפוליסות קיבוציות אחרות לאחרונה, אך כיוון שהתשובה הראשונה של חברת הביטוח היא שקובעת, לא ניתן עוד לשנות את התשובה. "בימים האחרונים גילינו זוג נוסף שעבר הליך פונדקאות ושניהם מבוטחים ממקומות העבודה כבר שנים רבות. גם בפוליסות שלהם אין התייחסות לפונדקאות ולהפריה, ולכן הם אכן זכאים להחזרים".

 

בתגובה לערעור נוסף שהגיש על התשובה שניתנה לו, הגיע מה שמבחינתו היה "מכתב מקומם עוד יותר, שוב לקוני ולא עוסק בטענות לגופן. במכתב נטען שוב כי אינני עומד בתנאי הביטוח, והפעם הגדילו לעשות וטענו כי התשובה הייתה זהה גם אם היה מדובר בזוג סטרייטים, וכי היא לא מושפעת מהיותנו זוג גברים.

 

"עצם העובדה שמצאו לנכון לציין כי תשובתם אינה נובעת מהיותי הומו, חצופה ומקוממת. אני רוצה לראות אפרו-אמריקני בארצות הברית שיקבל תשובה מחברה כלשהי שתציין שאין קשר להיותו 'כושי'. בעצם הניסוח יש חשיבה מפלה, בעוד שאני לא התייחסתי כלל לעובדה זו קודם לכן.

 

"אני די בטוח שהחברה הייתה מנסה להתחמק מתשלום תביעת ביטוח גם לזוג סטרייטים, אבל לתחושתי נראה שהקלות שבה הדברים נלקחים, הצורך להזכיר את היותנו הומואים וההתעלמות שזכינו לה נבעה גם מההנחה שזוג הומואים 'סטנדרטי' כמונו לא יעז לעשות רעש ופשוט ירד מהנושא".

 

לצד השמחה וההתרגשות עם הולדת התאומים, הוא מוצא את עצמו כועס, מתוסכל ומיואש. לפני כשבועיים וחצי הגיש תביעה נגד הראל באמצעות עו"ד אמיר כצנלסון.

 

"בעודי ממתין לדבר המדהים בעולם שיקרה לי", הוא אומר, "מצאתי את עצמי מנהל מלחמה בניסיון להביא את הראל להתייחס אלי לפני הגשת תביעה. אבל הם כנראה פשוט לא פנויים לזה, ומניחים שבסוף אותש ואוותר. 

 

"אחרי לידת התאומים, אין דבר יותר חשוב בחיי מהם, ואני מחכה שיצאו מהר מהפגייה ויתחילו חיים מאושרים להורים שמוכנים ורוצים לתת להם הכל. אבל אמשיך להילחם על מה שמגיע לי בצדק, ולעורר זוגות נוספים שמשלמים שנים לביטוחים רפואיים פרטיים. הגיע הזמן שיבדקו מה הם זכאים לקבל בתמורה".

 

מחברת הראל נמסר בתגובה: "תכליתה של פוליסת ביטוח בריאות בכלל וכך גם פוליסת הבריאות הפרטית שרכש המבוטח, הינה מתן כיסוי ביטוחי במקרה של מחלה ו/או צורך בטיפול רפואי הנובע מבעיה רפואית של המבוטח ונערך בגופו. כך לגבי טיפולים בארץ, או בחו"ל. לשמחתנו, המבוטח בריא ואינו סובל מכל בעיה רפואית או מחלה.

 

"הכיסוי עבור הוצאות הפריית מבחנה הינו סעיף פיצוי, הנוגע לפרוצדורה רפואית שניתן לעשותה רק בגופן של נשים ובעקבות בעיה רפואית ולכן הפוליסה מתייחסת במקרה זה לנשים בלבד. לכן, במקרה שבו גבר מבוטח בפוליסה ואילו אשתו איננה מבוטחת, תביעה לפיצוי בגין הפריית מבחנה היתה נדחית, בהיעדר כיסוי ביטוחי עבור אירוע זה בפוליסה לגברים".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"להילחם על מה שמגיע בצדק". מורן, רן והתאומים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים