שתף קטע נבחר

 

באר שבע: מסגד המריבה הפך למוזיאון המריבה

בג"ץ קבע שהמסגד בעיר העתיקה יהפוך בחסות העירייה למוזיאון המוקדש לתרבות האיסלאם. כשהתערוכה הראשונה נפתחה גילו הבדואים שהקשר לאיסלאם רופף: "אם יהיה צורך - נחזור לבית המשפט". אוצר התערוכה: "זה האיסלאם בב"ש"

האם עיריית באר שבע הפרה פסק דין של בג"ץ הנוגע למסגד המריבה שבעיר העתיקה? לפני מספר חודשים קבע בית המשפט שהמסגד יהפוך למוזיאון לתרבות האיסלאם ועמי המזרח, אולם לטענת גורמים מוסלמים התערוכה הראשונה שנפתחה אתמול (יום ד') במבנה המשופץ העניקה פרשנות מרחיקת לכת לפסיקת בית המשפט.

 

ח"כ טאלב א-סנע (רע"מ-תע"ל), שהיה מעורב בעתירה המקורית לבית המשפט, טען כי "התערוכה היא ביזיון של החלטת בג"ץ". בתגובה, מעיריית באר שבע נמסר כי לא הופרה פסיקת בג"ץ.

 

מסגד המריבה. "זה האיסלאם בבאר שבע" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מסגד המריבה. "זה האיסלאם בבאר שבע"(צילום: הרצל יוסף)

 

פסיקת בג"ץ הגיעה אחרי עתירה שהגישו נציגי הבדואים בדרום, ביניהם ח"כ א-סנע, איברהים צרצור וארגון עדאללה, שביקשו להשאיר את המסגד כבית תפילה. העירייה ביקשה להפוך את המבנה למוזיאון, ובג"ץ ביקש למצוא פשרה בין שני הצדדים.

 

חמישה חודשים לאחר מכן, מי שהגיע לפתיחת התערוכה (שאמורה להיות מוצגת במשך שנה) זכה לראות תיעוד מצולם של בניין הסראיה, ארכיטקטורה מהתקופה העות'מנית, ביקור הנשיא אנואר סאדאת ותמונות עכשוויות של אוניברסיטת בן גוריון, בית העירייה ובית המשפט. בתוכנייה המוקדשת לתערוכה לא אוזכרה המילה "איסלאם" אפילו פעם אחת.

 

אוצר התערוכה, גואל דרורי, הסביר כי "כשקיבלתי את פסיקת בג"ץ שאלתי את עצמי: האם התכוונו לאיסלאם בארץ ישראל? באסיה? או בבאר שבע? אז זה האיסלאם בבאר שבע! יש שתי תקופות משמעותיות בתערוכה - התקופה העות'מאנית והבריטית. אני התייחסתי לתרבות האיסלאם בבאר שבע". גל גרינברג, מנהל מחלקת התיירות בעירייה, הוסיף כי "50 אחוז מהתערוכה מוקדש לאיסלאם".

 

כותרות נוספות בערוץ החדשות:

 

ח"כ א-סנע לא מוכן לקבל את הטיעונים הללו: "פתיחת התערוכה והתוכן שלה מצביעים על גישה אטומה, מנותקת ושחצנית. לא הייתה כל התייעצות איתנו. ממשיכים להתעלם מכך שהמסגד נבנה ונועד לשרת את האוכלוסייה המוסלמית. הוא חלק מהזהות הקולקטיבית של המוסלמים תושבי באר שבע והסביבה. הניסיון לנתק את המסגד מההקשר ההיסטורי שלו, ולנתק את הקשר שלו עם האוכלוסיה המוסלמית הוא פסול".

 

בפסק הדין של בג"ץ כתב סלים ג'ובראן כי המוזיאון יוקדש לתרבות האיסלאם ועמי המזרח

"באופן שיבטיח מתן ביטוי להיבטים שונים של תרבות האיסלאם, על פי שיקול דעתם המקצועי של מנהלי המוזיאון ובהתייעצות עם העותרים ובכפוף לכל דין". אומנם השופט הותיר את שיקול הדעת המקצועי בידי העירייה, אך בדיעבד לא נעשתה כל התייעצות עם העותרים.

 

ח"כ צרצור: "נעשה כאן מחטף זול והפרה בוטה של החלטת בג"ץ. אין לי כל ספק שהתנהגות פסולה זו של העירייה באה כדי לקבוע עובדות במסגד המוסלמי המנוגדות להחלטת בג"צ, שקבע בצורה חד משמעית את אופי השימוש הזמני במבנה".

 

מארגון עדאללה, שייצג את העותרים בבית המשפט, נמסר כי "לא פנו אלינו להתייעצות. בכוונתנו לפנות לעירייה לקבלת הסברים. לא היה כל שיתוף או היוועצות עם האוכלוסייה המקומית או ההנהגה הדתית שהיו חלק מהעתירה. אם יהיה צורך - נגיש בקשה לבית המשפט לפי פקודת ביזיון בית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ א-סנע. "גישה אטומה, מנותקת ושחצנית"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים