שתף קטע נבחר
 

חדשות הספרות: כל מה שקורה בעולם הספר

זבאלד כותב על קפקא, שירון המהפכה מתחדש, סופרים אזרבייג'אנים מגיעים לישראל והמשוררת אורית גידלי מוציאה ספר ילדים. חדשות, כותרים חדשים ואירועים ספרותיים חמים

אז מה היה לנו השבוע:

"שירון המהפכה", חוברת שירה אקטיביסטית, פרי שיתוף פעולה של "מעין", "דקה", "אתגר", "ערב רב" וקבוצת גרילה תרבות, היתה הספר הראשון של אירועי המחאה החברתית הקיץ. לאחר שנמכרו כשש אלפים חוברות, רואה אור מהדורה שנייה של השירון בפורמט מהודר של ספר בתשע-מאות עותקים. במהדורה החדשה מופיעות תוספות שלא נכללו בחוברת המקורית, והיא עדיין נמכרת במחיר סמלי של עשרים שקלים. בנוסף, הספרים והחוברות לא נמכרים דרך רשתות הספרים "סטימצקי" ו"צומת ספרים", כחלק מהתפיסה החברתית לתמוך בחנויות עצמאיות.

 

משלחת סופרים, נציגי אגודת הסופרים באזרבייג'אן, הגיעה לביקור של ארבעה ימים בישראל. אזרבייג'אן היא מדינה מוסלמית שיעית, ואילו הסופרים שהגיעו לביקור - כפי שנמסר מאגודת הסופרים העבריים - הם בעלי יחס אוהד לישראל, בדומה לרוב תושבי מדינתם. המשלחת העניקה ראיונות בבית הסופר, סיירה בירושלים וביקרה ב"יד ושם" ובמכון גנזים בבית אריאלה. כמו-כן, נערך מפגש עם תמימה כיתאנה, סופרת מוסלמית ישראלית, והסופר א.ב. יהושע הצטרף לסיור עם המשלחת בכרמל.

 

השבוע עלה לרשת אתר חדש, המוקדש לסדרת התערוכות "שיח משוררים ", שעורך המשורר יחזקאל נפשי משנת 2003. "שיח משוררים" היא סדרת תערוכות שמטרתן האדרת השירה העברית והצגתה לקהל הרחב בחינם. בכל תערוכה שולבו שירים של שלושה משוררים צעירים, לצד שלושה ותיקים ואמן אורח משתנה. הפרויקט החל בגלריה זעירה ברחוב דיזינגוף בתל-אביב, נע בין מקומות מיצג שונים, ולאחר שש שנים נערך בגלריה "גרוס". באתר החדש קובצו השירים שהופיעו בתערוכות במהלך השנים, וכן עבודות האמנות השונות.

 

הסופר הניגרי צ'ינואה אצ'בה דחה בפעם השנייה קבלת אות כבוד לאומי, שהוענק לו מטעם המדינה. אצ'בה, סופר מוערך ומבקר חריף של השלטון והמדיניות של מולדתו, עורר זעם בממשלה, אשר מנסה להציג את ניגריה כדמוקרטיה מתפתחת ונאורה. אצ'בה, שחגג אתמול (ד') את יום הולדתו ה-81, טען כי הסיבה לסירוב נובעת מכשלים בהנהגת המדינה. אות הכבוד שמוענק לאנשי עסקים, פוליטיקאים ואנשי-צבא הוצע לאצ'בה כבר בשנת 2004, וגם אז סרב לקבלו. במכתב ששיגר השבוע לנשיא ניגריה, הסביר הסופר כי הוא דוחה בצער רב את קבלת אות הכבוד, מתוקף מדיניות של שחיתות ואי-סדרים במדינה, וכי הוא חושש כי מחוז הולדתו הפך לנחלה בפשיטת רגל, ששולטים בה פורעי חוק.

 

ספרים חדשים ששווה לבדוק:

פרוזה: השבוע ראה אור הספר התשיעי בסדרת "אלדורדו" של הוצאת "כרמל". את הרומן "ארץ האש" כתבה סילביה איפרגירה, סופרת ארגנטינאית חשובה שזכתה בפרסים רבים, ותרגמה שוש נבון. הספר עוקב אחר מסעותיה של משלחת אנגלית לארץ האש - האזור הדרומי ביותר ביבשת אמריקה - על מנת לכבוש ו"לאלף" את ילידי המקום. במתח בין ציביליזציה למסורת, בין קדמה לפרימיטיביות, שתי החברות - האנגלית והאבוריג'ינית - מתחרות זו בזו על המרחב ועל צדקת הדרך.

 

"ארץ האש" מספר את סיפורו האמיתי של ג'מי באטון, נער ילידי תושב הפטגוניה, שמובא ב-1830 למלוכה האנגלית לצורך חינוכו היסודי מחדש, על פי כללי החברה הפרוטסטנטית. חזרתו של באטון אל הנחלה שלו, פותחת במאבק ערכי וחזיתי מול הכוחות הכובשים, ובפרט מול הפטרנליזם האנגלי שניסה לשנות את צורת חייהם ואת השקפת עולמם של הילידים.

 

עיון: בהוצאת "כתר" ראה אור "קמפו סנטו" של הסופר הגרמני ו. ג. זבאלד. את הספר תרגמה טלי קונס והוא כולל מסות על הסופרים האהובים על זבאלד: פרנץ קפקא, ברוס צ´טווין, ולדימיר נבוקוב וגינתר גראס. בנוסף, מופיעות בו ארבע רשימות מסע שכתב על האי שנפוליאון יצא בו אל האוויר העולם. בכל הרשימות הכלולות בקובץ ניכרים סגנונו הייחודי של זבאלד והנושאים שאליהם נמשך גם בכתיבתו הספרותית - הקשרים הסמויים מן העין בין עבר להווה, בין ספרות לזיכרון, בין הרס החיים להמשכיותם.

 

ילדים: המשוררת אורית גידלי מוציאה לאור ספר ילדים ראשון בשם "נונה קוראת מחשבות" (כנרת זמורה-ביתן). את הספר איירה איה גורדון-נוי ובו מסופר על הילדה נונה, שבאמצעות מכשיר פלאים מיוחד מצליחה לקרוא את המחשבות של הסובבים אותה, ואפילו מוצאת אהבה.

 

אירועים קרובים:

היום (ה') ייפתחו אירועי "פסטיבל תל אביב לשירה" השלישי, שיימשכו עד מוצאי שבת במסיבת סגירה חגיגית. בפסטיבל - שאינו זוכה לסבסוד מסודר - ייקחו חלק כשישים משוררים, סופרים, מתרגמים, שחקנים ואנשי אקדמיה ורוח. ביניהם: אפרת מישורי, אייל מגד, פרופסור דן לאור, רונן סוניס, רועי חן, עודד כרמלי, יהודה ויזן, חמוטל בר-יוסף, זלי גורביץ, חגי ליניק, ד"ר ענת וייסמן, אהרן שבתאי, אנה הרמן ודורי מנור. במסגרת הפסטיבל ייערך אירוע מכירת ספרי שירה נדירים וספרים נוספים שכבר קשה להשיג. האירועים יתקיימו על גג בית הקפה המחודש "הנסיך הקטן", נחלת בנימין 18, תל אביב. הכניסה חופשית.

 

ביום ב' ה- 21.11, יתקיימו שני מפגשים ספרותיים בבית-הקפה "תמול שלשום"

בירושלים. הסופר דביר צור ישוחח על ספרו "הפרדס של רג'ינה" (בבל), בדגש על הקשר בין הזקנה והזיכרון, הכתיבה והשכחה. בנוסף, בלפור חקק ושושנה ויג יציגו בשיחה ובמופע תיאטרלי את ספרם "השמות שמורים במערכת" (פיוטית) - רומן המגולל חליפת מכתבים אלקטרונית, כאשר המשוררים דנים בסוגיות הקשורות ליצירה ומצבו של היוצר בימינו. בית קפה "תמול שלשום", רחוב סלומון 5, ירושלים בשעה 19:00. הכניסה חופשית.

 

היום (ה') יתקיים אירוע לכבוד הספר "צ'ה" – הביוגרפיה של צ'ה גווארה, שכתב ג'ון לי אנדרסון (ספרית מעריב). האירוע יתקיים באנגלית וינחה אותו ד"ר אורי פרויס מאוניברסיטת תל אביב. המפגש ייערך במעמד מחבר הספר, שזכה להצלחה רבה, וניתן יהיה לשוחח עמו על כתיבת הביוגרפיה ולהעלות סוגיות חברתיות ותרבותיות העולות ממנה. אולם 001, בניין ווב, אוניברסיטת תל-אביב, בשעה 18:00. הכניסה חופשית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שירון המהפכה". נמכר במחיר סמלי
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים